
Työskenteletkö päivittäin koirien ja kissojen hammashoidon parissa? Haluatko perehtyä aiheeseen syvemmin ja tuoda olemassa olevaa osaamistasi näkyväksi?
Koirien ja kissojen hammashoito on eläintenhoidon erikoisammattitutkinnon tutkinnon osa ja tarkoitettu kokeneille eläintenhoidon ammattilaisille osaamisen kehittämiseen ja erikoistumiseen.
Tule etäinfoihin kuulemaan lisää koirien ja kissojen hammashoito tutkinnon osan suorittamisesta:
- 20.8.2025 klo 15-16: Liity infoon tästä
- 17.9.2025 klo 15-16: Liity infoon tästä
Etäinfot pidetään Teamsissa, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Tervetuloa!
Kenelle tutkinto sopii?
Koulutus soveltuu ammattitutkinnon suorittaneille klinikkaeläinhoitajille, joilla on jo työkokemusta koirien ja kissojen hammashoidosta, kuten hammastarkastuksista, hammasröntgenkuvauksista ja tuntemusta hammasinstrumenteista.
Työpaikalla tulee olla hammasröntgenlaite sekä viikoittain potilaita, joille tehdään hammaskirurgisia toimenpiteitä.
Ennen koulutuksen alkua arvioidaan sopiiko koulutus ja tutkinto hakeutujalle. Arvioinnissa otetaan huomioon aiempi osaaminen, työkokemus sekä ammatilliset ja henkilökohtaiset tavoitteet.
Sen jälkeen laaditaan suunnitelma osatutkinnon suorittamisesta ja tarvittavan lisäosaamisen hankkimisesta. Suunnitelma tehdään yhdessä opiskelijan, koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa.
Opintoja varten tarvitaan kannettava tietokone ja toimiva nettiyhteys.
Koulutuksen sisältö vastaa Koirien ja kissojen hammashoito tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia.
Tutkinnon laajuus on 50 osaamispistettä.
Tutustu tutkinnon perusteisiin: Tutkinnon perusteet
Tutkinnon suorittaminen tapahtuu henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti. Aiemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS).
Koulutuskokonaisuus koostuu kahdesta osasta.
Ensimmäisen vaihe toteutetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna. Ensimmäinen vaihe sisältää mm. kaksi ennakkotehtävää, jotka palautetaan ennen toisen osan alkua. Ensimmäisen vaiheen tehtävät on oltava valmiina 18.1.2026 mennessä, jotta toisen osan suorittaminen mahdollistuu. Ennakkotehtävät liittyvät koirien ja kissojen hammashoitoon ja niihin saa ohjeet koulutukseen hyväksymisen jälkeen. Toisessa osassa jatkotyöstetään ennakkotehtäviä. Toinen osa sisältää myös asiantuntijoiden ohjausta sekä näytön suorittamisen.
Koulutus toteutetaan monipuolisia pedagogisia menetelmiä (kuten flipped learning ja problem based learning) hyödyntäen, opiskelijan olemassa olevaa osaamista täydentäen. Oppimisprosessi rakentuu aiemman kokemuksen ja tiedon pohjalle. Opiskelija toimii aktiivisesti oman oppimisensa ohjaajana. Tehtävien kautta opiskelija tekee näkyväksi ja jäsentää omaa osaamistaan, mikä tukee ammatillista kasvua ja osaamisen syventymistä.
Ammatillisen osaamisen näyttöjen arviointiin osallistuvat työelämän ja oppilaitoksen edustajat.
Tutkinnon suorittaminen
Tutkinnon suorittaminen kestää noin 8 kuukautta. Aikataulu on yksilöllinen ja määritellään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman laatimisen yhteydessä.
Koulutuksen opintopäivät toteutetaan etä- tai lähipäivinä. Etänä järjestettävät opintopäivät pidetään teamsin kautta.
Tarvittava osaaminen hankitaan työpaikalla kissan ja koiran hammashoidon työtehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tukevat opintopäivät, itseopiskelu sekä itsenäinen tai ohjattu verkko-opiskelu.
Käymme hakemuksia läpi jo hakuaikana ja hakijoille lähetetään sähköpostiin kartoituskysely, viimeistään hakuajan päätyttyä 30.9.2025. Koulutukseen otetaan 25 opiskelijaa. Koulutukseen hyväksymisestä ilmoitetaan 30.10.2025 mennessä.
Koulutusmuoto
Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, joten opintojen suunnitteluun ja ohjaukseen osallistuu myös opiskelijan työnantajan edustaja. Oppisopimuskoulutukseen hakeutuessa tulee huomioida työpaikan soveltuvuus.
Oppisopimusopiskelijalla tulee olla työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaaja toimii oppimisen tukena ja varmistaa, että opiskelija etenee tavoitteidensa mukaisesti. Ohjaaja kannustaa, neuvoo, ohjaa ja arvioi opiskelijan edistymistä. Hän tarkistaa tehtäviä, antaa palautetta ja tukee opiskelijaa koko oppimisprosessin ajan.
Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Osatutkinnon opiskelijamaksu on 300 euroa (alv 0 %). Opiskelijamaksu suoritetaan opintojen alkaessa ja sen voi maksaa 1–2 erässä.
Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksu opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”