
Tervetuloa opiskelemaan Taitotaloon!
Tällä sivulla on tärkeää tietoa ja linkkejä, jotka sinun on hyvä tietää hieman ennen opintojesi alkua ja koulutuksen aikana. Päivitämme tätä sivustoa elokuussa.
Olet tehnyt loistavan valinnan liittyessäsi joukkoomme. Me Taitotalossa haluamme antaa sinulle parhaat eväät työhön ja elämään. Opiskelet asiantuntevien kouluttajien ja ohjaajien kanssa. Saat oman vastuukouluttajan, jonka kanssa suunnittelet oman opintopolkusi ja teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOKS) joka päivittyy opintojesi edetessä.
Opiskelupaikan säilyttämiseksi on tärkeää, että olet paikalla ensimmäisenä opiskelupäivänä 18.8.2025 klo 9.00. Otathan mukaan virallisen henkilötodistuksen, jonkin seuraavista:
- Suomen tai muun EU-maan viranomaisen myöntämä henkilökortti
- Suomessa tai muussa EU-maassa myönnetty ajokortti
- voimassa oleva passi
- Suomen viranomaisen oikeaksi todistama kopio passista
- oleskelulupa
Oppivelvollinen, jäitkö ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa?
Taitotalossa on käynnissä lisähaku turvallisuusalalle. Lisähaku on suunnattu oppivelvollisille ja sopii peruskoulun päättäneille henkilöille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa. Huomioithan, että tähän koulutukseen hyväksytään ainoastaan oppivelvollisia henkilöitä.
Päivitetty 27.6.2025 klo 7.00
Tervetuloa opiskelemaan Taitotaloon!
Olet tehnyt loistavan valinnan liittyessäsi joukkoomme. Me Taitotalossa haluamme antaa sinulle parhaat eväät työhön ja elämään. Opiskelet asiantuntevien kouluttajien ja ohjaajien kanssa. Saat oman vastuukouluttajan, jonka kanssa suunnittelet oman opintopolkusi ja teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOKS) joka päivittyy opintojesi edetessä.
Odotamme sinua 18.8.2025 klo 9.00 saapuvaksi Valimotie 8, Helsinki
Taitotaloon on hyvät yhteydet julkisilla kulkuvälineillä, joita suosittelemme käyttämään. Katso aikataulut Reittioppaasta. Alla linkki josta voit katsoa toimipisteet kartalla.
Toimipisteet kartalla ja pysäköintitiedot
Opiskelet pääasiassa Taitotalon Valimotie 8 toimipisteessä. Sisäänkäynti toimipisteeseen Valimotien puoleisesta pääovesta.
Opintotoimisto
Opintotoimiston palvelut ovat käytössäsi 18.8.2025 alkaen. Linkki opintotoimiston palveluihin
Turvallinen opiskeluympäristö
Tutustu täältä Taitotalon turvallisuusperiaatteisiin ja ohjeisiin, jotta voimme yhdessä varmistaa rauhallisen oppimis- ja työympäristön kaikille.
Päivitetty 26.6.2025 klo 15.00
🛵 Mopo- ja sähköpotkulautaparkki
Jos liikut mopolla tai sähköpotkulaudalla (skootti), käytä erikseen merkittyä MOPOparkkia.
Älä jätä mopoa tai skoottia muille alueille. Väärin pysäköity mopo/skootti voidaan siirtää pois.

Kodin ja Taitotalon toimiva yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Sen tarkoituksena on vahvistaa opiskelijan itsenäistymistä ja vastuullisuutta, edistää opiskelua ja tukea opiskelijan terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Kannustamme opiskelijoita kertomaan ja keskustelemaan kotona opiskeluun liittyvistä asioista.
Toivomme opiskelijoiden huoltajien ottavan yhteyttä Taitotaloon aina, kun jokin asia askarruttaa liittyen opiskeluun tai opiskelijan hyvinvointiin. Vastuukouluttaja tuntee yleensä opiskelijan tilanteen parhaiten, joten häneen kannattaa olla yhteydessä ensimmäiseksi. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@taitotalo.fi
Pyrimme siihen, että saamme meillä aloittavat opiskelijat ryhmäytymään keskenään, jotta kaikilla olisi mahdollisimman hyvä ja turvallinen olo opiskellessaan Taitotalossa ja saisivat tukea toinen toisiltaan. Ryhmäyttämistä jatketaan tarpeen mukaan eri muodoissa opintojen ajan.
Poissaolojen ja opintojen etenemisen seuranta
Meille Taitotalossa on myös äärimmäisen tärkeää, että kaikki meillä opiskelevat opiskelijat viihtyvät meillä ja opinnot sujuvat ja tuntuvat mielekkäiltä. Poissaoloja 3 vuoden aikana varmastikin tulee ja on oleellista, että kaikki poissaolot selvitetään ja yhdessä pohditaan vastuukouluttajan johdolla miten opinnot poissaoloista huolimatta etenevät.
Jokaisesta poissaolosta lähtee huoltajalle sähköpostiviesti ja poissaolo täytyy selvittää. Taitotalossa on käytössä opiskelijoille 5-portaiset Tuen portaat, jossa on esimerkiksi tarkkaan määritetty miten poissaoloja käsitellään. Tästä prosessista informoidaan enemmän heti opintojen alussa.
Opintojen etenemistä seurataan myös säännöllisesti. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen suunnitelma opintojen kulusta. Katso kohta HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma
Alkukeskustelun lisäksi vastuukouluttaja käy opiskelijan kanssa väliHOKS-keskusteluja säännöllisesti, tavoitteena on seurata opintojen etenemistä ja tarvittaessa päivittää suunnitelmaa.
Kotiväenillat
Kotiväenilloissa Taitotalon opiskelijoiden huoltajat tapaavat nuoren vastuukouluttajan ja ohjaus- ja tukipalveluiden henkilökuntaa. Tilaisuuksissa on mahdollista keskustella opiskeluun liittyvistä asioista ja tutustua oppilaitoksen tiloihin.
Kotiväeniltoja järjestämme heti alkusyksystä, tarkempi ajankohta ilmoitetaan elokuussa.
Huoltajat tulevat saamaan tunnukset syyskuun aikana Study opiskelijajärjestelmään, jonka kautta voivat seurata nuoren opiskelujen etenemistä ja läsnäoloja. Opiskelujen alkuvaiheessa vastuukouluttaja hoitaa tiedottamisen.
Päivitetty 3.7.2025 klo 13.00
Syyslukukausi 18.8. – 21.12.2025, kevätlukukausi 7.1.2026 – 29.5.2026
Syysloma 13.-19.10.2025 (vko 42)
Joululoma 22.12.2025-6.1.2026
Talviloma 6.-22.2.2026 (vko 8)
Pääsiäisloma 3.-6.4.2026
Opetukseton päivä 1.5.2026 (vappupäivä)
Helatorstai 14.5.2026
Kesälomaa vietetään opiskelijan oman henkilökohtaisen opetussuunnitelman (HOKSin) mukaisesti.
- oppivelvollisten kesäloma pääsääntöisesti 1.6.–9.8.2026 – myös oppivelvollinen voi opiskella kesäaikana oman HOKSinsa mukaisesti.
Mikäli poissaoloja esimerkiksi lomamatkan takia on tulossa varsinaisten loma-aikojen ulkopuolella, on tärkeää, että niistä keskustellaan ja sovitaan vastuukouluttajan kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Päivitetty 3.7.2025 klo 13.00
Maksuttomuus
Opiskelu toisella asteella on oppivelvolliselle opiskelijalle maksutonta ja oikeus maksuttomuuteen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.
Oppivelvolliselle maksuttomia ovat
- opiskelu
- ruokailu
- tietokone (lainataan opiskelijan käyttöön opintojen ajaksi)
- tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet (opintojen ajaksi)
- vähintään 7 kilometrin pituiset koulumatkat Kelan Kelan koulumatkatuki
Tietokone
Opiskelija saa lainaksi Taitotalon omistaman tietokoneen opiskelua varten. Lainauksesta tehdään käyttösopimus jonka allekirjoittavat opiskelija, huoltaja ja laitteen luovuttaja. Opiskelija on laitteen haltija ja vastuussa siitä koko laina-ajan. Laite on tarkoitettu opiskelijan henkilökohtaista opiskelukäyttöä varten. Opiskelija sitoutuu käyttämään kyseistä laitetta vain kouluun, opetukseen ja oppimiseen liittyvissä asioissa.
Jotta opiskelija voi saada laitteen käyttöönsä, on hänen sitouduttava käyttösopimuksessa esitettyihin sääntöihin ja ehtoihin. Lisäksi edellytyksenä on, että alaikäinen opiskelija on tiedottanut asiasta huoltajaa ja huoltaja hyväksyy alla olevat ehdot ja sitoutuu osaltaan niitä noudattamaan.
Huoltaja hyväksyy sen, että opiskelija sitoutuu laitteen käyttöä koskeviin sääntöihin ja ehtoihin. Huoltaja varmistaa, että opiskelija lukee ja ymmärtää säännöt ja ehdot.
Huoltaja sitoutuu yhdessä opiskelijan kanssa ilmoittamaan oppilaitokselle laitteen vahingoittumisesta tai katoamisesta ja tekemään tarvittaessa katoamisesta rikosilmoituksen sekä oppilaitokselle kirjallisen selvityksen.
Mikäli laitteet häviävät tai vahingoittuvat, vahingonaiheuttaja joutuu vastuuseen vahingosta vahingonkorvauslain säännösten mukaisesti.
Ruokailu
Opiskelijat saavat maksuttoman lounaan jokaisena lähiopetuspäivänä Taitotalon Variantti-ravintolassa. Lounas on osa opiskelijoille tarjottavia etuja.
Maksaminen tapahtuu opiskelijoille jaettavalla ruokalätkällä, joka jaetaan koulutuksen alussa. Ruokalätkä on henkilökohtainen ja oikeuttaa yhteen lounaaseen / opiskelupäivä. Opiskelija vastaa ruokalätkästä ja palauttaa sen Taitotaloon opiskelujen päättyessä.
Lokerikko
Opiskelijoilla on mahdollisuus saada käyttöönsä henkilökohtainen lukittava lokerikko, missä voi säilyttää opiskeluvälineitä. Lokerikon lainaamisesta tehdään erillinen sopimus. Opiskelija vastaa avaimesta ja palauttaa sen Taitotaloon opiskelujen päättyessä.
Päivitetty 25.6.2025 klo 8.00
Käyttäjätunnus ja salasana
Tunnuksen Taitotalon järjestelmiin saat ensimmäisen viikon aikana.
Käyttäjätunnus lähetetään sinun henkilökohtaiseen sähköpostiisi ja salasana lähetetään tekstiviestinä puhelimeen. Tarkemmat ohjeet saat ensimmäisinä opiskelupäivinä.
Taitotalon järjestelmät
Taitotalossa on opiskelijoilla käytössä koulutuksen aikana seuraavat järjestelmät:
Opiskelijaintra
- opiskelijaintrassa uutisia ja informaatiota opiskelun tueksi
- linkit järjestelmiin
Microsoft 365
- Teams -> ryhmän keskinäinen viestintä, mahdolliset etäopetuspäivät
- Outlook -> sähköposti, virallinen viestintäkanava
- OneDrive -> henkilökohtainen pilvessä oleva tiedostojen tallennus ja jakopalvelu
- Word, PowerPoint, Excel -> Office-ohjelmat, joita tarvitset opiskelujesi aikana
Study
- oma lukujärjestys
- opiskelemasi tutkinnon tiedot
- omat tietosi, kouluttajan ja koulutussuunnittelijan tiedot
- opintojen eteneminen, arvioinnit ja YTO-opintojen tilanne
Taitoforum
- opiskelumateriaalit, verkko-opiskelu
Eduhouse
- verkkokursseja esimerkiksi Microsoft 365
Päivitetty 24.6.2025 klo 15.00
HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on nimensä mukaisesti jokaiselle opiskelijalle laadittava henkilökohtainen suunnitelma opintojen kulusta. Siinä sovitaan mitä opiskellaan, mikä on opiskelujen aikataulu ja missä opiskelu tapahtuu. Henkilökohtaistaminen mahdollistaa jokaiselle opiskelijalle yksilölliset ja joustavat opintopolut. HOKSissa tunnistetaan mahdollinen aiempi osaaminen ja kartoitetaan ohjauksen ja tuen tarpeet.
HOKS-keskusteluun valmistautuminen
Pohdi ja keskustele kotiväen kanssa, mitkä ovat tavoitteesi tutkinnon suhteen ja mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudelle. Mieti myös, tarvitsetko yleisen tuen ja ohjauksen lisäksi erityistä tukea opintoihisi. HOKS-keskusteluun voit osallistua huoltajan kanssa. Vastuukouluttajasi lähettää kutsun HOKS-keskusteluun koulutuksen alkuvaiheessa.
Ammatillisen perustutkinnon muodostuminen
Ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan vähintään 180 osaamispistettä (osp), koostuen:
- Ammatilliset opinnot 145 osp
- Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
(Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen)
Opiskeluaika on kolme vuotta ja vuoden aikana saavutettu osaaminen vastaa noin 60:tä osaamispistettä. Opintoaika riippuu siitä, mitä osaamista sinulla jo on ja millaisen opiskelusuunnitelman teet vastuuopettajasi kanssa. Osaamista sinulle on voinut kertyä esimerkiksi harrastuksen tai työkokemuksen kautta.
Katso Opetus- ja kulttuuriministeriön video: Yksilölliset opinnot ammatillisessa koulutuksessa – Youtube Aukeaa uuteen välilehteen
Päivitetty 25.6.2025 klo 8.27
Taitotalon perustutkinto-opiskelijat voivat saada tukea opintojensa aikana lukuisilta eri tahoilta: Kouluttajilta, opinto-ohjaajilta, erityisopettajilta ja opiskeluhuollon henkilöstöltä. He kaikki ovat valmiina tukemaan opiskelijoita erilaisissa tilanteissa.
Jos tiedät tai arvelet, että on tarve saada enemmän tukea, mitä kouluttaja perusmuotoisesti voi antaa, on tärkeää kertoa siitä mahdollisimman pian vastuukouluttajalle, jotta päästään pohtimaan, minkälainen tuki olisi parasta.
Joskus voi olla vaikea tuoda esiin tuen tarvetta jonkun syyn takia. Toivomme todella kovasti sitä, että olette rohkeita avun pyytämisen kanssa, sillä asioiden pitkittyessä ne usein myös mutkistuvat. Kaikkien kannalta on parasta, mitä varhaisemmassa vaiheessa asioihin päästään tarttumaan.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaaja on vastuukouluttajasi ohella tukenasi koko opiskelun ajan. Opinto-ohjaajalle on varattu ryhmäsi lukujärjestykseen säännöllisiä opetus- ja ohjauspäiviä.
Opinto-ohjaajan kanssa voit myös varata henkilökohtaisia tapaamisia, kun haluat jutella oppimisesta, opiskelusta tai vaikka elämäntilanteesta. Tavoitteena on varmistaa opiskelun ja oppimisen onnistuminen sekä realistiset jatkosuunnitelmat.
Erityinen tuki
Erityisen tuen tarpeen tarkempi selvittely voi olla aiheellista
- jos yleinen, kaikille tarjottava tuki ja ohjaus ei tunnu riittävältä
- jos esimerkiksi oppimisvaikeuden, vamman, sairauden tai jonkin muun syyn vuoksi tarvitset säännöllistä, pitkäkestoista ja moniammatillista tukea sekä yksilöllisiä opintopolkuja saavuttaaksesi tavoitteesi
Opiskeluhuolto
Taitotalossa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Opiskeluhuollosta vastaavat kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat. He ovat koulupäivänä paikalla Taitotalossa Valimotiellä jokaisena arkipäivänä. Opiskeluhuollon väki käy esittäytymässä uusille opiskelijoille aina koulutusten alkuvaiheessa ja he ovat vahvasti tukemassa myös ryhmää vastuukouluttajan ja opinto-ohjaajan rinnalla. Heidän yhteystietonsa löytyvät opiskelijaintrasta.
Päivitetty 25.6.2025 klo 8.49
Tutkintoon johtavaan koulutukseen sisältyy aina työssäoppimisjaksoja. Jaksoja kutsutaan myös työharjoittelujaksoiksi. Työssäoppimisjaksoja on useita 3 vuoden aikana ja niiden pituus ja ajankohta vaihtelee koulutuksen mukaan.
Työssäoppimisjaksolle tehdään yrityksen kanssa koulutussopimus (oppisopimuskin on mahdollinen) ja opiskelija menee sovituksi ajaksi yritykseen harjoittelemaan ja syventämään käytännön työtehtävissä koulussa oppimiaan asioita. Työssäoppimisjaksojen aikana opiskelija näyttää käytännön työtehtävissä osaamistaan sovitun tutkinnonosan osalta (=näyttö). Osaaminen arvioidaan ja opiskelija saa kyseiseen tutkinnonosaan sen myötä arvosanan. Arvosana-asteikko on 1-5.
Tästä kokonaisuudesta kerrotaan huoltajille myös enemmän kotiväenilloissa.
Päivitetty 3.7.2025 klo 14.00
Me olemme Taitotalossa kehittäneet jo useamman vuoden Taitotalosta korkeakouluun toimintamallia. Taitotalolla on tällä hetkellä yhteistyösopimuksia monen korkeakoulun kanssa, joihin meillä olevat opiskelijat voivat päästä opiskelemaan väyläopintojen ja yliopistoon avoimen väylän kautta.
Taitotalossa saa henkilökohtaista ohjausta siihen, miten voi kehittää omia opiskeluvalmiuksia korkeakoulua varten. Mahdollisuuksia on opiskella korkeakouluvalmiuksia lisääviä opintoja. Ohjausta saa tulevan korkeakoulun valintaan sekä ohjausta jatko-opintoihin ja korkeakouluun hakeutumisessa. Yhteisten tutkinnonosien opiskelumenestys tuottaa tässäkin kokonaisuudessa hyviä tuloksia.
Näistä asioista saa infoa opintojen aikana ja opiskelija voi rauhassa pohtia jatkosuunnitelmiaan.
Päivitetty 3.7.2025 13.15