Turvallisuuslupaa edellyttävässä säteilytoiminnassa toiminnanharjoittajan on nimettävä säteilyturvallisuusvastaava (STV), jolla on oltava osaamisalan mukainen koulutus ja riittävä työkokemus. Tämä koulutus pätevöittää säteilyturvallisuusvastaavaksi osaamisalalla umpilähde- ja röntgentoiminta sekä avolähteiden käyttö laboratoriossa (luokka 3).
Koulutuksen sisältö
Varmista, että ilmoittaudut oikean osaamisalan koulutukseen. Tämä koulutus pätevöittää säteilyturvallisuusvastaavaksi osaamisalalla umpilähde- ja röntgentoiminta (muu kuin hiukkaskiihdyttimien käyttö tutkimuksessa ja radionuklidien tuotannossa) sekä avolähteiden käyttö laboratoriossa säteilylähteiden luokassa 3.
Koulutuksen laajuus on yksi opintopiste (= 27 tuntia). Kahden lähiopetuspäivän ja kirjallisen kuulustelun lisäksi koulutukseen kuuluu ennakkotehtävä. Pätevyystodistuksen saa vasta, kun kaikki osiot on suoritettu.
Koulutus soveltuu myös täydennyskoulutukseksi säteilyturvallisuusvastaavana jo toimiville. Täydennyskoulutusvaatimus on 10 tuntia viiden vuoden aikana.
Koulutuksella on Säteilyturvakeskuksen hyväksyntä (STUKin päätös 2/3020/2019).
Esimerkkejä tälle osaamisalalle kuuluvista sovelluksista: pinnankorkeuden mittaus, paperin neliöpainon mittaus, kuljetinvaaka, tuotetarkastuksen ja turvatarkastusten läpivalaisulaitteet, XRD- ja XRF-analysaattorit.
Huom! Osaamisalalla "teollisuusradiografia" (hitsien tarkastus ym.) on oma koulutus toisena ajankohtana.
Ohjelmassa
- mitä säteily on – yleistietoa säteilystä
- säteilyn mittaaminen ja laskennalliset menetelmät
- säteilysuojelun periaatteet
- lainsäädäntö, asetukset ja STUKin määräykset
- säteilysuojelukäytännöt umpilähde- ja röntgentoiminnassa sekä avolähteiden käytössä
- harjoituksia
- kirjallinen kuulustelu
1. päivä 8.45-17.00
2. päivä 8.30-17.00
Kenelle koulutus sopii?
- säteilyturvallisuusvastaavaksi aikovat
- täydennyskoulutuksen tarvitsijat