Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, henkilöstöhallinnon osaamisala soveltuu muutaman vuoden henkilöstöhallinnon asiantuntija- tai esihenkilötehtävissä toimineille. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on osaamista muun muassa henkilöstön kehittämisestä, työsuojelusta ja työlainsäädännöstä, ja pystyt toimimaan organisaation esimiesten tukena.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkinto soveltuu henkilöille, joilla on jo kokemusta ja työpaikka henkilöstöhallinnon asiantuntija- tai esihenkilötehtävissä. Tutkinto ei kuitenkaan sovi alanvaihtajille, vaan vaatii useamman vuoden kokemuksen henkilöstötyöstä.
Opiskelijaksi valinnassa ovat ensisijalla hakijat, joilla ei ole suoritettuna ammatillista tai korkeakoulututkintoa, työttömät työnhakijat ja ylioppilaat.
Liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkintoon sisältyy yksi pakollinen tutkinnon osa (vastuualueen liiketoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen) ja kaksi valinnaista tutkinnon osaa. Valinnaisiksi tutkinnon osiksi voit valita henkilöstöhallinnon osaamisalalla esimerkiksi henkilöstön osaamisen kehittämisen, hankintojen suunnittelun ja toteuttamisen, työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittämisen tai kehittämisprojektin suunnittelun ja toteuttamisen.
Valinnaiset tutkinnon osat:
- Henkilöstötyö, 60 osp
- Henkilöstön osaamisen kehittäminen, 60 osp
- Hankintojen suunnittelu ja toteuttaminen, 60 osp
- Kehittämisprojektin suunnittelu ja toteuttaminen, 60 osp
- Toiminnan ohjaus ja mittaaminen, 60 osp
- Työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittäminen, 60 osp
- Tutkinnon osa toiselta osaamisalalta, 60 osp
- Tutkinnon osa tai osia toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta, 60 osp
Tutkintokoulutuksen sisältö suunnitellaan yhdessä opiskelijan, työnantajan ja Taitotalon vastuukouluttajan kanssa siten, että opiskelut tukevat osaamistarpeiden kehittämistä sekä yrityksen tavoiteasetannan toteutumista. Tutkinnossa osaaminen näytetään käytännön työtehtävissä, joten sinulla täytyy olla alan työpaikka. Työnimikkeenäsi voi olla esimerkiksi HR-koordinaattori, HR Specialist, HR-Manager tai HR-päällikkö. Jos nykyisen työpaikan työtehtäviisi kuuluu henkilöstöhallinnon työtehtäviä, voit silti hakeutua koulutukseen, vaikka nimikkeesi ei olisi HR-ammattilainen tai muu edellä mainituista.
Tutkinnon suorittaminen
Keskimääräinen kesto on n. 1-1,5 vuotta.
Tarvittava osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa työpaikalla omissa työtehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tukevat lähioppiminen, itseopiskelu sekä itsenäinen tai ohjattu verkko-opiskelu.
Ennen koulutuksen aloitusta arvioidaan koulutuksen ja tutkinnon sopivuus hakeutujalle, sekä varsinainen koulutuksen tarve hakeutujan ja työpaikan ammatilliset ja henkilökohtaiset kehittymistavoitteet huomioiden. Suunnitelma tutkinnon suorittamiseksi ja tarvittavan osaamisen hankkimiseksi tehdään yhdessä opiskelijan, oppilaitoksen edustajan ja työnantajan kanssa. Tarvittava osaaminen hankitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti pääasiassa työpaikalla omissa työtehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista tukevat lähioppiminen, itseopiskelu sekä itsenäinen tai ohjattu verkko-opiskelu. Työpaikalta nimetään opiskelijalle ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä vastuullinen työpaikkaohjaaja. Ammatillisen osaamisen näyttöjen arviointiin osallistuvat työelämän ja oppilaitoksen edustajat.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.
Tutkinnosta on mahdollisuus suorittaa myös osatutkintoja. Osatutkinnon suorittaminen on maksutonta.