Koronan takia irtisanottu Tiina Riihimäki: Oikeat ihmiset mahdollistivat tarinalleni onnellisen lopun Opiskelijatarina

Keravalainen Tiina Riihimäki (54) irtisanottiin koronan takia ravintola-alalta. Ensijärkytyksen jälkeen Tiina päätti selvitä. Hän hakeutui Taitotalon ja TE-palveluiden yhdessä järjestämään työvoimakoulutukseen.

11.2.2022

Tiina Riihimäki Citymarketissa

Nyt Tiina kertoo kokemuksiaan Taitotalon Kouluttaudu kaupan alan moniosaajaksi -koulutuksesta.

Irtisanomisensa jälkeen Tiina ajatteli hetken, ettei työllisty ikinä. Hän pohti ikäänsä ja sitä, että on käynyt aikanaan ainoastaan ammattikoulun. Sitten hän hoksasi, että pitkä työhistoria on arvokasta kokemusta. Tiina mietti, että siitä, että hän on tehnyt töitä kaksitoistavuotiaasta asti, täytyy olla hyötyä työnhaussa.

–  Olin neljätoista vuotta kassa- ja edustustarjoilijana, kahdeksan vuotta toimin yrittäjänä autojen fiksaus- ja ruostesuojausalalla. Ja nuorempana olen työskennellyt myös Saksassa ja Italiassa.

Pohtiessaan mahdollista tulevaisuuden alaansa Tiina keksi, että hänen monipuolista työhistoriaansa yhdistää se, että hän on työskennellyt aina asiakkaiden kanssa.

Kouluttaudu kaupan alan moniosaajaksi -koulutus vastaa työelämän tarpeita

Tiina kiinnostui kaupan alasta ja haki Taitotalon Kouluttaudu kaupan alan moniosaajaksi -työvoimakoulutukseen.  Koulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille. Koulutus kestää viisi kuukautta, ja se on rakennettu työelämälähtöiseksi. Alkuun opiskellaan asiakaspalvelua, myyntityötä, asiakkaan kohtaamista, työyhteisötaitoja, englantia ja ruotsia ja sen jälkeen mennään neljäksi kuukaudeksi työssäoppimaan.

– Taitotalon asiantuntijat ovat rakentaneet koulutuksen sisällön kaupan alan esimiehille houkuttelevaksi. Koulutuksen sisältö vastaa sitä, mitä kaupan alalla työntekijöiltä odotetaan, Tiina sanoo.

Koulutukseen osallistujat hakevat työharjoittelupaikkansa itse. Taitotalon kouluttajat suosittelevat hyväksi havaitsemiaan harjoittelupaikkoja, mutta opiskelijoita kehotetaan miettimään työharjoittelupaikkaa sen mukaan, mihin he haluaisivat koulutuksen jälkeen työllistyä. Kun Tiina kuuli kouluttajalta, että Kesko on suuri ja hyvä työllistäjä, hän haki harjoitteluun kotinsa lähellä olevaan Keravan Citymarketiin.

Se, että yli viisikymppisenä sai näyttää työpaikalla työtä tekemällä, mihin pystyy, tuntui Tiinasta lähes lottovoitolta. Esimiehellä oli seitsemäntoista viikkoa aikaa huomata, miten timanttinen tekijä Tiina on.

Tiina Riihimäki kassalla
Tiina kouluttautui Taitotalossa ja työllistyi Citymarketiin.

Ihmislähtöinen johtaminen on vaikuttavaa

Tiina kertoo viihtyneensä Citymarketissa ensimmäisestä päivästä alkaen. Työyhteisö on upea. Siellä vallitsee uskomaton yhteishenki, ja työnteko tuntuu helpolta. Asiakkuuspäällikkö on ihmislähtöinen ja esimiehet ovat hyviä ja ammattitaitoisia.

– Keskolla on laadukas ja innostava johtamisjärjestelmä, ja henkilökunta on aidosti innostunutta työstään, Tiina sanoo.

Alanvaihtajan rooli ei mietityttänyt Tiinaa etukäteen. Hän ajatteli heti alkujaan, että alanvaihtajana on työyhteisössä samalla viivalla muiden uusien työntekijöiden kanssa.

– Ei sen takia, että on aikuinen ja vanhempi voi kuvitella, että tietäisi enemmän. Nuorten kanssa on tosi kiva tehdä töitä, Tiina sanoo.

Kun työ ja tekijä kohtasivat

Tiinan ja Keskon suhde oli molemminpuolista rakkautta lähes ensisilmäyksellä. Tiina nimittäin työllistyi Keravan Citymarketiin kesken koulutuksen. Ensin hän sai määräaikaisen sijaisuuden, jonka jälkeen hänet vakinaistettiin. Heti työsuhteensa alussa hän sai Työporukan Helmi -kunniakirjan. Kunniakirjan saajan valitsevat työntekijät keskuudestaan.

– Kunniakirja tuli todella yllättäen. Olin ollut siinä vaiheessa reilun kuukauden töissä.

Tiina työskentelee sekä kassalla että käyttötavaraosastolla. Monipuolisten työtehtävien ansiosta hän on oppinut ymmärtämään syvällisemmin kaupan tilaus-toimitusketjuprosessia. Käyttötavaraosastolle tehtävät vuorot lisäävät ammattitaitoa ja antavat varmuutta esimerkiksi tavaroiden löytämiseen. Kaupan tärkein tehtävä on palvella asiakkaitaan. Asiakaspalveluun Tiina panostaa täydellä sydämellä.

– Luen hyvin sosiaalisia tilanteita ja kuuntelen herkällä korvalla, mitä asiakas haluaa. Tykkään työskennellä ihmisten kanssa.

Tiina Riihimäki sai kunniakirjan työskenneltyään reilun kuukauden
Tiina sai Työporukan Helmi -kunniakirjan.

Kysyvä ei tieltä eksy

Taitotalon koulutusta Tiina suosittelee kaupan alan työstä kiinnostuneille. Ei ole yhtä oikeaa tapaa työskennellä kaupassa tai palvella asiakasta. Persoona saa näkyä, mutta työstä pitää olla innostunut. Opintoihin kuuluva harjoittelu on näytön paikka. Luontainen uteliaisuus on ollut Tiinalle eduksi.

– Kysyn aina, jos en tiedä jotakin. Olen oppinut paljon kyselemällä.

Tiina kuvaa työkokemustaan vasta pintaraapaisuksi kaupan alasta. Hän oppii vieläkin päivittäin uutta, ja jokainen työpäivä on erilainen. Tulevaisuutta ajatellen Tiina on pistänyt merkille, että Keskolla on hyvät mahdollisuudet kouluttautua lisää.

– Tällä hetkellä minusta tuntuu siltä, että haluan työskennellä kaupan alalla lopputyöurani.

Tiina Riihimäki hyllyjen välissä
Tiinan työhön kuuluu tavaran hyllyttäminen.

Oikeat ihmiset mahdollistivat onnellisen lopun

Se, että Tiinalle kävi hyvin, on monen osatekijän summa. Taitotalon kouluttaja oli ultimaalinen, ja Citymarket antoi Tiinalle mahdollisuuden osoittaa kykynsä. Tiina kannustaakin kokeilemaan kaupan alan opiskelua ja siellä työskentelyä rohkeasti.

– Ikää tai osaamattomuutta ei kannata miettiä etukäteen. Ihminen ei tiedä, mihin pystyy ennen kuin kokeilee, Tiina sanoo.

Tutustu haussa olevaan Kouluttaudu kaupan alan moniosaajaksi -koulutukseen tästä.