
Hanke toteutetaan 1.1.2023–30.4.2025.
Hankkeessa kehitämme uudenlaisia ja innovatiivisia malleja opiskelijoiden osallisuuden sekä osaamisidentiteetin, toimintakyvyn ja arjentaitojen vahvistamiseen. Lisäksi kehitämme erilaisiin oppimisympäristöihin osallisuutta ja hyvinvointia tukevaa toimintaa, hyvinvointityön osaamista ja toimintakulttuurin johtamista.
Hankkeen tuloksena hyvinvointi, yhdenvertaisuus, tasavertaiset osallistumismahdollisuudet ja toimintakyky vahvistuvat opiskelijan arjessa. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tuen, positiivisen pedagogiikan ja hyvinvoinnin johtamisen osaaminen vahvistuu.
Hankeverkostossa on mukana 17 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, koordinoijana Suomen Diakoniaopisto. Hanke koskee kaikkia Taitotalon opiskelijoita.
Valitut painopisteet Taitotalossa
- opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamistoiminnan vahvistaminen
- oppilaitosyhteistyön hyvinvoinnin tukeminen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi
- opiskelijoiden arjenhallintataitojen vahvistaminen
- hyvinvointijohtamisen kehittäminen
Mitä teimme hankkeen aikana Taitotalossa?
Hankkeen aikana toteutimme Taitotalossa monia konkreettisia toimenpiteitä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi. Päivitimme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ajantasaiseksi sekä otimme käyttöön opiskelijoille nimetyt häirintäyhteyshenkilöt. Samalla laadimme selkeän toimintamallin häirintätilanteiden ehkäisyyn. Uusia opiskelijoita ajatellen kokosimme oman "Tervetuloa Taitotaloon" -materiaalipaketin tukemaan opintoihin kiinnittymistä ja arjen sujuvuutta.
Vahvistimme opiskelijakuntatoimintaa järjestämällä tapahtumia ja tarjoamalla mahdollisuuksia vaikuttaa opiskelun arkeen. Kokeilimme konkreettisesti osallistavaa budjetointia. Kokeilussa opiskelijat pääsivät ideoimaan ja päättämään hankinnoista – esimerkiksi shakkilaudat oppilaitoksen tiloihin syntyivät tällä tavoin. Lisäksi suunnittelimme ja toteutimme yhdessä opiskelijoiden kanssa hyvinvointiaulan, joka tarjoaa viihtyisän paikan yhteisöllisyyteen ja palautumiseen.
Loimme palautteenantoon ja kehitysehdotuksiin oman kanavan, jonka kautta opiskelijat voivat tuoda esiin näkemyksiään matalalla kynnyksellä. Kehitimme myös ohjauskäytäntöjä ja henkilöstön ohjausosaamista. Otimme käyttöön uuden pedagogisen toimintamallin, joka tukee yksilöllistä ohjausta ja opiskelijan aktiivista roolia omassa oppimisessaan.
Onko hankkeella ollut vaikutusta?
Amispalautteen alku- ja loppukyselyiden tulokset osoittavat, että opiskelijoiden kokemukset osallisuudesta, ohjauksesta ja hyvinvoinnista paranivat hankkeen aikana. Tulos kertoo, että olemme tehneet oikeita asioita.
Välitä-verkosto teetti hankkeeseen osallistuneille toimijoille vaikuttavuuskyselyn, jossa osallistujat arvioivat hankkeen vaikuttavuutta erinomaiseksi (asteikko 1–5).
Osallistujat kokivat, että verkostohanke
• on tukenut yhdenvertaisuuden toteutumista (4,8),
• on edistänyt oppilaitosten sosiaalisesti vastuullista toimintaa (4,5),
• on tukenut tasa-arvon toteutumista (4,5) ja
• yhteistyö eri toimijoiden välillä on parantunut (4,3).
Verkostohankkeessa
• kehitetyt toimintamallit ovat skaalattavissa ja levitettävissä muihin oppilaitoksiin (4,8),
• osallistujat arvioivat verkostohankkeen onnistuneeksi (4,2).
Mitä saimme aikaan?
Suosittelemme lämpimästi tutustumaan hankkeen tuotoksiin ThingLink-alustalla tai hankkeen tuotoksiin saavutettavana versiona.
Mitä seuraavaksi?
Vaikka hanke on tullut päätökseensä, niin työmme opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen ei todellakaan lopu. Hankkeen aikana kehitetyt ja hyväksi havaitut toimintamallit jäävät osaksi Taitotalon arkea. Yhdessä opiskeluhuollon toimijoiden kanssa kehitämme ja vahvistamme niitä jatkossakin. Varmistamme myös tulevaisuudessa, että opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua Taitotalossa arjen kehittämiseen ja tuoda ääntään kuuluville.
Lisätietoja Taitotalon osallistumisesta antaa projektipäällikkö Sanna Holstein, sanna.holstein@taitotalo.fi.