Koulutusmuodot

Opiskelijoita käytävällä
Kun tulet valituksi opiskelijaksi, sovitaan kanssasi, mikä on koulutusmuotosi. Sillä tarkoitetaan keskeisintä osaamisen hankkimisen toimintamallia ja ympäristöä, joka sinulle parhainten tämänhetkiseen osaamiseesi ja elämäntilanteesi soveltuu.

Oppisopimuskoulutus

Jos olet työllinen, voit opiskella pätevöityäksesi ja suorittaa tutkinnon työpaikalla järjestettävänä oppisopimuskoulutuksena, jos työnantajasi haluaa solmia oppisopimuksen. Lue lisää: Mitä oppisopimus tarkoittaa?

Omaehtoinen koulutus

Oletpa työllinen tai työtön, voit opiskella omaehtoisessa koulutuksessa, joka lähtökohtaisesti tarkoittaa opintojen suorittamista oppilaitoksen oppimisympäristössä. Opinnot ovat joko päätoimisia tai osa-aikaisia. 

Koulutussopimus

Mikäli sinulla ei ole työpaikkaa, voit hankkia tutkinnossa ja työelämässä edellytettävää osaamista koulutussopimuksella. Koulutussopimus mahdollistaa palkattoman, työpaikalla tapahtuvan oppimisen. Koulutussopimuksen solmivat sopimustyöpaikka sekä Taitotalo.

Työttömyysetuisuuksia saavan opiskelijan on sovittava etukäteen TE-toimiston virkailijan kanssa opiskelusta työttömyysetuudella.

Lue lisää: Mitä tarkoittaa omaehtoinen koulutus.

Työvoimakoulutus

Jos olet ilmoittautunut työttömäksi työn hakijaksi, mahdollisuutesi on opiskella työvoimakoulutuksessa.

 

Lue opiskelijoiden kokemuksia

Opiskelijatarina
Asikainen työskentelee Lassila&Tikanojan jätteidenkäsittelylaitoksella Keravalla. Hänen pääasiallinen tehtävänsä on kunnossapidon valvonta. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi ennakkohuoltojen suunnittelua sekä varaosien kilpailutusta ja tilauksia. Jos kentällä tarvitaan väkeä, käy Asikainen edelleen tekemässä myös käytännön kunnossapitotöitä. 
Opiskelijatarina
Anne Ollila on poronhoitaja, porotilan emäntä ja porojen kouluttaja, joka tekee päivätyötään porotalouden kattojärjestössä Rovaniemellä. Hänellä on useampia tutkintoja ja monenlaista työkokemusta, muun muassa tutkimustöistä yliopistolta.– Kaikkea tekemistäni yhdistää poro. Poro on minulle sama, kuin elämä, Anne sanoo.
Opiskelijatarina
Birgitta oli työskennellyt 30 vuotta in-house digipainossa. Aikaisemmin paikka oli ollut monistamo, mutta kehittynyt sittemmin moderniksi digipainoksi, kuten moni muukin vastaava paikka. Birgitan viimeisimpiin vuosiin digipainajana sisältyi siirtyminen vanhana työntekijänä uuteen paikkaan. Siellä tehtävät vaihtuivat ja työ muuttui yksitoikkoisemmaksi.
Birgitta Vesala, kiinteistöassistentti
Opiskelijatarina
Työpaikkasuomi-koulutus kehittää ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden ammatillista kielitaitoa. Koulutus lisää heidän valmiuksiaan selviytyä arjen työtehtävistä suomen kielellä. Opetuksessa keskitytään työtehtävissä tarvittavaan ammattisanastoon, työssä kohdattaviin viestintätilanteisiin, asiakaspalvelutilanteisiin ja muihin työnantajan kannalta keskeisiin asioihin.
ISS:n työntekijä siivoaa lentokenttää ajettavalla siivouskoneella
Opiskelijatarina
Kai Salovaara pakkasi laukkunsa ja suuntasi harjoittelureissuun ilman sen isompia ennakko-odotuksia. Hän lähti oppimaan, mutta ei halunnut luoda itselleen isoja odotuksia ennen matkaa. Hänen tavoitteenaan oli vastaanottaa matkan opit sellaisena, kun ne tulevat. Nyt harjoittelusta on takana reilusti jo yli puolet ja Kai on ollut matkaansa todella tyytyväinen.
Kai Salovaara, peliohjelmoija lähti Erasmus+-vaihtoon koodausta oppimaan