Kansainvälinen työkokemus täydensi sisustajaopintoja Opiskelijatarina

Kikka Nilsson opiskeli Taitotalossa taideteollisuusalan ammattitutkinnon ja valmistui sisustajaksi. Kikan opintoihin sisältyi Erasmus+-ohjelmalla työskentely Pariisissa pienessä suomalaisessa designia myyvässä putiikissa Seinen rannalla.

24.6.2024

Kikka Nilssona

58-vuotias Kikka Nilsson on työskennellyt 4 vuotta Ikeassa sisustusmyyjänä. Hän halusi laajentaa osaamistaan ja opiskeli työn ohessa sisustajaksi. Opinnot alkoivat marraskuussa 2022, ja Kikka valmistui toukokuussa 2024. Kikka on pitkän linjan kaupan alan ammattilainen, jolla on intohimo sisustusalaa kohtaan.

– Olen työskennellyt 20 vuotta kaupan alalla ja pääosin kodintavaroita myyvillä osastoilla. Ennen Ikeaa työskentelin Stockmannilla kodintavaraosastolla, Kikka sanoo.

Opintojensa aikana Kikka kävi Erasmus+-ohjelmalla vaihdossa Pariisissa. Siellä hän työskenteli pienessä suomalaisessa design-putiikissa, jossa myytiin tunnettujen brändien kuten Marimekon, Gullichsenin ja Iittalan tuotteita.

– Liikkeessä oli myynnissä suomalaisten käsityöläisten ja keraamikkojen tuotteita ja esimerkiksi nahkatöitä.

Erasmus+ on EU:n koulutus, nuoriso- ja urheilualan ohjelma, jonka painopistealueita ovat sosiaalinen osallisuus, vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä nuorten osallistuminen demokraattiseen toimintaan. Se rahoittaa painopistealueidensa mukaista toimintaa. Pariisissa työskennellessään Kikka suoritti taideteollisuusalan ammattitutkinnosta tutkinnon osan kansainvälistyminen taideteollisuusalalla. Kikan työtehtäviin kuuluivat asiakaspalvelu, inventaario, myymälän stailaus, tuotteiden valokuvaaminen ja myymälän ylläpito. Lisäksi Kikka valitsi pariisilaisille asiakkaille design-tapetteja ja teki lahjapakkauksia.

– Pariisilaisessa putiikissa työskentely oli kivaa. Asiakkaiden kanssa ehti rupatella ja asiakkaat olivat lämminhenkisiä.

Kikka työskenteli opintojensa aikana Pariisissa Erasmus+-ohjelmalla.

Työharjoittelu Pariisissa poisti ennakkoluuloja

Työharjoittelu Pariisissa oli Kikalle ainutlaatuinen kokemus. Hän oli ensimmäistä kertaa yksin ulkomailla. Kikka ei osaa ranskaa, eikä hän ollut aiemmin edes käynyt Pariisissa.

– Opinnot Taitotalossa mahdollistivat kansainvälisen työkokemuksen.

Työharjoittelu Pariisissa ravisteli Kikan ennakkoluuloja työelämästä. Kikka korostaa, että jos haluaa tehdä jotakin uutta, ikä ei ole koskaan este. Kokeneemmilla työntekijöillä on työelämään paljon annettavaa: on kertynyt elämänkokemusta, lapset ovat usein isoja ja taloushuolet selätettyjä. Osaava työntekijä on työnantajalle huoleton, joten ikädiversiteetti on hyödyllistä.

Ekologisuus on sisustusalan nouseva trendi

Kikan mukaan Taitotalon sisustajaopinnot soveltuvat hyvin työn ohessa suoritettaviksi. Opinnot olivat helppoa sovittaa omaan elämään, ohjaajat ja kouluttajat olivat rohkaisevia. Opintoihin sisältyi i tutustumismatkoja erilaisiin sisustusalan paikkoihin, esimerkiksi maaliliikkeisiin ja tukkukauppoihin. Tutustuminen savimaalaukseen sai Kikan innostumaan savirappauksesta niin paljon, että hän meni vielä vapaa-ajallaan opiskelemaan sitä viikonloppukurssille.

– Opinnot Taitotalossa olivat innostavia, monipuolisia ja mielenkiintoisia.

Kikka ei opiskellut sisustajaksi tavoitellakseen parempaa palkkaan. Hänen tavoitteenaan oli oppia uutta ja syventää omaa osaamistaan. Kikan mukaan ekologinen sisustaminen on nouseva trendi. Olemassa olevan tuunaaminen, parantaminen, tavaroiden tarkoituksen muuttaminen ja vastuullisuus materiaaleissa inspiroivat Kikkaa. Toisinaan hän haaveileekin omasta ekologiseen sisustukseen keskittyvästä yrityksestä.

– Ihmiset etsivät jatkuvasti luonnonmukaisempia, parempia ja eettisesti kestävämpiä vaihtoehtoja.

Ikeassa Kikan toiveena on päästä tulevaisuudessa sisustamaan liikkeen mallihuoneita tai tekemään asiakkaille sisustussuunnittelua.

Ennen työharjoitteluaan Kikka ei ollut ikinä käynyt Pariisissa.

Oppia ikä kaikki

Jatkuvan oppimisen puolesta puhuva Kikka miettii jo, mitä opiskelisi seuraavaksi. Hän tunnustaa selailleensa jo Taitotalon sivuilta uusia opiskeluvaihtoehtoja. Kikkaa kiinnostaisi opiskella valokuvausta, media-alaa tai yrittäjyyttä.  Alanvaihdon mahdollistaminen kaikille on tärkeää.

–  Ihmisillä pitää olla oikeus kouluttautua kaiken ikäisinä.

Kikka kertoo, että Erasmus+-ohjelmalla voi mennä vaihtoon vielä vuoden valmistumisen jälkeenkin. Hän onkin miettinyt, että työskentely sisustusliikkeessä Espanjassa, jossa voisi tehdä asiakkaille sisustussuunnittelua, olisi ammatillisesti kiehtovaa.  Tulevana kesänä Kikka aikoo hyödyntää sisustajaopinnoissa oppimiaan taitoja remontoimalla ja sisustamalla kesämökkiään.


Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Kikka Nilsson