Ajoneuvoalan ammattitutkinto, autokatsastajaksi suuntautuminen tarjoaa syvällistä osaamista ajoneuvojen katsastustehtäviin. Koulutus keskittyy ajoneuvojen tekniseen tarkastukseen, katsastusprosessiin ja siihen liittyviin säädöksiin, valmistellen sinut toimimaan ammattitaitoisena katsastajana.
Ajoneuvoalan ammattitutkinnon korjaamopalvelun osaamisala antaa sinulle mahdollisuuden hakeutua katsastajakoulutukseen.
Katsastusalalla on pulaa osaavista henkilöistä
Ammattitutkinnon suorittaminen antaa mahdollisuuden siirtyä katsastusalan haastavaan ja mielenkiintoiseen työkenttään.
Kenelle tutkinto sopii?
Tutkinto on tarkoitettu sinulle, joka työskentelet autokorjaamolla ajoneuvoasentajana tai mekaanikkona ja työkokemusta on kertynyt vähintään 5 vuotta autoalalta. Olet myös motivoitunut suorittamaan ajoneuvoalan ammattitutkinnon.
Tutkinnon suoritettuasi voit hakeutua katsastajakoulutukseen ja mahdollisuuden saada oikeudet kevyiden ja raskaiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksiin sekä raskaiden ajoneuvojen jarrujen laajaan tarkastukseen.
Tutkinnon rakenne
Pakolliset tutkinnon osat 100 osp
- Mekaanikkona toimiminen, 50 osp
- Huolto- ja korjausohjeiden käyttäminen, 10 osp
- Huolto- ja mittaustyöt, 20 osp
- Vianhaku ja vian paikallistaminen, 20 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp
- Henkilö- ja pakettiautojen korjaustyöt, 30 osp
- Kuorma- ja linja-autojen korjaustyöt, 30 osp
- Polttoaine- ja pakokaasujärjestelmien korjaustyöt, 20 osp
- Moottorin korjaustyöt, 20 osp
- Voimansiirron korjaustyöt, 20 osp
Tutkinnon suorittaminen
Koulutuksen kesto on keskimäärin 1,5v. Aiempi osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassasi (HOKS).
Mikäli sinulla on kertynyt runsaasti alan työkokemusta, ja olet suorittanut tarvittavat pätevyydet, sinulla on mahdollisuus tulla suoraan näyttöön.
Koulutus sisältää lähi- sekä etäopiskelua. Koulutuspäiviä koko koulutuksen aikana n. 10kpl riippuen aikaisemmasta osaamistaustastasi.
Koulutusmuoto
Koulutus on oppisopimuskoulutusta.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.