Kodinhuoltajan verkkokurssilta lisäpotkua kemikaalittomaan siivoustyöhön Opiskelijatarina

Kauhajokelainen Heidi Niemistö suoritti Kotisiivouspalvelut-tutkinnon osan Taitotalossa verkkokurssina. Heidi työskentelee sisarensa omistamassa yrityksessä palveluvastaavana.

3.11.2023

Kodinhuoltajan verkkokurssilta lisäpotkua kemikaalittomaan siivoustyöhön

Hetki Tässä Oy tarjoaa kotihoitoa, kotisairaanhoitoa, laboratoriopalveluja sekä koti- ja toimistosiivouksia Seinäjoen ja Kauhajoen alueella. Yritys tarjoaa kodeille esimerkiksi kemikaalitonta siivousta.

 

Ammatinvaihtojen kautta puhdistuspalvelualalle

Heidi Niemistö on työskennellyt kotisiivousten parissa nyt kolme vuotta ja ollut sisarensa Iida Paasikosken yrityksen palveluksessa koko tämän ajan. Aiemmin Heidi ajoi taksia ja työskenteli hevosalalla. Kaksi lasta vanhempainvapaineen tekivät taukoa työelämään. 

Heidille on kertynyt puhtausalalta jo työkokemusta, mutta hän halusi myös kouluttautua. Koulutus tuo varmuutta omaan toimintaan, mutta myös asiakkaat arvostavat sitä.

 

Heidi Niemistö haluaa oppia lisää ja kehittyä puhtausalan työntekijänä.
Heidi Niemistö haluaa oppia lisää ja kehittyä puhtausalan työntekijänä.

 

Tutkinnon osan suorittaminen verkkokurssina sopii työssä käyvälle

Heidi valitsi opiskelumuodokseen verkko-opiskelun, sillä hän halusi tehdä opiskeluaikana töitä täysipäiväisesti. Taitotalo tarjoaa mahdollisuuden suorittaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon, Kodinhuoltajan (AT) verkossa, täysin ajasta ja paikasta riippumatta. Heidi päätti aloittaa opiskelun suorittamalla Kotisiivouspalvelut -tutkinnon osan. 

– Viime kevään olen istunut toimistolla iltaisin ja viikonloppuisin opiskelemassa. Lapset pitävät kotona sen verran elämää, että opiskelu oli järkevämpää hoitaa toimistolla, Heidi sanoo.

– Onneksi mummut ovat olleet ahkerasti lastenhoitoapuna.

Heidi kertoo pitäneensä verkko-opiskelusta erityisesti sen takia, että kokonaisuuden osia on voinut suorittaa omaan tahtiin. Opiskeluun häneltä kului muutama kuukausi ja kaikki tarvittava oli tehtynä jopa hieman suunniteltua aiemmin.

 

Osaaminen osoitetaan näytöillä verkkokurssillakin

Näytössä Heidi osoitti osaavansa muun muassa kodin eri tilojen viikkosiivouksen kuten keittiön, makuuhuoneen ja kylpyhuoneen siivouksen. Lisäksi näiden tilojen perussiivouksen.

Verkkokurssin näytöt toteutettiin siten, että Heidi videoi tekemistään ja lähetti videot arvioitavaksi näytön arvioijille. 

– Hankin näyttöjä varten kevyen kuvaustelineen, johon laitoin kännykän kuvaamaan omaa työtäni. Välillä kurkistin, että kännykkä kuvaa oikein ja jatkoin taas tekemistä.

 

Äiti tukee opiskelua ja ohjaa tarvittaessa ammatillisesti

Taitotalon Heidi löysi puhtausalalla työskentelevän äitinsä Tarja Paasikosken avulla. Tarja-äiti toimii Hetki Tässä -yrityksessä apukätenä ja hän oli myös Heidin työpaikkaohjaaja opintojen ajan. Tarjalla on pitkä kokemus puhtausalan eri tehtävistä.

– Äiti on pitänyt tiukasti huolta, että käytän koko ajan ammattisanastoa. Luulen, että juuri ammattisanaston aktiivinen käyttö vaikutti siihen, että sain antamastani näytöstä niin hyvät arviot.

 

Kemikaaliton siivous on tätä päivää 

Hetki tässä -yritys tekee kotisiivouksia kemikaalittomasti ja käyttää pintojen puhdistukseen otsonoitua vettä. Otsonoinnissa vedestä tulee bakteereja ja viruksia tuhoavaa ja se on jopa tehokkaampaa kuin kloori. 

Otsonoidun veden tehokkuutta puhdistusaineena on tutkittu. Sillä puhdistetuille pinnoille on tehty Hygicult-testejä ja ATP-mittauksia. Tulokset ovat osoittaneet sen olevan toimiva puhdistusaine.

 

Otsonoidun veden käyttäminen kotisiivouksessa on vastuullinen valinta.
Otsonoidun veden käyttäminen kotisiivouksessa on vastuullinen valinta.

 

Kemikaaliton siivous yleistyy puhtausalalla, mutta kotisiivouksessa se on vielä melko uutta. Heidi kertoo, että jotkut asiakkaat ovat olleet hieman skeptisiä pelkällä otsonoidulla vedellä siivoamiseen. Kokeiltuaan he ovat pitäneet menetelmää kuitenkin hyvänä. Osa asiakkaista arvostaa hajusteetonta ja lisäaineetonta kodin puhdistusta esimerkiksi allergioiden tai aiempien sisäilmaoireiden vuoksi.

– Kun aloitamme otsonoidulla vedellä siivouksen uusissa kohteissa, saamme pinnat täysin puhtaiksi vanhoista lika- ja pesuainejäämistä vasta muutaman siivouskerran jälkeen. Esimerkiksi jos puhdistusainetta on aiemmin annosteltu liikaa, on se saattanut jäädä pinnoille ja lika on pinttynyt näihin kerroksiin, Heidi selvittää.

Kemikaaliton siivous on tämän päivän ja tulevaisuuden kotien vastuullinen valinta.

 

Työn merkityksellisyys on sen suola

Heidi kertoo, että parasta hänen työssään on asiakkaiden kohtaaminen. Lisäksi oman työn jäljen näkeminen ja tyytyväiset asiakkaat tekevät hänen työstään merkityksellistä. Tulevaisuudessa Heidin suunnitelmissa on suorittaa koko kodinhuoltajan ammattitutkinto. Hän haluaa mahdollisesti perustaa jossain vaiheessa oman yrityksen.

– Olen kasvanut yrittäjäperheessä ja siksi yrittäjyys tuntuisi luontevalta. Yrittäjänä voisin mahdollisesti tehdä yhteistyötä meidän perhepiirin muiden yritysten kanssa, Heidi kaavailee.

 

Huomionuoli

Lisätietoja koulutuksesta 

Kotisiivouspalvelut-tutkinnon osa verkkokoulutuksena
 

 

 

Teksti: Minna Moshnikoff
Kuvat: Henri Korpi / Ikuinen Hetki