30.4.2022
Lisäksi hän opettaa turvasuojaustoimintaa sekä kehittää ja pitää erilaisia turvajärjestelmätenttejä, esimerkiksi Finanssiala ry:n pätevyystenttejä. Kouluttajakokemusta Venäläisellä on lukitus- ja turvasuojausalalta kaksitoista vuotta. Sitä ennen hän työskenteli kiinteistö- ja lukitusalan tehtävissä.
– Sain ensimmäisen kosketuksen turvallisuusalan töihin vuonna 1985, kun työllistyin vartijaksi, Venäläinen kertoo.
Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja, joka syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Lukitusalalla toimivat tuntevat toisensa, ja koska Venäläinen on kouluttanut alaa pitkään, henkilöityvät alan koulutukset vääjäämättä häneen.
– Kaikki tuntevat apinan, mutta apina ei tunne ketään, naurahtaa Venäläinen, mutta myöntää olevansa hyvin verkostoitunut alan yrittäjien ja työntekijöiden kanssa.
Sen lisäksi että Taitotalo on Turvaurakoitsijat ry:n ja Suomen Lukkoseppämestarikillan yhteistoimintajäsen, Venäläinen on Lukkoseppämestarikillan asiantuntijajäsen.
Tutkintouudistus oli hyvä muutos
Muutama vuosi sitten lukkosepän ammattitutkinto liitettiin sähkö- ja automaatioalan ammattitutkintoon. Alan toimijoiden oli alkuun vaikea hyväksyä muutosta.
– Pikkuhiljaa muutos on alkanut tuntua lukitusyrittäjistäkin hyvältä, koska nykyään tutkinnon suorittajat oppivat sähköstä enemmän. Lukitusalan työtehtävät painottuvat heikkovirtakytkentöihin, mutta ymmärrys sähkötöistä on hyvä asia, Venäläinen sanoo.
Alanvaihtajat ovat tervetulleita alalle
Turvaurakoitsijat ry oli jo vuonna 2010 huolissaan alan henkilöstön eläköitymisestä. Yhdistys arvioi jo tuolloin, että alalle pitäisi valmistua vähintään noin 50 uutta osaajaa vuodessa. Venäläinen kertoo, että alalla on ollut jo useamman vuoden pulaa osaavista ammattilaisista. Taitotalo kouluttaa lukitus- ja turvasuojausalalle jatkuvasti uusia osaajia oppisopimuksella ja yhteistyössä ELY-keskusten ja TE-toimistojen kanssa.
– Yritykset ovat palkanneet mielihyvin aikuisia alanvaihtajia, joita olen uudelleenkouluttanut alalle, Venäläinen sanoo.
Työ lukitus- ja turvasuojaustehtävissä on monipuolista. On omattava hyvät ICT-taidot, ymmärrettävä heikkovirtaa ja osattavat tehdä mekaanistakin työtä. Työ vaatii monipuolista työkalujen käyttöä ja kädentaitoja. Lainsäädännön tuntemisen tärkeys kasvaa koko ajan. Alalla työskentelevien on tiedettävä voimassa olevat asetukset ja määräykset sekä osattava toimia niiden mukaan.
– Asenne ja motivaatio ratkaisevat, jos ne ovat kunnossa, kaikki työtehtävät ovat opittavissa, Venäläinen sanoo.
Lisäksi lainsäädäntö edellyttää alalla toimivilta nuhteetonta taustaa.
Yhteistyö lisää alan vetovoimaisuutta
Työvoiman saatavuus ratkeaa Venäläisen mielestä ainoastaan siten, että alan toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Yhteistyö työnantajien ja oppilaitoksen välillä toimii hyvin. Työnantajat, kokoon katsomatta, ovat valmiita panostamaan työssäoppimiseen ja haluavat olla entistä enemmän mukana oppisopimuskoulutuksessa.
– Parhaimmillaanhan yritykset kouluttavat harjoittelijasta pitkäaikaista tulevaisuuden työvoimaa, Venäläinen sanoo.
Onnistuneessa työssäoppimisjaksossa myös opiskelija sitoutuu yrityksen arvoihin ja toimintamalleihin jo opiskeluaikanaan.
Modernit opetustilat ovat satsaus tulevaisuuteen
Taitotalon uusi lukitusalan opetustila on rakennettu yhdessä lukitusalan asiantuntijoiden kanssa, ja se on pyritty toteuttamaan nykyaikaisilla tekniikoilla. Yhteistyö kaikkien laitevalmistajien kanssa varmistaa koulutuksien pysymisen laadukkaina ja ajanmukaisina. Opetus ei ole tuotemerkkikohtaista, mutta laitevalmistajat haluavat olla mukana kehittämässä opetusta tarjoamalla opetukseen nykyaikaisia laitteita ja järjestelmiä.
– Oppilaitos antaa tietopuolisen koulutuksen. Vaikka koulutuksiin sisältyy käytännön töiden opetuspäiviä, työssäoppiminen on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi turvasuojausliikkeet käyttävät keskenään eri järjestelmiä, Venäläinen sanoo.
Laitevalmistajayhteistyön lisäksi Taitotalo on verkostoitunut valtakunnallisesti toimivien koulutusta järjestävien oppisopimustoimistojen kanssa.
Digitaalisessa maailmassa ihmisyys on ainutlaatuista
Tulevaisuuden näkymät lukitus- ja turvasuojausalalla ovat hyvät. Venäläinen muistuttaa, että Suomi ei ole enää lintukoto, erilaiset turvallisuusjärjestelmät lisääntyvät koko ajan. Lisäksi väki eläköityy kovaa vauhtia. Alan yrittäjiä Venäläinen kehottaa huolehtimaan hiljaisen tiedon siirtymisestä tekijältä toiselle:
– Oppilaitosyhteistyöllä, esimerkiksi tarjoamalla työssäoppimispaikkoja opiskelijoille, myös hiljainen tieto ja osaaminen siirtyvät vanhoilta tekijöiltä uusille.
Lukitusalan urasta haaveilevia Venäläinen kannustaa toimimaan. On huomattu, että alan ulkopuolelta tulee motivoitunutta väkeä, joten nyt on oikea aika hakeutua lukitusalan koulutuksiin. Hieman vanhan liiton miehenä Venäläinen ajattelee, että opiskelu- ja työpaikan hakemisessa ihminen ratkaisee.
– Kysehän on itsensä myymisestä. Vaikka maailma ympärillä digitalisoituu, henkilökohtainen kontakti syntyy puhelimella soittamalla tai käymällä paikan päällä, Venäläinen vinkkaa.