Sisustaja, taideteollisuusalan ammattitutkinto Ammattitutkinto

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.

Vietämme suurimman osan ajastamme rakennetuissa sisätiloissa ja siksi niiden merkitys kaikelle toiminnallemme on suuri. Sisätilojen toiminnallisuuteen ja miellyttävyyteen vaikuttavat monet tekijät, kuten valaistus, värit, muodot, materiaalit sekä tilojen käytännöllisyys, toimivuus ja ergonomisuus. Työskentelyn ja vapaa-ajan tarpeemme muuttuvat jatkuvasti. Sisustuksen suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää monipuolista osaamista.

Taideteollisuusalan ammattitutkinto, sisustaja on työelämätutkinto, jossa oppiminen ja osaamisen kehittäminen tapahtuu työelämässä aidoissa työelämän tehtävissä, lähtökohtaisesti opiskelijan omassa työssä tai muussa soveltuvassa työympäristössä. Työssä tapahtuvaa osaamisen kehittämistä tukevat opetuspäivät sekä henkilökohtainen ohjaus.

Suorittamalla tutkinnon kehität ammatillista osaamistasi sisustuskohteiden asiakaslähtöisessä suunnittelussa ja toteuttamisessa. 

Kenelle tutkinto sopii?

Koulutus on tarkoitettu sisustussuunnittelusta ja sisustamisesta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittää osaamistaan sisätilojen suunnittelussa ja sisustuksen toteuttamisessa.

Koulutus soveltuu sinulle, jos voit toteuttaa työssäsi erilaisia sisustussuunnitteluun ja sisustusten toteuttamiseen liittyviä projekteja tai haluat kehittää osaamistasi aidoissa sisustamisen työtehtävissä ja toimia sisustajana. 

Koulutukseen osallistuvalla tulee olla mahdollisuus työskennellä työtehtävissä, joissa hän voi toteuttaa sisustamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyviä tehtäviä. Hän voi työskennellä esimerkiksi sisustusalan tuotteita tai palveluita tuottavassa yrityksessä työntekijänä, remontti- tai sisustusliikkeessä, vuokratiloja sisustavassa yrityksessä tai muulla tavoin sisustukseen liittyvää suunnittelua ja toteuttamista vaativissa tehtävissä. Opiskelija voi toimia vastaavissa tehtävissä myös yrittäjänä tai ammatinharjoittajana ja kehittää omaa sisustusalan osaamistaan oman yritystoimintansa puitteissa.

Vaihtoehtoisesti opiskelijalla voi olla aiemmin hankittua osaamista tutkinnon osaamisalan vaatimasta osaamisesta sekä mahdollisuus osoittaa osaamisensa aidoissa sisustuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvissä työtehtävissä.

Kaikissa tapauksissa opiskelijan tulee voida hankkia puuttuvaa osaamista ja osoittaa osaamisensa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimusten ja hyväksytyn suorituksen kriteerien mukaisesti aidoissa työelämän tehtävissä.

Opiskelijalla tulee olla hyvät tietotekniset valmiudet sekä tietokone käytössään. 

Etusijalla opiskelijavalinnassa ovat henkilöt, joilla on mahdollisuus hankkia sisustusalan osaamista ja osoittaa osaaminen omalla työpaikallaan.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Koulutusmuotoina ovat oppisopimus, yrittäjän oppisopimus tai omaehtoinen opiskelu​.

Mitä oppisopimus tarkoittaa opiskelijalle ja yritykselle?

Omaehtoinen koulutus

Yrittäjän oppisopimus: Nosta osaamisesi uudelle tasolle! - Oppisopimus

Opiskelijamaksu oppisopimuksessa ja omaehtoisessa koulutuksessa 200 € / koko tutkinto​. Opiskelijamaksun voi suorittaa 1-4 erässä, sopimuksen mukaan.

Yksittäisistä tutkinnon osista opiskelijamaksu suoritetaan tutkinnon osan laajuuden mukaan​.

Inspiroidu

Blogi
Sisustajien ja sisustajamestareiden koulutusohjelmat ovat startanneet Taitotalossa puolen vuoden sisällä. Jo tässä vaiheessa on ollut huikeaa nähdä, miten sisustusala vetää opiskelijoita puoleensa ja minkälaiseen uuden oppimisen ja oman osaamisen kehittämisen innostuneeseen imuun se heidät vie.
Emmy Lampila-Fränti
Lue lisää artikkeleita