Työelämäluennoijien vierailut ovat tärkeä lisä ammatillisessa koulutuksessa Uutinen

Kymifloorin perustaja Pekka Ropa ja Koto sisustussuunnittelun Aino Rajasuo luennoivat marraskuussa sisustusartesaani-tutkinnon osan opiskelijoille.

22.12.2023

Työelämäluennoijien vierailut ovat tärkeä lisä ammatillisessa koulutuksessa

Taitotalo kouluttaa ammattilaisia työelämään ja yritysten palvelukseen. Yritysten vierailuilla opiskelijat saavat tietoa suoraan työelämästä. Myös vierailevat luennoija pääsevät omalta osalta vaikuttamaan tuleviin ammattilaisiin kertomalla heille asioita, jotka he kokevat tärkeiksi ammateissaan.

Kymifloor valmistaa parkettia meillä ja maailmalla

Aamupäivän luennosta vastasi Kymifloorin perustaja, puutekniikan insinööri Pekka Ropa. Hän on rakentanut 17 parkettitehdasta ympäri maailmaa ja asuun nykyään Ranskassa. Ropa luennoi opiskelijoille parketista ja puusta sisustusmateriaalina.

Rakkaus ja intohimo omaa työtä kohtaan parketti- ja puualalla ovat siivittäneet Ropan 40-vuotista työuraa. 

– Kun pitää omasta työstään ja jaksaa tehdä kaikki mahdolliset virheet, voi loppujen lopuksi todeta, että on oppinut parketista ja puusta sisutusmateriaalina lähes kaiken, Pekka Ropa sanoo.
 

Pekka Ropa valmistaa parkettia rakkaudella ja pieteetillä, yhdistäen luonnon muotoilua, uusinta teknologiaa ja korkealle kehittynyttä kädentaitoa.

 

Valaistus sisustusrakentamisessa

Iltapäivän luennosta vastasi helsinkiläisen Koto sisustussuunnittelun Aino Rajasuo. Hänen aiheenaan oli sisustuksen valaistusratkaisuiden toteutus sekä uudis- että remonttikohteissa.

Rajasuon näkökulma oli vahvasti suunnittelijan ratkaisupainotteisessa toiminnassa, ei niinkään teoreettisessa teknisessä sanastossa. 

– Suunnittelijan on osattava ratkaista myös valaistuksen ongelmia, esimerkiksi miten ja millä tuotteilla saadaan kustannustehokkaasti tehtyä toivottu lopputulos, Aino Rajasuo sanoo.

Luennolla Rajasuo esitteli konkreettisia suunnitelmia ja oikeita valaistus-caseja, joita hän oli toteuttanut sekä yksityisiin että julkisiin kohteisiin.  

Rajasuo tekee sisustussuunnittelua omassa yrityksessään ja kouluttaa lisäksi Taitotalossa. Luentojen lisäksi hän kouluttaa Winner-3D-sisustusohjelmaa.
 

Taitotalon kouluttaja Jari Tahvanainen (vasemmalla), Aino Rajasuo Koto sisustussuunnittelusta ja Pekka Ropa Kymifloorista.

 

Yritysyhteistyö tuo syvyyttää koulutukseen

Kouluttaja Jari Tahvanainen iloitsee, että Taitotalolla on sisustussuunnittelun ja pintakäsittelyn aloilta niin mukavasti yritysyhteistyökumppaneita. Heidän avullaan koulutus pysyy työelämäläheisenä. 

– Pyrimme yritysten kanssa pitkäjänteiseen yhteistyöhön, sillä se antaa meille puolin ja toisin parhaan tuloksen, Jari Tahvanainen sanoo.

 

Teksti: Jari Tahvanainen ja Minna Moshnikoff
Kuvat: Ekaterina Blinova

 

Huomionuoli

Tutustu luennoijiin: Kymifloor ja Koto sisustussuunnittelu

Tutustu tutkintoihin:
Taideteollisuusalan perustutkinnon tutkinnonosakoulutus sisutusartesaani
Pintakäsittelyalan omaehtoinen koulutus (maalari) 
Pintakäsittelyalan perustutkinto (maalari)