Henna antoi sisustusalalle pikkusormen, ja se vei koko käden Opiskelijatarina

Henna Simosen sisustusalan opinnot Taitotalossa ovat edenneet hyökyaallon lailla. Päiväkotimaailmasta sisustusalalle siirtynyt Henna on nyt omassa elementissään.

30.11.2022

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.

Henna löysi Taitotalon alun perin TE-toimiston kautta ja tuli suorittamaan työvoimakoulutuksena taideteollisuusalan perustutkinnon kolmea osaa. Matka sisustusalalle alkoi opiskelemalla asiakaspalvelua ja myyntityötä, tilan stailausta sekä palvelun suunnittelua ja toteuttamista.

Aikaisemmin lastenhoitajana työskennellyt Henna innostui opiskelusta ja kiinnostui sisustusalasta. Into kantaa edelleen ja nyt hän on suorittanut jo melkein kaikki näytöt taideteollisuusalan perustutkinnosta eli artesaanin koulutuksesta. Perustutkinto-opintojensa aikana hän kuuli, että Taitotalolla oli uutuutena alkanut myös taideteollisuusalan ammattitutkintokoulutus, josta voi valmistua sisustajaksi. Henna haki ja pääsi siihen jatkamaan opintojaan sisustusalalla.

 

Ensin työharjoitteluun ja sitten oppisopimuksella töihin

Perustutkinto-opintojen aikana Henna haki työharjoitteluun Vepsäläisen Kehä 3:n sisustusmyymälään. Siellä työskennellessään hän huomasi, että nyt on oma unelma-ala löytynyt. Askel harjoitteluun kävi kevyesti ja opiskelukin oli mielekästä.

Työharjoittelun loputtua hän haki Vepsäläiselle töihin ja sai kokoaikaisen työn. Sen ohessa hän opiskelee nyt sisustajaksi, eli suorittaa taideteollisuusalan ammattitutkintoa. Uusi työpaikka sijaitsee Vepsäläinen Design Outletissa Vantaalla.
 

Katso videolta, mitä Henna kertoo sisustusartesaaniopintojen sisällöstä.


 

Artesaaniopiskelijat ovat usein alanvaihtajia

Artesaanin opintoihin tulee ihmisiä todella monenlaisista taustoista. Taitotalossa sisustusartesaani- opintoihin pääsee sisälle osatutkintokoulutuksella, joka kestää puoli vuotta. Puolen vuoden aikana teoriaosuudella ja työsaliharjoitteissa tutustutaan esimerkiksi sisustussuunnitteluun, sisustusrakentamiseen ja sisustuspintakäsittelyyn. Työharjoitteluosuus, joka toteutetaan koulutussopimuksella, suoritetaan alan yrityksissä jokaisen opiskelijan oman suuntautumisen mukaan. Kokonaisuudessaan sisustusartesaanin perustutkinto Taitotalossa suoritetaan oppisopimuskoulutuksena alan yrityksissä.

 – On hienoa seurata, kun opiskelija meille tullessaan alkaa löytää omaa juttuansa ja imee oppia itseensä. Oppilaitos ja kouluttajat yhdessä alan yritysten kanssa antavat oppimiselle edellytykset. Opiskelija on se, joka on tärkein, sanoo taideteollisuusalan perustutkinnon kouluttaja Jari Tahvanainen. 

Taideteollisuusalan perustutkinto on syntynyt vasta 2010-luvun puolivälissä ja on aika pian sen jälkeen tullut myös Taitotalon koulutusvalikoimaan. Vuoden 2000 keväästä alkaen Taitotalossa on ollut noin 120 taideteollisuusalan perustutkinnon tai tutkinnon osan suorittajaa. Heidän keski-ikänsä on noin 40 vuotta.

 

Sisustajan opinnot ovat alkaneet uutuutena Taitotalossa syksyllä 2022

Taideteollisuusalan ammattitutkintoon pääseminen edellyttää joko sisustusalan työpaikkaa tai vastaavaa, koska opiskelun aikana täytyy olla mahdollisuus suorittaa näytöt aidoissa asiakastoimeksiannoissa ja kohteissa. Se soveltuu erinomaisesti sisustusalalla jo työskentelevälle, joka haluaa laajentaa ja syventää osaamistaan ja mahdollisesti myös edetä vaativampiin sisustusalan tehtäviin suunnittelupuolella tai projektien vetämisessä. 

Ammattitutkinnossa keskitytään suunnitteluprosessiin, sen vaiheisiin ja laadukkaiden sisustusprojektien toteuttamiseen. Asiakastarpeen ymmärtäminen ja erilaisten tilojen mahdollisuuksien hahmottaminen ovat asian ytimessä. Sisustusprojektien kokonaisvaltainen hallinta sisältää myös liiketoiminnalliset näkökulmat sekä oman ammatillisen profiilin kirkastamisen sisustusalalla. Sisustusalan ekologiset ja eettiset näkökulmat ovat koulutuksessa myös tärkeitä.

Ammattitutkinnossa on mahdollista suuntautua esimerkiksi sisustusalan asiakaspalvelu- ja myyntityöhön, sisustusrakentamiseen ja yrittämiseen. 

– Sisustajan koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja jalostaa opiskelijoiden omaa tapaa toteuttaa sisustusalan ammattilaisuutta omien kiinnostusten ja vahvuuksien kautta. Se laajentaa näkökulmaa sisätilojen suunnitteluun ja toteuttamiseen, sanoo taideteollisuusalan ammattitutkinnon kouluttaja Emmy Lampila-Fränti.

Mahdollisuus kansainväliseen vaihtojaksoon Erasmus+-ohjelmassa kiinnostaa monia ammattitutkinnon opiskelijoita ja jaksot Euroopassa tai jopa Euroopan ulkopuolella tarjoavat uusia polkuja sisustusalla kehittymiseen.

 

Työpaikalla koulusta sadut opit viedään käytäntöön

Työssään sisustusmyyjänä Vepsäläinen Design Outletissa Henna pääsee hyvin viemään käytäntöön oppimaansa. Aamupäivisin Henna kollegoineen laittaa uusia tuotteita esille ja huolehtii, että myymälä on edustava. Silloin asiakkaiden on helppo tulla tekemään harkittuja hankintoja tai heräteostoksiakin.

Iltapäivisin myymälässä vilkastuu ja silloin on aika palvella asiakkaita. Sisustusmyyjät auttavat asiakkaita muun muassa hahmottamaan, miten huonekalu sopisi oman kodin sisutukseen. Myös värivalintoihin saa apua sisustusmyyjiltä.
 

Katso videolta, mitä Henna kertoo myymisestä.


 

Hennan Instagram

Henna on alkanut pitää Instagramissa sisustusalaan ja sisustuksen opiskeluun liittyvää sisustajaksi-nimistä tiliä. Se kannattaa ottaa seurantaan, jos haluaa tietää, millaista sisustajaksi opiskelu on.

 

Huomionuoli

Tutustu artesaanin koulutukseen

Tutustu sisustajan koulutukseen

Kurkista, miltä näyttää Hennan Instagram

 

 

Teksti ja videot: Minna Moshnikoff, Taitotalo