Valotaidetta voi hyödyntää sisustusrakentamisessa: hyvä valo näkyy ja kuuluu kaikille Opiskelijatarina

Ledivalojen hyödyntäminen sisustusrakentamisessa tuo uusia ulottuvuuksia niin julkisten kuin yksityistenkin tilojen valaisuun.

24.10.2023

Olli Timonen

Taitotalossa taideteollisuusalan perustutkinnon, artesaanin tutkinnon osan "myyntitapahtuman toteuttaminen" suorittanut Olli Timonen tekee työkseen taidevalaisimia. Hän on kehitellyt taidevalaisin-konseptiaan jo useamman vuoden. Timonen uskoo, että hyvä valo näkyy ja kuuluu kaikille.

 

Olli Timonen 1

 
Timosella on kaupallisen alan koulutus. Ennen opiskeluaan Taitotalossa hän oli ollut työttömänä useamman vuoden. Nyt koulutuksen loputtua hänen on tarkoitus siirtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja valmistaa taidevalaisimia.

 

Olli Timonen 2

 

Taitotalon Strömberginkujan kampuksen valoaulassa oli esillä Olli Timosen valotaideteoksia syyskuussa.

 

Olli Timonen 3


Taidevalaisinkonsepti alkoi muotoutua viisi vuotta sitten. – Aloin miettiä oman kodin valaistusta, kun se oli jäänyt vähän kesken ja siitä puuttui ”jutun juoni”. Silloin innostuin ledinauhoista, Olli Timonen kertoo. 

–Tuolloin kiersin sähkö-, rakennustarvike- ja sisustusliikkeitä löytääkseni itseäni miellyttäviä valaisinprofiileja, mutta niitä ei löytynyt. Siitä tämä lähti hiljalleen muotoutumaan, Timonen toteaa.

 

Olli Timonen 4

 

Valoteosten kaikki näkyvät pinnat ovat tapettia. Kehyksen rakenne on toteutettu kovalevystä. Ledinauhat on kiinnitetty rimasta tehtyjen reunaprofiilien taakse. Valaisimien kuvat on tulostettu kanvaasille mustesuihkutulostimella. Lopuksi pinnat on lakattu, jotta värit nousevat paremmin esiin.

 

Olli Timonen 5


Artesaanin koulutuksessa Timonen opiskeli muun muassa monipuolisesti erilaisia pintatekniikoita, kuten maalausta tai laatoitusta. Koulutukseen kuului myös väriopin opinnot sekä sisustussuunnittelu. 

 

Olli Timonen 6


Olli Timonen kertoo, että koulutukseen osallistuminen auttoi häntä saamaan verkostoja. Lisäksi hän sai itsevarmuutta ja uskoa siihen, että valotaidealan yrityksellä olisi edellytyksiä onnistua. – Välillä on epäilyttänyt, kun asiat eivät ole edenneet siinä tahdissa, kuin itse olisi halunnut, Timonen toteaa.

 

Olli Timonen 7


Timosen valotaideteokset ovat kauko-ohjattavia. 

 

Olli Timonen 8

 

Olli Timosen motto on sisustaa valolla ja valaista sisustuksella. 

 

Teksti ja kuvat: Minna Moshnikoff