Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, avaa sinulle uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia työelämässä sekä antaa hyvän pohjan osaamisesi kehittämiselle. Merkonomi on liiketoiminnan osaaja, jolla on laaja peruskäsitys yritystoiminnan eri alueista.
Tutkinnon suorittaminen antaa mahdollisuuden jatkaa opintoja ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.
Kenelle tutkinto sopii?
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi, sopii henkilöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan liiketoiminnan alalla ja työskennellä erilaisissa tehtävissä muun muassa asiakaspalvelussa, talous- ja palkkahallinnosta, myynnistä ja markkinoinnista.
Koulutukseen valittavalla on oltava riittävän hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito (taso B 2.1 tai vastaava taso). Koulutukseen valittavalla tulee olla riittävän kielitaidon lisäksi myös hyvät oppimisvalmiudet. Lisäksi koulutukseen valittavan tulee hallita perustaidot matematiikassa.
Liiketoiminnan perustutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä (osp), joista pakollisia tutkinnon osia yhteensä 40 osp valinnaisia tutkinnon osia 105 osp ja yhteisiä tutkinnon osia 35 osaamispistettä.
Liiketoiminnan perustutkinto sisältää kaksi pakollista tutkinnon osaa Asiakaspalvelu ja Liiketoimintaympäristössä toimiminen.
Pakollisten tutkinnon osien jatkoksi olemme Taitotalossa rakentaneet erilaisia Taitopolkuja liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijoille kiinnostuksen kohteittain. Tutkintokokonaisuudet rakentuvat aina henkilökohtaisesti ja polut toimivat vain esimerkkeinä mahdollisuuksista.
Myyjän Taitopolku sisältää esimerkiksi tutkinnon osat kassapalvelut, myymälässä toimiminen, myyntityö, tuote- ja palveluneuvonta, visuaalinen myyntityö ja lisäksi valinnaisia tutkinnon osia 15 osaamispistettä.
Verkkokaupan taitaja Taitopolku sisältää esimerkiksi tutkinnon osat digitaalisessa kaupassa toimiminen, myyntityö, tuote- ja palveluneuvonta, tuotekeräily ja valinnaisia tutkinnon osia 30 osaamispistettä.
Markkinoinnin Taitopolku sisältää esimerkiksi tutkinnon osat markkinointiviestintä, asiakkuuksien hoitaminen, asiakaskokemuksen kehittäminen, sisäiset palvelut ja tiedon käsittely, tuote- ja palveluneuvonta ja valinnaisia tutkinnon osia 15 osaamispistettä.
Kirjanpitäjän Taitopolku sisältää esimerkiksi tutkinnon osat kirjanpito, jaksotuskirjaukset, tuloverotus ja tilinpäätösasiakirjat, ostoreskontra, asiakkuuksien hoitaminen ja valinnaisia tutkinnon osia 15 osaamispistettä.
Palkanlaskijan Taitopolku sisältää esimerkiksi tutkinnon osat palkanlaskenta, asiakkuuksien hoitaminen, sisäiset palvelut ja tiedon käsittely ja valinnaisia tutkinnon osia 30 osaamispistettä.
Yrittäjyyden Taitopolku koostuu esimerkiksi tutkinnon osista yritystoiminnan suunnittelu, projektissa toimiminen, myyntityö, markkinointiviestintä ja valinnaisia tutkinnon osia 15 osaamispistettä.
Tutustu tutkinnon perusteisiin tarkemmin.
Tutkinnon suorittaminen
Opinnot henkilökohtaistetaan. Koko tutkinnon suorittaminen Taitotalossa vie keskimäärin 1,5 vuotta.
Monimuoto-opetusta, joka sisältää lähi-, etä-, verkko-opetusta. Työssäoppiminen tapahtuu työpaikalla.
Koulutusmuoto
Koulutus on mahdollista suorittaa joko oppisopimuskoulutuksena tai omaehtoisena koulutuksena.
Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa suurin osa tarvittavasta ammatillisesta osaamisesta hankitaan tekemällä työtä omalla työpaikalla. Oppisopimuskoulutus sisältää työelämässä oppimista omalla työpaikalla, lähiopetusta sekä verkko-opintoja. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna alalle soveltuva työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoinen koulutus voi olla joko päätoimista tai sivutoimista ja se soveltuu niin työssäkäyvälle kuin työttömällekin. Omaehtoinen koulutus sisältää lähiopetusta, verkko-opintoja sekä koulutus- tai oppisopimuksella toteutettavia työelämäjaksoja. Päätoiminen opiskelija voi hakea Kelan opintotukea. Työttömien työnhakijoiden kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja sopia mahdollisuudesta opiskella työttömyystuella. Sivutoimisen opiskelu mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.