Sosiaalialalta lukkosepäksi Opiskelijatarina

Olli Harjunen (41) työskenteli lastensuojelussa melkein kolmetoista vuotta. Työuransa aikana hän ajatteli, ettei aio tehdä samaa työtä loppuelämäänsä.

5.5.2022

Kansikuva kuvassa Olli Harjunen lukitustyössä

Kun kunnat kiristivät lainsäädäntöään niin, että ohjaustyö lastensuojelussa ilman ammattikorkeakoulututkintoa muuttui toimistopainotteisemmaksi, Olli ajatteli oikean hetken vaihtaa alaa tulleen.

Lukitusala kummitteli Ollin tulevaisuudensuunnitelmissa aina aika ajoin. Jopa niin paljon, että kerran työskennellessään vielä lastensuojelussa hän soitti Taitotalon lukitusalan kouluttajalle ja pohti mahdollisuuksiaan työllistyä alalle.

– Silloin sanottiin, että tarvitsen alan koulutuksen ja työpaikan ja että ne kulkevat käsikädessä, Olli kertoo.

Intuitio johdatti

Irtisanouduttuaan vakituisesta työstään Olli oli noin vuoden työttömänä.

– Osasin varautua pidempään työttömyysjaksoon, vaikka olinkin ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä. Ajattelin heti, että työllistyn tavalla tai toisella, mutta täysipäiväinen opiskelu ei ollut ensimmäisenä mielessä, Olli sanoo.

Sanonta, että asiat konkretisoituvat alitajunnan ja kiinnostuksen kautta, pitää Ollin kohdalla paikkansa. Ollin ollessa työttömänä hän huomasi, että Taitotalossa on alkamassa lukitusalalle tähtäävä työvoimakoulutus. Olli ajatteli tilaisuutensa tulleen ja haki koulutukseen saman tien.

Teoria on avain käytäntöön

Ollin toive toteutui. Hänen työttömyysjaksonsa päättyi, ja hän pääsi opiskelemaan lukitusalaa Taitotaloon. Työvoimakoulutus kesti viisi kuukautta. Ensin koulutuksessa opiskeltiin teoriaa oppilaitoksessa. Sitten opiskelijat hankkivat työharjoittelupaikat, joissa työtehtäviä opeteltiin aidoissa työympäristöissä.

– Työharjoittelu on hyvä mahdollisuus osoittaa työnantajalle osaaminen ja motivaatio oppia.

Taitotalon kouluttaja auttoi opiskelijoita harjoittelupaikkojen löytämisessä.

– Kouluttaja oli erittäin kannustava.

Kuvateksti: Olli Harjunen vaihtoi sosiaalialan lukitusalaan.
Olli Harjunen vaihtoi sosiaalialan lukitusalaan.

Harjoittelupaikasta työnantaja

Olli haki työharjoitteluun Turvakolmio Group Oy:hyn. Hän tiesi yhtiön entuudestaan, koska hänen tuttavansa työskentelee siellä. Valinta osoittautui lottovoitoksi, sillä työvoimakoulutuksen päätyttyä Olli työllistyi Turvakolmiolle. Nopeasta työllistymisestä kiitos kuuluu Ollin mukaan Taitotalon koulutukselle.

– Kouluttajat olivat hyviä, ja he jaksoivat vastailla kysymyksiin.

Juuri ja juuri milleniaalina Olli ajattelee, että nykytyöelämän yksi avaintaito on jatkuva oppiminen. Sosiaalialan ohjaajan työstä hän otti lukitusalalle mukaansa hyvät vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaidot. Aiemmalta koulutukseltaan Olli on liikunnanohjaaja.

– Lukitusalalla ei tarvitse olla maratoonari, mutta hyvä kunto auttaa jaksamaan työssä.

Hyvä työyhteisö ja oman kädenjäljen näkeminen lisäävät työhyvinvointia

Tuttavapiiri ei yllättynyt Ollin alanvaihdosta. Eräs Ollin ystävä veikkasikin Ollin sopivan lukitusalalle erinomaisesti, koska Olli tykkää näperrellä käsillänsä kaikkea. Yhtenä työnsä parhaista puolista Olli pitää sitä, että asiat tulevat valmiiksi ja sitä, että niillä on alku ja loppu.

– Lastensuojelussa asiat eivät tule valmiiksi. Lukitustöissä saan työn valmiiksi ja poistun paikalta.

Turvakolmiossa Olli otettiin hyvin vastaan. Työkaverit ovat kivoja, ja työyhteisöön tuntee kuuluvansa. Kun Olli aloitti työskentelyn, hänen mukaansa asennuskeikalle lähti aina silloin työkaveri, jos Olli ei ollut täysin varma osaamisestaan. Näin vältetään isoimmat virheet. Vielä nykyäänkin, jos Olli on yhtään epävarma, mitä pitää tehdä, hän soittaa kollegoillensa ja kysyy neuvoa. Suurin osa työstä on lukituksen asennusta, huoltamista ja korjaamista erilaisissa oviympäristöissä.

Kuvateksti: Olli Harjusen mukaan lukitusalalla riittää monipuolisia työtehtäviä.
Olli Harjusen mukaan lukitusalalla riittää monipuolisia työtehtäviä.

Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea

Työ lukitusalalla on monipuolista. Lukkoseppien sähkötyöosaaminen on alalla tällä hetkellä kuuma puheenaihe. Olli kokee, että töitä on ja voi tehdä, vaikka ei tekisikään lainkaan sähkötöitä.

– Ilman sähköosaamista voi tehdä esimerkiksi sarjoittamista ja mekaanisia asennuksia.

– Se, miten paljon oppii, on itsestä ja omasta aktiivisuudesta kiinni, Olli muistuttaa ja kuvailee itseään todella oppimishaluiseksi.

Alanvaihtajia hän kannustaa matalalla kynnyksellä alalle. Töitä on enemmän kuin tekijöitä. Työ on kivaa, ja työtehtävissä riittää paljon monipuolista opittavaa.

– Työ on itsenäistä ja oman kädenjäljen näkee.

Yllätysvieraana motivaatio oppia

Koska Olli uskoo vahvasti elinikäisen oppimisen eetokseen, hänen opiskelunsa ei suinkaan päättynyt työvoimakoulutuksen loppumiseen. Heti koulutuksen päätyttyä Olli halusi jatkaa osaamisensa syventämistä. Hän jatkoi opintojaan työnsä ohella oppisopimuksella, ja nyt hän opiskelee Taitotalossa sähkö- ja automaatioalan ammattitutkintoa. Pian Olli valmistuu lukitus- ja turvajärjestelmäasentajaksi.