NDT-tarkastajia koulutetaan Taitotalossa nyt uusissa tiloissa Valimotiellä Uutinen

NDT koskettaa tavallista kansalaista jokapäiväisessä elämässä. Oli kyseessä lentokoneella tai junalla matkustaminen, autolla ajaminen, teräsrakenteisen sillan ylitys tai kauppakeskuksessa asioiminen, tulisi niiden olla turvallisia käyttää.

2.2.2022

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.

Rakennettaessa ja huollettaessa kaikkia näitä, on ne huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti. Osana tähän ylläpitoon ja laadun varmistukseen kuuluu NDT.

 

Rikkomattomaan aineenkoetukseen kuuluu useita menetelmiä

NDT tulee sanoista Non-Destructive Testing ja se tarkoittaa rikkomatonta aineenkoetusta.

Taitotalon NDT-koulutustarjontaan sisältyy NDT:n perusmenetelmät eli tunkeumaneste-, magneettijauhe-, ultraääni-, radiografia-, pyörrevirta ja silmämääräisen tarkastuksen koulutukset kertoo Taitotalon NDT-kouluttaja Henri Dolk.

Koulutukset täyttävät yleisen teollisuusalan NDT pätevöintistandardin SFS-EN ISO 9712 mukaiset vaatimukset. Lisäksi tarjoamme koulutusta myös ilmailualan NDT tarkastajille ilmailualan pätevöintistandardin SFS-EN 4179 mukaisesti. Näin ollen Taitotalo on Suomen suurin hyväksytty ja auditoitu NDT koulutusta tarjoava koulutusorganisaatio.   

 

Uudet NDT-opetustilat vievät koulutuksen uudelle tasolle

Vuoden 2021 lopussa Taitotalon NDT-opetus muutti Malminkartanosta Valimotien tiloihin. Valimotielle remontoitiin vuoden 2021 aikana uudet opetustilat vastaamaan tämän päivän NDT-koulutuksen tarpeita. Uusissa tiloissa opetus saadaan vastaamaan paremmin oppimismenetelmiä, joiden nykyään tiedetään toimivan parhaiten.

Esimerkiksi 40 vuotta sitten aikuisten koulutus perustui siihen, että myös käytännön asioita opeteltiin opettajan esimerkkiä seuraamalla ison pöydän ääressä. Nykyään opetuksen painopiste kädentaitoja vaativissa aineissa on siirtynyt opiskelijoiden omaan tekemiseen, jota kouluttaja kiertää seuraamassa ja opastaa tarpeen vaatiessa. Uuteen tilaan ja opetukseen liittyvä kokonaisvaltainen parannus on se, että koulutustilassa on erilliset loosit. Ne mahdollistavat työpareille oman tekemisrauhan. Tarkastusloosien valaistus on säädettävissä yksilöllisesti siten, että työ voi edetä omaan tahtiin. Enää ei tarvitse odotella, että kaikki ovat siinä vaiheessa, että valot sammutetaan fluorisoivien tarkastusnesteiden käytön yhteydessä.

Uudet työskentelytilat vastaavat paremmin myös työturvallisuuteen ja ergonomiaan. Jokaisessa kopissa on oma kohdepoisto, joten tarkastuskemikaalien höyryt ja -pölyt saadaan imettyä tilasta tehokkaasti. Työtasot vastaavat tämän päivän ergonomiavaatimuksia. Tämä on iso parannus työsuojelun näkökulmasta.

Opetustilassa on myös asianmukaiset ja riittävät testikappaleiden pesupaikat, joiden valaistusta voidaan säätää tarpeiden mukaisesti.

Kaikki tilaan valitut materiaalit verhoja myöten ovat sellaisia, että ne eivät fluoresoi ultraviolettivalossa. Opetustilat täyttävät siis standardien vaatimat valaistuolosuhteet.

 

Tulevaisuuden NDT-tarkastajalla on töitä ja 999 kollegaa

NDT-tarkastajien koulutustarve lisääntyy lähivuosien ja vuosikymmenten aikana. Yhteiskunnassa rakentamisen, infran, laivanrakennuksen, ilmailun, raideliikenteen, voimalaitosten ja niiden kunnossapidon säädökset kiristyvät. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tarkastusten määrä nousee. Siksi myös tarkastajia tarvitaan enemmän.

Tällä hetkellä Suomessa työskentelee teollisuuden alan SFS-EN ISO 9712 -sertifioituja NDT-tarkastajia noin 900. Määrä on noussut noin 20 henkilön vuosivauhtia 1980–90-luvulta lähtien. 1980-luvuilla rakennettiin ydinvoimalaitoksia ja silloin tarvittiin paljon tarkastajia. Siksi heitä myös koulutettiin paljon.

Vuodesta 2015 alkaen tarkastajien määrä on ollut hienoisessa laskussa. Tämä johtuu siitä, että vaikka nykyään alalle tulee paljon uusia henkilöitä, paljon myös eläköityy. Todennäköisesti NDT-tarkastajien määrä jatkaa kuitenkin nousuaan lähivuosina. – Mielenkiintoista nähdä, milloin saadaan Suomessa ensi kertaa tuhannen tarkastajan raja rikki, pohdiskelee Henri Dolk.

NDT-tarkastajien koulutuksia tarjoavat Suomessa Taitotalon lisäksi Kiwa Inspecta, Q-Test Oy ja Savon ammattiopisto. Metropolia kouluttaa myös NDT-tarkastuksen taso 3 -asiantuntijoita. Taitotalo on kuitenkin alan suurin kouluttaja niin koulutus- kuin opiskelijamäärissä mitaten. NDT-tarkastajien koulutusta valvoo Inspecta Sertifiointi Oy.

 

NDT-koulutuksen vaiheita Taitotalossa ja AEL:ssä

Taitotalon NDT-koulutuksen historia juontaa juurensa Taitotalon toisen edeltäjän, AEL:n aikoihin. NDT-tarkastajien kouluttaminen alkoi jo Töölönkadun tiloissa. 1980-luvun alussa AEL rakennutti väljemmät tilat Malminkartanon kaupunginosaan ja NDT-koulutuskin sai uudet tilat. Tilat olivat hienot, sen ajan mittapuun mukaan modernit. NDT-opetustilat käsittivät pinta-, ultraääni- ja röntgenlaboratorion sekä röntgenkuvaushuoneet ja pimiön. Alussa tilat olivat isot, mutta vuosien varrella niistä nipistettiin tiloja muuhun käyttöön, muun muassa tietohallinnon tarpeisiin.

NDT-koulutustoiminnan alkaessa asiantunteva kouluttaja saatiin talon palkkalistoille VTT:ltä. 1980-luvun puolivälissä kouluttaja jäi eläkkeelle ja sen jälkeen asiantuntemusta hankittiin Polartest Oy:ltä, joka nykyään tunnetaan nimellä DEKRA Industrial Oy. Koulutusta pyöritettiin pitkään ulkopuolisten kouluttajien voimin, sillä NDT-alan kouluttajia ei ollut saatavilla. Koulutusten suunnittelu, organisointi ja hallinta on koko ajan säilynyt omissa käsissä.

Lopulta elokuussa 2016 aiemmin ilmailualalla työskennellyt NDT-asiantuntija Henri Dolk tuli taloon. NDT-koulutusvastuut, kehittäminen ja osa koulutusten toteuttamisesta siirtyivät hänelle. Koulutusyhteistyö DEKRA Industrial Oy:n kanssa jatkuu edelleen.


Monivaiheinen muutostyö kesti vuoden – hoitotyötilasta kuoriutui NDT-laboratorio

Uudet tilat suunniteltiin huolella, jotta niistä saatiin tarpeeseen sopivat.

Ennen nykyistä tarkoitustaan NDT-opetustiloissa sijaitsi hoitotyön luokka, joka siirtyi kerrosta alemmaksi. Tilan muutostyöt kestivät kaikkinensa reilut puoli vuotta. Kuten perinteisesti remontointiin kuuluu, kaikki asiat eivät toteutuneet suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi hoitotyötilassa ollut lattiapinnoite oli huomattavasti tiukemmin kiinni alustassa, kuin osattiin olettaa. Se jouduttiin jyrsimään pois, sillä repimällä se ei lähtenyt alustasta irti. Suunnitteluvaiheessa ei ollut osattu ottaa kaikkea huomioon, joten välillä työmaapalaverit muuttuivat suunnittelukokouksiksi.

Muutto ajoitettiin kesätauolle. Kesäkuussa viimeisen koulutuksen jälkeen tavarat pakattiin ja elokuussa lomien jälkeen lastit purettiin uudessa tilassa. Mikään tavara ei kuljetuksessa hajonnut eikä kadonnut.
– Yksi lavallinen tavaraa oli jonkin aikaa kateissa, mutta lopulta sekin löytyi, naurahtaa Henri Dolk.

Ongelmia oli erityisesti kalustetoimituksissa. Maailmanmarkkinoita laajasti koskettaneet saatavuusongelmat jarruttivat myös NDT-opetustilan remontointia. Osa kalusteista puuttui vielä ensimmäisten koulutusten aikaan. Koulutukset saatiin kuitenkin pidetyksi: harjoituskappaleet haettiin lattialla sijaitsevilta lavoista ja kemikaalit pöydillä olevista laatikoista.

 

NDT-tarkastajien koulutus on tärkeää yhteiskunnan turvallisuuden kannalta

NDT-tarkastus on lakisääteistä ja tarkoin standardoitua toimintaa. Sen tarkoituksena on varmistaa erilaisten rakenteiden eheys ja kestävyys ja sitä kautta tehdä maailmasta turvallinen. Tämä maallikoille näkymätön työ on hyvin tärkeää, sillä se vaikuttaa meidän kaikkien jokapäiväisen elämän turvallisuuteen.

 

Tutustu tarjolla oleviin NDT-koulutuksiin.