7.5.2025

Porvoon Maske Oy:n työnjohtajat osallistuivat Taitotalon järjestämään esihenkilövalmennukseen, jonka tavoitteena oli vahvistaa yhteisiä käytäntöjä ja kehittää valmentavaa johtamista. Valmennus oli Maskessa ensimmäinen laatuaan. Työnjohtajat olivat aiemmin toimineet pitkälti itsenäisesti ja omilla tavoillaan. Maskessa haluttiin luoda yhteinen ymmärrys esihenkilötyöstä.
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaikki työnjohtajat osallistuivat samaan valmennukseen. Oli tärkeää, että valmennus oli vain Masken työnjohtajille, esimerkit tulivat suoraan työarjestamme, kertoo Masken HSE-valvoja Merja Masalin (yläkuvassa).
Konkreettiset oivallukset muuttivat arkea
Valmennuskokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Taitotalon koulutusasiantuntija Sari Herrala. Herrala on tehnyt pitkän uran teollisuuden ja prosessijohtamisen parissa. Hän toi valmennukseen vahvan käytännön näkökulman. Herralan valmentava ja osallistava ote auttoi synnyttämään aitoa keskustelua sekä rakentamaan luottamusta osallistujien kesken. Herralan johdolla syntyi tila avoimelle ajatustenvaihdolle, ja osallistujat kokivat tulleensa kuulluiksi. Herralan kyky konkretisoida kehittämisen teemoja, kuten Leanin soveltamista arjen työhön, teki valmennuksesta vaikuttavan ja helposti lähestyttävän.
– Tavoitteena oli rakentaa yhteinen ymmärrys siitä, mitä hyvä esihenkilötyö on juuri Maskessa. Oli hienoa nähdä, miten porukka oivalsi asioita ja vei niitä heti käytäntöön, Herrala sanoo.
Herrala kertoo, että yksi hieno hetki valmennuksessa oli, kun eräs osallistuja kertoi alkaneensa aikatauluttaa työpäiväänsä ja huomasi, että stressi väheni heti. Herralan mukaan tällaiset oivallukset ovat koulutuksen parasta antia, kun teoria muuttuu käytännöksi ja näkyy välittömästi arjen johtamisessa.
Rakentavaa vuoropuhelua ja oivalluksia
Masalin kertoo, että Herralan asiantuntemus sai osallistujilta kiitosta.
– Esimerkiksi Leaniin suhtauduttiin aiemmin vähän epäilevästi, mutta Sari konkretisoi menetelmän ydinidean niin konkreettisesti, että sen hyödyt aukesivat kaikille osallistujille. Pystyimme heti miettimään, miten opitut asiat näkyvät meillä arjessa, Masalin sanoo.
Valmennus koostui kolmesta lähipäivästä ja välitehtävistä. Valmennuksen aikana syntyi paljon keskustelua, ja siinä jaettiin näkemyksiä johtamisesta, ajankäytöstä ja työn suunnittelusta. Pöydälle nousi myös työnjohtajien erilaiset taustat: osa oli konkareita käytännön töistä, osa nuorempia koulutettuja rakennusmestareita ja insinöörejä. Valmennus tarjosi tilan yhteisen ymmärryksen luomiselle.
Yhteinen kieli ja kulttuuri
Masalin kertoo, että valmennuksen alettua huomattiin nopeasti, että siitä oikeasti on hyötyä.
– Kahvipöytäkeskusteluissa nousi esiin asioita, joita vietiin heti käytäntöön, kuten ajanhallinnan parantaminen, omien työpäivien rytmittäminen ja viikkopalaverikäytäntöjen kehittäminen, Masalin kuvailee.
Valmennuksen vaikutukset näkyvät Maskella konkreettisesti. Päivittäisjohtamistaulut, resurssipalaverien sisältö ja koneiden käytön suunnittelu ovat kehittyneet. Valmennus tuki Masken osaamisen johtamisen kulttuuria ja viesti selkeästi, että johto on sitoutunut esihenkilötyön kehittämiseen.
Ihmislähtöisyys ja jatkuva kehittäminen keskiössä
Maskella uskotaan siihen, että ihmisiä ei johdeta resursseina, vaan ihmisinä. Ihmislähtöisyys näkyi myös valmennuksen sisällöissä ja tavoissa käsitellä johtamista. Masalinin mukaan esihenkilövalmennus olisi ollut tarpeellinen jo aiemmin.
– Seuraamme opittujen asioiden toteutumista ja soveltamista, Masalin sanoo.
Ulkopuolinen valmennuksen järjestäjä takasi sen, että työnjohtajat irrottautuivat valmennuksen ajaksi oikeasti omasta työstään.
Helppoa ja vaikuttavaa yhteistyötä
Taitotalon ja Masken yhteistyö on ollut sujuvaa. Valmennus sai osallistujilta ja organisaatiolta erittäin hyvän vastaanoton, ja kaikki osallistujat kertoivat olevansa valmiita osallistumaan vastaavanlaiseen valmennukseen uudestaan.
– Taitotalon kanssa on ollut helppo toimia. Taitotalolaisilla on selvästi kokemusta teollisuudesta. Asiat hoituivat aikataulussa, viestintä oli sujuvaa ja koulutus vastasi juuri sitä, mitä olimme hakeneet, Masalin kiittää.
Valmennus ei jäänyt irralliseksi projektiksi, vaan loi suunnan Masken esihenkilötyölle: kohti yhteisiä toimintatapoja ja valmentavaa otetta.
Teksti: Johanna Rautio
Kuvat: Porvoon Maske Oy ja Taitotalo