Peliohjelmoija lähti Erasmus+-vaihtoon koodausta oppimaan Opiskelijatarina

Kai Salovaara, 39, koodaa C#:lla Espanjassa vuokra-asunnon ikkunasta merimaisemia katsellen. Hän opiskelee Taitotalossa peliohjelmointia ja on siihen liittyvässä Erasmus+-vaihdossa Fuengirolassa.

10.11.2023

Kai Salovaara, peliohjelmoija lähti Erasmus+-vaihtoon koodausta oppimaan

Kai Salovaara pakkasi laukkunsa ja suuntasi harjoittelureissuun ilman sen isompia ennakko-odotuksia. Hän lähti oppimaan, mutta ei halunnut luoda itselleen isoja odotuksia ennen matkaa. Hänen tavoitteenaan oli vastaanottaa matkan opit sellaisena, kun ne tulevat. Nyt harjoittelusta on takana reilusti jo yli puolet ja Kai on ollut matkaansa todella tyytyväinen.

Työharjoittelun lisäksi Kai on kiertänyt Malagan alueen skeittipuistoja ja opiskellut espanjaa.

 

Tutkinto-opiskelu on työelämäläheistä

Työharjoittelu kuuluu osana tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon, peliohjelmoinnin opintoja. Harjoittelun olisi voinut suorittaa myös Suomessa, mutta ennakkoluuloton Kai halusi lähteä kokeilemaan siipiään ulkomaille.

– Tietysti tartuin heti mahdollisuuteen lähteä harjoittelemaan ulkomaille, Kai sanoo. 

 

Kai Salovaara parvekkeella
Työ ja lepo samalla parvekkeella. Kain Fuengirolan vuokra-asunnolta on hienot merimaisemat.

 

Tutorsissa työskennellään verkko-oppimispalveluiden parissa

Harjoittelupaikaksi valikoitui suomalais–espanjalais–intialainen e-oppimispalveluja tarjoava Tutors, joka tekee yhteistyötä monen suomalaisen oppilaitoksen kanssa. Samaan yritykseen lähti Taitotalosta kaksi muutakin harjoittelijaa.

Kai kertoo, että henkilöstö Fuengirolassa toimivassa yrityksessä on kansainvälistä. Työkielenä toimii englanti, vaikka kyllä yrityksessä suomeakin kuulee. 

Espanjalainen työkulttuuri ja ilmapiiri työpaikoilla on Kain mukaan erilainen kuin Suomessa. Ihmiset painavat pitkää päivää ja saattavat tehdä useampaakin työtä. Silti ihmisten hymy on herkässä ja he suhtautuvat ystävällisesti kaikkiin.

 

Harjoittelussa Kai on päässyt tekemään ”oikeita töitä” 

Tutorsissa tehdään nettisivuja, graafista työtä, pelejä ja sovelluksia. Kai on harjoittelussa pelipuolella. Hän on tyytyväinen, että on päässyt mukaan moniin koodausprojekteihin. Tällä hetkellä hänellä on työn alla opetuspelipohja, jota hän on ollut mukana tekemässä jo melko pitkään. 

DigiHIFK-peliprojektissa hän on ollut yhtenä suunnittelijana ja myös projektin vetäjän roolissa. Pelin ideana on tehdä joukkueen pelaajista kortteja, joilla kullakin on oma arvo tai voima vähän samaan tapaan kuin Pokemoneissa.

– Tätä olemme tehneet nyt pari viikkoa ja se alkaa olla jo hyvällä mallilla. Grafiikat ja äänet vielä puuttuvat, Kai sanoo. 

 

Harjoittelu vaatii itsenäistä otetta samoin kuin opiskelukin

Tutorsilla ei ole Fuengirolassa yhteistä toimistoa, vaan työntekijät työskentelevät omissa työpisteissään kuka missäkin. Kai on vuokrannut asunnon, josta hän näkee merelle työskennellessään. 

– Tämä työ vaatii todella itsenäistä otetta. Pitää osata johtaa itseään ja huolehtia aikatauluista. Välillä tämä on vähän yksinäistäkin ja onnistuminen vaatii kovaa työtä.

– Samalla tavalla tosin tutkinto-opiskelussakin täytyy osata johtaa itseään ja huolehtia, että asiat tulee tehdyksi.

Kain paneutumisesta oman osaamisensa kehittymiseen kertoo, että hän on tehnyt animaatioita viikonloppuisin omaksi ilokseen. Lisäksi hän suorittaa omalla ajallaan Microsoftin C#-sertifikaattia, jolla hän pystyy osoittamaan osaamisensa tason tässä ohjelmointikielessä.

– Voisihan täällä viettää aikaa baareissakin, mutta olen mennyt sillä linjalla, että tulin tänne oppimaan.

 

Kommunikointi on parantunut tekemisen myötä

Kommunikointitaidot ovat yksi tärkeimmistä asioista, mitä Kai kertoo Fuengirolan harjoittelun aikana petranneensa. Hän on saanut olla mukana oikeissa työprojektissa, joiden onnistumisen ehto on ollut viestintä eri ammattilaisten välillä. 

Toiseksi isoksi oppikokonaisuudeksi hän nostaa tekoälyasiat, joiden kanssa hän on joutunut tekemisiin Espanjassakin. Hän arvelee, että lähivuosina tekoäly voidaan ehkä käyttää jo peruskoodaamiseen pelien rakentamisessa. ”Tunteettomana” välineenä tekoäly sen sijaan ei tule korvaamaan ihmistä täysin, mutta hyvä apuri se tulee olemaan työssä. 

Kai korostaa verkostoitumisen tärkeyttä nykypäivän työelämässä ja siinä etenemisessä. Ilman hyviä verkostoja on vaikea edetä ja siksi hän onkin tutustunut avoimin mielin esimerkiksi nykyisiin kollegoihin.

 

Kai Salovaara Fuengirolassa
Erasmus+-vaihto ja työharjoittelu vieraassa massaa on hyvä tapa tutustua maan kulttuuriin ja opetella esimerkiksi paikallista kieltä.


Tulevaisuus toivottavasti löytyy it-alalta

Kai ei ole vielä lukinnut tulevaisuuden haaveammattia, sillä hän haluaa pitää mahdollisuutensa avoinna. Jotain it-asioihin liittyvää tulevaisuus tulee joka tapauksessa olemaan. Nykyinen peliohjelmoijan koulutus, c#-sertifikaattiopinnot yhdistettynä aiempaan merkonomin tutkintoon ja äänitekniikan opintoihin antavat laajan pohjan jatkaa tulevaisuuteen.

– C#:lla voi koodata muutakin kuin pelejä. Kun hallitsen sen, voin jatkaa moneen eri suuntaan.

Suomeen tultuaan Kai suorittaa peliohjelmoinnin opinnot loppuun ja katsoo sitten, mihin siivet seuraavaksi kantavat. 

 

Myös työelämä on tarkoitettu elettäväksi

Tärkeimpänä viestinä kaikille työelämässä oleville aikuisille Kai haluaa toivottaa rohkeutta heittäytyä uuteen. Hän itse on ennen it-alaa tehnyt töitä hienomekaanikkona autokorjaamolla, toiminut myyjänä sekä tehnyt töitä dj:nä ja säveltäjänä. Tuttuja ovat myös pizzalähetin työt ja raksahommat.

– Ihmisten pitäisi muistaa, että täällä eletään vain kerran ja omasta elämästä pitäisi uskaltaa ottaa kaikki irti, Kai sanoo.

 

Huomionuoli

Lue lisää peliohjelmoijan koulutuksesta
ja Erasmus+-vaihdosta
 

 

 

Co-funded by the European Union

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

 

 

 

Teksti: Minna Moshnikoff
Kuvat: Kai Salovaara