Joustavat siirtymät TUVA-polulla saavat sekä opiskelijan että oppilaitoksen kukoistamaan Blogi

TUVA-koulutus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja tutustua ammatilliseen koulutukseen. Tekstissä käsittelemme, miten joustavat siirtymät sosiaalialaan tutustuvalla TUVA-polulla hyödyttävät opiskelijoita ja oppilaitoksia.

12.5.2025

BLOGI Hassi, Ahonala, Keränen ja Vuorensola

TUVA-koulutus Taitotalossa ja ammattialakohtaiset TUVA-polkuopinnot

TUVA-koulutus valmistaa opiskelijoita tutkintokoulutukseen ja sen  tavoitteena saavuttaa tarvittavat opiskeluvalmiudet toisen asteen koulutuksessa. Opiskelijat vahvistavat perustaitojaan sekä tutustuvat ammatilliseen koulutukseen ja ammattialoihin. TUVAssa opiskelijalle rakennetaan henkilökohtainen, hänen tarpeitaan palveleva opiskelupolku. Saavutettuaan tarvittavat opiskeluvalmiudet  opiskelijat voivat siirtyä joustavasti ammatilliseen koulutukseen.

Taitotalon TUVA-opiskelijoiden äidinkieli on yleensä jokin muu kuin suomi, ja he ovat olleet Suomessa eri pituisia aikoja.  TUVA-opiskelijois sa  on myös henkilöitä, joille suomalainen työelämä on uusi. Erityisesti he hyötyvät, kun pääsevät tutustumaan käytännönläheisesti itseään kiinnostavaan ammattialaan jo TUVA-koulutuksen aikana, ja saavat paremman käsityksen alan opiskelusta  ja alalla työskentelystä.

Opiskelijoiden tarve tutustua itseä kiinnostavaan alaan on huomioitu Taitotalossa vuosina 2024–2025 käynnissä olevassa OPH-rahoitteisessa oppimisen tuen hankkeessa. Hankkeen yhtenä teemana ovat olleet siirtymät TUVA-koulutuksesta Taitotalon tutkintokoulutuksiin. Opiskelijoiden siirtymisestä talon sisällä TUVA-koulutuksesta tutkinto-opiskelijoiksi  hyötyy sekä opiskelija että oppilaitos.

TUVAn ammattialakohtaisten polkuopintojen tavoitteena on ollut rakentaa sujuvia jatkopolkuja Taitotalon sisällä. Käytyään meillä  ammattialakohtaisen TUVA-polun, on opiskelijalla  paremmat mahdollisuudet jatkaa opintojaan Taitotalon tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelija on jo alakohtaisen TUVA-polun aikana päässyt kerryttämään ammattialan sanastoa ja tutustumaan alan kouluttajiin. Oppilaitos taas saa TUVA-kouluttajan suositteleman motivoituneen tutkinto-opiskelijan, jolla on jo perustietoja alan opinnoista ja jolle oppimisympäristö on tuttu.

Yhteistyön voima: TUVA- ja sote-alan kouluttajien yhteinen suunnittelu

Yhteistyö TUVA-ryhmän ja sosiaali- ja terveysalan koulutus ryhmän välillä lähti liikkeelle opiskelijoiden toiveista: he toivoivat, että heidän olisi helpompi päästä opiskelemaan Taitotaloon TUVA-koulutuksen jälkeen. Sosiaali- ja terveysala kiinnosti TUVA-opiskelijoita eniten, joten yhteistyö aloitettiin sieltä. Kahden koulutusryhmän uusi yhteistyö   oli alusta lähtien sujuvaa ja helppoa. Koulutusyhmillä oli yhteinen tavoite: sujuvoittaa opiskelijoiden polkua heitä kiinnostavan alan opintoihin.

Yhdessä keskustelemalla päästiin ensin yhteisymmärrykseen siitä, minkälaisia opiskelijoita TUVAn sote-polulle ohjataan. Kaikkein tärkeintä on opiskelijan motivaatio ja kiinnostus alaa kohtaan. Sote-polun ajoitus suunniteltiin niin, että TUVA-polkuopinnot ajoittuvat sopivasti ennen ammattialan ryhmän alkamista, ja että TUVA-ryhmistä löytyi sopiva määrä kiinnostuneita. Opiskelijoiden on tarkoitus käydä  sote-polun opintoja omien TUVA-opintojensa aikana, eli TUVA-opinnot jatkuvat polkuopintojen kanssa samaan aikaan.

Lukujärjestyksen suunnitteluun päästiin, kun aikataulusta ja kohderyhmästä oli päätetty. Lähtökohtana oli suunnitella opetuksesta käytännönläheistä ja sanastoltaan helposti ymmärrettävää. Suunnittelussa tarvittiin kummankin ryhmän asiantuntijoiden panosta ja yhteistyötä. Lukujärjestykseen sisällytettiin myös useampia päiviä suomi toisena kielenä -opetusta. Suomen kielen päivinä on tarkoitus opiskella suomen kielen opettajan johdolla  ammattisanastoa, jotta ammatillinen opettaja voi keskittyä ammattialan opettamiseen. Tämän suunnittelu ja toteutus  vaatii opettajien välillä tiivistä yhteistyötä, jotta suomen kielen opetuksessa opetetaan oikeaa sanastoa oikeaan aikaan.

Käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö yli toimialarajojen  on opiskelijan etu

TUVAn sote-polun opetustapahtumat toteutettiin  mahdollisimman käytännönläheisinä ja konkreettisina. Opiskelijat pääsivät opiskelemaan aiheita sosiaali- ja terveysalan ensimmäisestä tutkinnon osasta “Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen”. He tutustuvat myös sähköiseen oppimisympäristöön, jota sote-opinnoissakin käytetään. Opiskelijat harjoittelivat muun muassa hoitotyön hygieniaa ja aseptiikkaa sekä asiakkaan päivittäisissä toimissa avustamista käytännön harjoituksin. He osallistuivat kaksipäiväiseen ensiapukurssiin, jossa pääsivät harjoittelemaan erilaisissa hätätilanteissa toimimista. Tavoitteena oli, että opiskelijat pääsevät harjoittelemaan hoiva-avustajan ja lähihoitajan työtehtäviä oppilaitosympäristössä ja saavat mahdollisimman kattavan kuvan hoito- ja kasvatusalan erilaisista työtehtävistä sekä mahdollisuuksista. Tällä tavoin  opiskelijat pääsivät pohtimaan alan soveltuvuutta itselleen.

Viimeinen vaihe sote-polkuopintoja suunniteltaessa oli sopia TUVA- ja sote-ryhmien välisestä työnjaosta. Ratkaistavana oli, kuka ohjaa TUVA-jaksolla opiskelijoita sote-polulle ja mistä sotealan tutkintovalintoja tekevä kouluttaja saa tietoja tutkintoon soveltuvista opiskelijoista. TUVAn sote-polun loppuvaiheessa opiskelijat harjoittelevat lähihoitajaopintojen pääsykokeisiin. Harjoittelu auttaa heitä valmistautumaan paremmin haastattelu- ja koetilanteisiin. Vaikka sote-polku ei ole suora reitti tutkinto-opiskelijaksi, se parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia pärjätä pääsykokeissa ja tulla valituksi sote-alan opintoihin.

TUVAn sotepolun opiskelijoita keväällä 2025 harjoittelemassa hoitotyön aseptiikkaa.

Pilotoinnin opit: Hyvät käytännöt ja toimintamallit

Kevääseen 2025 mennessä sote-polkuja on TUVAlla järjestetty jo 4 kertaa. Niihin on osallistunut 53 opiskelijaa, joista osa on jatkanut Taitotalossa tutkinto-opiskelijana ja osa päässyt toisiin oppilaitoksiin opiskelemaan alaa. Opintojen sisältöä on tarkasteltu uudelleen jokaisen sote-polun toteutuksen jälkeen, ja sisältöjä on muokattu käytännönläheisemmiksi ja uusien tutkinnon perusteiden mukaisiksi. Myös sote-kouluttajien määrää on vähennetty, jotta opiskelijoiden on helpompi hahmottaa, milloin on kyse TUVAn sote-polun opinnoista. Sote-polulle on sovittu oma sote-alan vastuukouluttaja. Tällä hetkellä kouluttajat ovat tyytyväisiä polkuopintoihin ja kokevat että ne tarjoavat hyvän kuvan alan opinnoista.

Taitotalossa lähihoitajaopinnoissa opiskeleva opiskelija kertoo kokemuksiaan polkuopinnoista: “Sote-polun opinnot antoivat minulle tietoa, mitä alan opinnoissa opiskellaan. Olen lähihoitajaopinnoissa huomannut, että sote-polku auttoi minua paljon. Sain sote-polulla tietoa opiskeltavista aiheista sekä opin alan sanastoa. Ammattiopettaja myös kertoi, mitä työelämässä oikeasti tapahtuu. Näin pystyin myös itse arvioimaan soveltuvuuttani opintoihin ja alalle. Nyt lähihoitajaopinnoissa on kiva, että monet opiskeltavat aiheet ja sanastot ovat jo jonkin verran tuttuja, niin tunnille meno ei ole yhtään pelottavaa ja opinnot ovat tuntuneet helpommilta. TUVAn sote-polku on ollut todella hyödyllinen minulle ja muille maahanmuuttajille.”

TUVAn sotepolun opiskelijoita keväällä 2025 harjoittelemassa hoitotyön aseptiikkaa.

Tulevaisuuden näkymät: Yhteistyön kehittäminen ja laajentaminen

Keväällä 2025 TUVAn alakohtaista polkua on laajennettu uusille aloille: toimintatapaa on kokeiltu liiketoiminnan alalla ja suunniteltu syksyksi 2025 ICT-alalle ja koulunkäynninohjaajille. On huomattu, että suunnitteluprosessi on samankaltainen eri aloilla, ja käytänteistä muodostuu hyvin samanlaisia, vaikka aluksi ehkä haluttaisiinkin kokeilla jotain erilaista. On ollut mielenkiintoista pilotoida toimintatapaa erilaisilla aloilla ja todeta, että intressit ovat yhteiset, koska kaikki tahdomme auttaa opiskelijoita eteenpäin heitä kiinnostavilla aloilla.

Sote-alan polkuopinnot ovat toimineet hyvänä pohjana ja esimerkkinä muidenkin alojen polkuopinnoille. Olemme  uusia polkuopintoja suunnitellessamme hyödyntäneet esimerkiksi sote-alan polkuopintojen aikataulua ja lukujärjestystä. Vaikka aiheet ja sisällöt poikkeavat eri alojen polkuopintojen välillä, opinnot ovat pääsääntoisesti suunniteltu kymmenen opetuspäivän mittaisiksi. Kokonaisuus sisältää noin seitsemän päivää alakohtaisia opintoja ja kolme päivää alan suomen kielen opetusta.

Polkuopintojen aikataulun huolellinen suunnittelu on myös ollut olennainen osa niiden onnistumista. On täytynyt ottaa huomioon, että polkuopintoja olisi noin 1–2 kertaa viikossa noin kahden tai kolmen kuukauden aikajaksolla niin, että polkuopinnot olisivat käytynä hyvissä ajoin ennen alan valintakokeita. Viimeinen suomen kielen opetuskerta on myös hyödynnetty valintakokeisiin valmistautumiseen.

Polkuopintojen suurin hyöty opiskelijoille on, että he ovat päässeet tutustumaan mahdollisiin jatko-opintoihinsa ja alan kouluttajiin, sekä kokeilemaan sopiiko kyseinen ala ja ammatti itselle. Kouluttajat puolestaan ovat päässeet  näkemään mahdollisia tulevia opiskelijoitaan ja luomaan näkyvyyttä alalleen. Näin Taitotalon sisällä on saatu hyvin  liikkuvuutta TUVAsta (ja jatkossa mahdollisesti kotoutumiskoulutuksesta) ammatillisiin opintoihin. Olemme löytäneet sopivat toimintatavat ja nyt meidän on helpompaa lähteä rakentamaan polkuopintoja laajemmin eri aloille.

Tulevaisuudessa toivomme, että TUVAn alakohtaisia polkuja saadaan lisää eri aloille, jotta voimme tarjota opiskelijoille yhä monipuolisemmin mahdollisuuksia tutustua ammatilliseen tutkintokoulutukseen, saavuttaa opiskeluvalmiudet ja löytää oma itselleen sopiva ammattiala. Tämä on yhteiskunnankin kannalta tärkeää, sillä se edistää maahan muuttaneiden kouluttautumista ja työllistymistä ja vähentää syrjäytymisen riskiä. Kouluttautumisen kautta on helpompi integroitua työelämään ja osallistua yhteisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Jos haluat tietää lisää TUVA-koulutuksesta ja sote-polusta, ota yhteyttä allekirjoittaneisiin!

 

 

Kirjoittajat

Laura Hassi, projektipäällikkö, Oppimisen tuki – Opiskelijan etu -hanke
Anju Ahonala, kouluttaja, sosiaali- ja terveysala
Josefiina Keränen, koulutussuunnittelija, TUVA
Niina Vuorensola, kouluttaja, TUVA