Kumppanuus kantaa – Taitotalo ja Metsä Group luotsaavat tulevaisuuden osaamista Taitocase

Metsä Groupilla on Suomessa kaikkiaan 12 tuotantolaitosta, joissa valmistetaan päätuotteina sellua, kartonkia tai pehmopaperia. Taitotalo kouluttaa vuosittain kymmeniä uusia osaajia näiden prosessiteollisuuden tuotantolaitosten tehtäviin.

17.5.2021

metsämaisema

Keskitetty koulutusyhteistyö pitää sisällään laajan skaalan tutkintotavoitteista oppisopimuskoulutusta sekä paljon, paljon muuta. Hiljattain solmittu kumppanuussopimus tiivistää yli kaksikymmenvuotista yhteistyötä.

Metsä Groupista tuli Taitotalon koulutuspalveluiden asiakas AEL:n, eli  Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr:n aikana. Yhtiöllä oli pitkään oma koulutuskeskus, Metsäinstituutti Silva, jossa koulutettiin tehtaiden työntekijöitä. Ennen keskuksen lakkauttamista se osti koulutuspalveluja AEL:ltä, joka vuoden 2020 alussa yhdistyi Amiedun kanssa muodostaen uuden ammatillisen aikuiskoulutusalan toimijan, Taitotalon. Taitotalosta tuli yhdistymisen myötä Suomen suurin oppisopimuskoulutuksen järjestäjä.

Koulutuspäällikkö Riku Silván Taitotalosta on tuttu kasvo Metsän tuotantolaitoksilla.

– Nyt on 20-vuotisjuhlakiertue näissä koulutushommissa, Silván veistelee. Vastaan Taitotalossa prosessiteollisuuden koulutuksista metsä-, energia- ja kemianteollisuuden sektoreilla. Ennen kouluttajanuraani työskentelin 15 vuotta metsä- ja energiateollisuudessa, eli myös paperi- ja sellutehtaat ovat tulleet tutuiksi, Silván kertoo.

Riku Silván vaakakuva
Koulutuspäällikkö Riku Silván

Uudet raamit yhteistyölle

Vuoden 2020 syksyllä Taitotalo ja Metsä Group solmivat kumppanuussopimuksen, jonka myötä aloitettiin säännöllinen ohjausryhmätyöskentely. Ohjausryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa yhteistyön suunnittelun ja kehittämisen merkeissä. Tehtaiden edustajia kutsutaan mukaan ohjausryhmän kokoontumisiin, ja näin tieto koulutustarpeista ja -tarjonnasta yksiköissä kulkee entistä paremmin. Myös yhteistyön dokumentaatio pysyy ohjausryhmän toimesta hyvin ajan tasalla.

– Yhteistyömme on nyt selkeästi aiempaa tiiviimpää. Kaikki Metsän liiketoiminnot ovat tämän myötä päässeet paremmin mukaan yhteiseen tekemiseen. Pisin historia meillä on Metsä Fibren koulutuksissa, mutta nyt on myös Metsä Boardin kaikille tehtaille laadittu ohjelmat, joilla prosessia ja kunnossapitoa viedään eteenpäin, Silván sanoo.

Taitotalo kouluttaa Metsä Groupille noin kymmentä eri tutkintoa, ja tällä hetkellä oppilaita on parisen sataa. Tyypillisesti oppisopimuskoulutus kestää noin 1,5 vuotta.

– Harvalta jää homma kesken, ihan yksittäisiä kertoja näin on käynyt. Tämä on tietysti hyvin motivoiva tapa opiskella, koska tavoitteena on saada paitsi tutkinto, myös vakituinen työ, Silván toteaa.

Oppisopimuskoulutusta ja kymmenittäin kursseja

Oppisopimuskoulutus on tarkoin säädeltyä, valtion rahoittamaa, tutkintotavoitteista koulutusta. Työnjako koulutuksen järjestämisessä on selkeä.

Metsä rekrytoi opiskelijat, tekee työsopimukset ja tarjoaa puitteet, eli tutkintoon liittyvän työpaikan ja työpaikkaohjaajan. Taitotalo taas hoitaa hallinnoinnin: suunnittelee koulutuksen, solmii oppisopimukset, kouluttaa, järjestää näytöt ja antaa tutkintotodistukset, kun niiden aika on. Koulutuksesta noin 80 prosenttia on normaalia työntekoa ja loput 20 prosenttia teoreettista taustaa. Ytimenä on suunniteltu ja järjestelmällinen työssäoppiminen.

– Pitää kuitenkin muistaa, ettei kaikki Metsän kanssa tehtävä oppisopimuskoulutus liity tuotantoon. Oppisopimuksena koulutetaan myös esimerkiksi johtamisen erikoisammattitutkintoon. Niissä koulutuksissa on paljon esimiehiä ja johtoa ihan muista tehtävistä, Silván huomauttaa.  

– Oppisopimusten lisäksi Taitotalon ja Metsän väliseen koulutuskokonaisuuteen kuuluu pitkä liuta erilaisia kursseja ja seminaareja esimerkiksi sellunvalmistuksesta, kemikaaliturvallisuudesta ja painelaiteturvallisuudesta, muutamia mainitakseni. Esimerkiksi kunnossapitoon liittyy yli 50 yksittäistä kurssia, Silván jatkaa.

– Tarjontamme tarkentuu ja laajenee aina tarpeen mukaan, ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella, hän sanoo.

Tuotannon oppisopimuskouluksiin rekrytoitavilta edellytetään pohjakoulutusta, joka on tyypillisesti sähköautomaation tai kunnossapidon perustutkinto.

– Nykyään moni kouluttautuu useampaankin ammattiin, ja oppisopimuskoulutettavien joukossa onkin paljon alan vaihtajia. Myös korkeakoulun käyneitä on valittu mukaan: koneinsinöörejä kuivauskoneen hoitajiksi ja tuotantotalouden insinöörejä sellunkeittäjiksi. Aina oppii uutta, se on tärkeintä, Silván toteaa.

Yhteiskunnallinen vastuu

Taitotalon tehtävä on kouluttaa Suomeen työtä tekeviä ihmisiä, vastata työvoiman tarpeeseen ja turvata osaamista myös tulevaisuudessa.

– Tämä tehtävä velvoittaa meitä toimimaan. Ja Metsä hyödyntää meidän palveluitamme saadakseen omille tuotantolaitoksilleen osaavaa työvoimaa. Koulutetut ihmiset työllistyvät, kehittyvät työssään ja koko työyhteisön osaaminen kasvaa yksilöiden mukana. Koulutuksen järjestäminen on siis meille taitotalolaisille yhteiskunnallinen vastuutehtävä, Riku Silván kertoo.

Taitotalossa nähdään selkeästi Metsä Groupin merkittävä rooli biotalouden edelläkävijänä.

– Meillä on vahva halu olla mukana Metsän kaltaisen ison konsernin innovatiivisessa toiminnassa ja kasvaa itsekin sen mukana. Kestävän kehityksen tavoitteet sekä uudet puupohjaiset materiaalit ja ratkaisut ohjaavat meitä tulevaisuuden koulutustrendien tunnistamisessa ja uusien koulutusohjelmien suunnittelussa. Olemme Metsän kanssa tehdystä yhteistyöstä hyvin ylpeitä ja onnellisia, Riku Silván summaa.

Metsän oppisopimuskoulutus starttaa joka vuosi

Oppisopimuskoulutus on Metsä Groupissa vakiintunut keino rekrytoida uutta työvoimaa sekä edistää osaamisen kehittämistä ja tehtäväkiertoa tehtailla. Tuotantomestari Jari Joronen vastaa oppisopimuskoulutettavien valinnoista Metsä Boardin Simpeleen kartonkitehtaalle.

– Tähän mennessä meillä on aloittanut kaikkiaan neljä ryhmää, ja syksyllä päästään rekrytoimaan viidettä. Vauhti vain kiihtyy, aika paljon on porukkaa eläköitymässä ja uutta osaamista tarvitaan, Joronen kertoo.

Tuotantomestari Jari Joronen, Metsä Board
Tuotantomestari Jari Joronen

– Aloittavien ryhmien koot ovat olleet noin 6–10 opiskelijaa. He sijoittuvat tehtaalla tuotantoon, eli kartonkikoneelle, arkittamoon tai massanvalmistukseen, osa koulutetaan kunnossapidon tehtäviin. Kaikilla valittavilla on oltava perustutkinto pohjalla, ja meiltä valmistutaan pääasiassa prosessiteollisuuden ammattitutkintoon. Muitakin toki on, esimerkiksi voimalaitoksen käyttäjän, sähköautomaation ja mekaanisen kunnossapidon ammattitutkinto. Kartonginvalmistukseen liittyviä tutkintoja ne ovat kuitenkin kaikki, Joronen kertoo.

Joronen toimii koulutuksissa pääkoordinaattorin roolissa, ja yhteistyö on tiiviistä niin henkilöstöhallinnon kuin esimiestenkin kanssa. Esimiehet huolehtivat, että koulutukset etenevät suunnitelmien mukaan ja tieto kulkee. Heidän kanssaan Joronen käy välikeskusteluja, ja on mukana ottamassa vastaan työnäyttöjä yhdessä tehtaan vuoromestarin ja Taitotalon kouluttajan kanssa.

– Paljon on myös muuta Taitotalon kurssitarjontaa, johon henkilöstömme osallistuu. Jos esimerkiksi työtehtävät muuttuvat tai nähdään joku muu tarve osaamisen syventämiseen, ohjataan henkilö sopivalle kurssille ja siitä homma etenee. Taitotalon valikoimiin kuuluu pilvin pimein yleisiä kursseja, joita meidän on helppo hyödyntää, ja toisinaan suunnitellaan myös sisältöjä räätälöidysti Metsän tarpeisiin. Jatkuva kouluttautuminen on ihan normaalia toimintaa, Joronen sanoo.

Biotuotetehdasprojekti työllistää Kemissä

Metsä Groupin Kemin tehdasintegraatin tontilla riittää poikkeuksellista säpinää tulevina vuosina. Helmikuussa 2021 julkistettiin pitkään valmisteltu investointipäätös Suomen historian suurimmasta metsäteollisuusinvestoinnista – maailman moderneimman biotuotetehtaan rakentamisesta Kemiin. Samalla kerrottiin Kemin kartonkitehtaan mittavasta kehitysohjelmasta. Molemmat projektit ovat nyt täydessä vauhdissa. Uuden biotuotetehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2023.

Henkilöstöpäällikkö Mikko Kylmälä vastaa Metsä Fibren ja Metsä Boardin tehtaiden henkilöstöasioista Kemissä.

– Metsä Groupin Kemin tehtaille oli tälle vuodelle rekrytoitu oppisopimuskoulutuksiin 15 henkilöä, jotka aloittivat tammikuussa, ja investointipäätösten myötä koulutettavia valittiin 11 lisää. Toinen ryhmä aloittaa toukokuussa, ja järjestelyt ovat juuri kiivaasti käynnissä, Kylmälä kertoo kuulumisia.

Henkilöstöpäällikkö Mikko Kylmälä, Metsä Fibre, Metsä Board
Henkilöstöpäällikkö Mikko Kylmälä

– Henkilöstöhallinnolle kuuluu Kemissä oppisopimusten koordinointi, aikataulutus ja koulutettavien rekrytointi. Opintosuunnista ja tutkinnoista vastaavat Metsä Fibrellä tehtaan käyttöpäällikkö ja Metsä Boardilla tuotantopäällikkö. Meidän HR-tiimin tehtävä on fasilitoida tätä prosessia, hoitaa viestintää, haastattelukutsuja ja sen sellaista. Tämä on aika mutkatonta nyt, kun meillä on koko yhtiön tasoinen toimintamalli ja yksi kumppani koulutusyhteistyössä. Teemme tiiviisti yhteistyötä liiketoimintojen välillä ja myös konsernin HR:n kanssa, Kylmälä jatkaa.

Toki tässä ajan hetkessä kaikenlainen kouluttaminen vaatii vähän perinteisistä poikkeavia järjestelyjä.

– Korona on tietysti hiukan rokottanut normaalia kurssittautumista, vaikkeivät etäyhteydet mikään ongelma olekaan. Taitotalo on mukana myös biotuotetehdasprojektiin liittyvissä koulutuksissa, sillä koko nykyinen Metsä Fibren henkilöstö koulutetaan projektin kokonaisuuteen, uuden tehtaan prosessiin, layoutiin ja niin edelleen. Se on tosi iso jumppa täällä Kemissä viedä kaikki nämä koulutukset läpi, Kylmälä lisää.

Riku Silván

i Kysy lisää

Riku Silván

koulutuspäällikkö, energia, metsä, kemia sekä teollisuuden kunnossapito
Ota yhteyttä
Riku Silván

i Kysy lisää

Riku Silván

koulutuspäällikkö, energia, metsä, kemia sekä teollisuuden kunnossapito
Ota yhteyttä