Rakkaudesta kunnossapitoon, erikoisammattitutkinto Opiskelijatarina

Kotkalainen Juhani “Jussi” Vainio (49) suoritti Taitotalossa koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnon. Tutkinto valmistaa kone- ja kunnossapitoasennuksien suunnittelu- ja toteutustehtäviin.

22.6.2021

Juhani Vainio pääkuva

– Opintoni toteutettiin oppisopimuksella työn ohessa. Opiskellessani työskentelin Vantaalla Fazerilla. Erikoisammattitutkinto soveltui minulle hyvin, sillä pystyin tekemään erilaisia huolto- ja kunnossapitoprojekteja tuotantolinjoille, kertoo Vainio. 

 Pohjakoulutukseltaan Vainio on autopeltiseppä. 

 – Nuorena menin ammattikouluun, löysin tytön, menin armeijaan, ja päädyin töihin Kotkaan sahalle. Työt sahalla kestivät pari vuotta, mutta jotenkin sisimmässäni sahahomma ja puuteollisuus tuntuivat heti omalta alalta. 

Syrjähyppy teollisuuteen

Sahatöiden loputtua Vainio asettui reiluksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi teollisuuteen töihin. Välillä hän mieli paluuta sahalle, ja päätyikin uudelleen töihin nuoruudesta tutulle sahalle. Vainion harmiksi sahalla koittivat hetken päästä jälleen hiljaisemmat ajat. 

 – Pääsin Fazerille käyttö- ja kunnossapitohommiin. Lähtiessäni sahalta ajattelin ja sanoinkin olevani vain hetken poissa ja palaavani sitten. 

 Fazerilla työskennellessään Vainio ryhtyi miettimään opiskelua. 

 – Halusin pätevöityä, ja etsin itselleni soveltuvan tutkinnon. 

Kouluttajien kanssa samoilla aalloilla 

Taitotalon kouluttajia Vainio muistelee lämmöllä. 

 – Kouluttajat olivat hyviä tyyppejä. Heistä huokui työelämän tuoma kokemus, ja he osasivat värittää asioita oikein ja olivat kanssani samalla aaltopituudella. 

 Vainio korostaa, ettei kehu kouluttajia siksi, että he olisivat päästäneet hänet helpolla. 

 – Ensimmäisen kerran tavatessani vastuukouluttajani Janne Kiven ja ottaessani erikoisammattitutkinto-opinnot puheeksi hän arvioi edellytyksiäni suorittaa tutkinto niin työpaikan kuin motivaationikin kannalta. Kivi sanoi, ettei päästä minua helpolla. Vastasin, ettei ole tarkoitustaan. Luulen, että se oli oikea vastaus. 

Aikuisopiskelu on työelämälähtöistä 

Kone- ja kunnossapidon erikoisammattitutkinto-opintoihin sisältyy lähipäiviä sekä työpaikalla omassa työssä oppimista. Vainio ajattelee, että kouluttajan ohjauskäynnit työpaikalla olivat hyödyllisimpiä. 

 – Kivi ohjasi käydessään minua sellaisten työtehtävien pariin, jotka vastaavat tutkinnon ammattitaitovaatimuksia. Henkilökohtainen ohjaus oli asiantuntevaa ja arvokasta. Tuli tunne, että juuri minun opinnoistani ja ammattitaidostani välitetään. 

Kunnossapitoala kaipaa naisen kosketusta  

Fazer oli työnantajana Vainion mukaan hyvä. Kunnossapitoala on perinteisesti miesvoittoista, mutta Fazerilla oli naisvaltainen työyhteisö. 

– Yksikin nainen jotenkin särmää koko työyhteisön, joten soisin, että alalle hakeutuisi enemmänkin naisia. 

Vaikka Vainion mukaan liika sukupuolittaminen on vanhanaikaista, on hänen mielestään naisille helpompi jutella muustakin kuin tekniikasta. 

– Ketään ei kiinnosta pelkkä tekniikka koko aikaa. 

Käsityksessä, että naiset puukottaisivat toisiaan herkemmin selkään kuin miehet, ei Vainion mukaan ole perää. 

– En ole koko työurallani törmännyt tällaiseen, vaan ennemminkin toisinpäin. 

Pitkä työmatka on pois kotielämästä 

Suoritettuaan koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnon Vainio alkoi pohtia yhä enemmän pitkää työmatkaansa. 

 – Kotka–Vantaa–Kotka-reitti ei ole kerran ajettuna pitkä, mutta jos sen tekee viitenä päivänä viikossa, ovat autossa vietetyt tunnit kuukausi- ja vuositasolla melkoiset. 

Ennen kuin Vainio oli ehtinyt ajatella työmatka-asiaansa loppuun, hän huomasi avoimen työpaikan sahalla lähellä kotiaan. Työtehtävä oli kunnossapidon esimies. 

 – Haave sahalla työskentelystä eli edelleen, ja vasta suoritettu tutkinto pätevöitti hakemaan tehtävää. 

Vainio kertoo MCM Timberin työhaastattelujen olleen pitkiä. 

– Lyhin haastattelu oli kaksi tuntia, ja pisin yli kolme tuntia. Toimitusjohtaja Janne Kujala pisti minut todella koville. 

Hakuprosessin jälkeen Vainio tuli valituksi tehtävään. 

– Tutkinnon suorittaminen Taitotalossa muutti koko elämäni. 

Yhteistyötaidoilla parempiin tuloksiin 

Vainio kertoo kuulleensa sattumalta vaimonsa puheluita. 

– Vaihdettuani työpaikkaa vaimo alkoi puhua sukulaisille ja ystävilleen saaneensa miehensä takaisin. Pitkän työmatkan jäätyä pois yhteistä aikaa kotona on huomattavasti aikaisempaa enemmän. 

Työhön sitoutumisen Vainio kertoo tulevan luonnostaan silloin, kun työ on mieluista. 

– Välillä työ- ja vapaapäivät eivät eroa toisistaan. Vastaan puhelimeen aina, ja tarvittaessa olen alaisteni käytettävissä milloin tahansa. 

Eräänä sunnuntaina Vainion kaksi alaista oli korjaamassa biovoimalaa. Toinen heistä joutui yllättäen muihin töihin, joten jäljelle jäänyt ukko soitti Vainion paikalle luukkuvahdiksi. 

 – Seisoin kolmetoista tuntia kylmässä ja läpimärässä putkessa luukkuvahtina, kun alkuperäinen suunnitelmani oli olla kotona vaimon vieressä. 

IMGL4696__JuhaniVainiolaitteenvieressä
Juhani Vainio ajattelee, että esimies on töissä alaisiaan varten.

 Halu edetä uralla, on hyvä syy opiskella 

Koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinto sopii Vainion mielestä asentajille, jotka haluavat edetä urallaan. 

– Työn ohessa opiskelu oli välillä rankkaa, mutta päällimmäiseksi opinnoista mieleen jäi kiitollisuus kasvaneesta osaamisesta ja asiantuntemuksesta. Ilman tutkintoa en sitä paitsi olisi koskaan päässyt nykytyöhöni kunnossapidon esimieheksi. 

Viisivuotista työuraansa Fazerilla Vainio muistelee lämmöllä. Hän tietää, että aika kultaa muistot, mutta korostaa työyhteisön olleen timanttinen. 

 – Tultuani valituksi nykyiseen työhöni vein muutaman kollegani, joita pidin keksitehtaan sieluna, aamiaiselle. Ehkä aamiaisen tarjoaminen oli yritykseni laittaa hyvä kiertämään tai maksaa edes hieman karmavelkaa universumille. 

Jokainen alainen tarvitsee esimiehen tuen 

Monta kertaa palautetta annetaan tehdystä työstä, mutta unohdetaan, että työyhteisön toimivuuteen vaikuttaa ryhmähenki. 

– Työyhteisössä henkilöt, joiden lähellä on fengshuit kohdallaan, saavat porukan puhaltamaan yhteen hiileen. 

Yhteishengen ollessa hyvä ikäviäkin asioita voidaan käsitellä yhteisössä avoimesti. Esimiehen tärkeimmän tehtävän Vainio sanoo olevan alaistensa puolella oleminen ja välitön puuttuminen huonoon käytökseen. 

– Seison aina omieni takana. 

Verenperintönä kunnossapito

Vaimon lisäksi Vainiolla on kotona kaksi poikaa ja tytär. Perheessä kunnossapitoala on periytynyt isältä pojalle. 

– Molemmat poikani ovat asentajahitsaajia ja kunnossapitohommissa. 

 Hän paljastaa ottaneensa toisen pojistaan vasta alaisekseen asentajaksi. 

 – Aloitin maaliskuussa esimiehenä. Henkilöstössä oli vajausta, ja poikani oli töitä vailla. 

Kaakonkulma on niin pieni alue, että kaikki tuntevat vähintään mutkan kautta toisensa. Vainion mukaan keskeistä on, että töissä he eivät ole isä ja poika, vaan esimies ja asentaja. 

 Lukioikäistä tytärtään Vainio kuvailee persoonalliseksi. 

 – Häntä kiinnostaa psykologia ja esimerkiksi ruumiinavaukset. 

Tyttären kanssa Vainio kertoo pitäneensä luontopäiväkirjaa ja ottaneensa tytön mukaan hirvimetsälle. 

– Jo pikkutyttönä hän katsoi vierestä kiinnostuneena hirven avaamista ja tunnisti sen sisäelimiä sekä purki pöllöjen oksennuspalloja ja mietti jäänteiden perusteella, mitä pöllö on mahdollisesti syönyt. 

Asenne ratkaisee, tekniikka on opittavissa 

Kunnossapitotöissä Vainion mielestä tärkeintä on perusmekaniikan hallitseminen. 

 – Nykynuorista näkee heti, onko heillä ollut mopo teininä vai ei. 

Ratkaisevinta on kuitenkin motivaatio ja halu oppia. Vainio kertoo olevansa valmis kouluttamaan alalle tulijoita, vaikka heillä olisi peukalo keskellä kämmentä. 

– Palo työhön ratkaisee enemmän kuin ennakkotaidot. 

Vainio vinkkaa alalle tulijoille, että työelämässä aktiivisuus huomataan ja palkitaan. Esimerkiksi tehtaiden seisokkien aikana kannattaa tarjoutua muihin hommiin eikä vain odottaa, että seisokki päättyy. Alanvaihtajat hän toivottaa myös tervetulleeksi kunnossapitohommiin. 

– Alaisteni ikähaarukka on alle kolmekymppisistä lähes viisikymppisiin. Iällä ei ole merkitystä, ennakkoluulottomuutta ja kykyä tarttua työhön sen sijaan tarvitaan. 

Luontosuhde on parasta vastapainoa työlle 

Oman esimiesideologiansa Vainio kertoo perustuvan siihen, että hän tulee kaikkien kanssa toimeen, mutta ei vietä vapaa-aikaansa työkavereiden kanssa. 

– En ole koskaan saanut työpaikoiltani yhtäkään kaveria. 

Työstä palautumisen merkityksestä puhutaan nykyään paljon. Hyvää vastapainoa Vainiolle työhön tuovat kotona perheen lisäksi asuvat kaksi jackrussellinterrieriä. 

– Ne ovat minulle kaikki kaikessa. En lomaile ilman koiriani. Sitä paitsi rakastan Suomen luontoa, niin miksi matkustaisin ulkomaille, jonne koirien mukaan ottaminen on hankalampaa. 

Vaikka Vainio pitää puusta, sahalla työskentelystä ja luonnosta, puunhalaajaksi hän ei kutsuisi itseään. 

– Yhden joulun vietimme perheen kanssa Kilpisjärvellä. Siellä oli 160 cm lunta, voiko mikään olla hienompaa. 

Tutustuminen työyhteisötaitona 

Suhteellisen uuteen työyhteisöönsä Vainio kertoo päässeensä hyvin sisälle. Sahalla on yhteensä noin viisikymmentä työntekijää, ja Vainio otaksuu keskustelleensa heistä kaikkien kanssa. 

– Laiteviat saa paremmin selville, jos henkilökunta on tuttua. Kannustan laitteiden käyttäjiä havainnoimaan koneita aktiivisesti ja ilmoittamaan matalalla kynnyksellä havaitsemistaan poikkeuksista kunnossapitoon. 

Vainio pitää itseään onnekkaana niin työelämän kuin yksityiselämänkin suhteen. Hänen mukaansa samat ominaisuudet ovat vieneet molemmissa pitkälle. 

– Vahvuuteni on, että hoidan asiat mahdollisuuksien mukaan heti. Siitä jengi on tykännyt sekä vapaa-ajalla että töissä. 

Fantastinen esimies on sanojensa mittainen 

Esimiehen työtehtäviin kuuluu myös ikäviä asioita. 

– Mitä ikävämpi asia, sitä nopeammin siihen pitää puuttua. Esimerkiksi epäasialliseen käytökseen minulla on nollatoleranssi ja katkaisen siltä juuret välittömästi. En leiki kenenkään kanssa kissa- ja hiirileikkejä. 

Vainio on saanut kiitosta myös lupausten pitämisestä. 

 – Olen sellainen yksillä puheilla mies. Tapasin vaimoni hänen ollessa vielä 17-vuotias. Sanoin, että mennään naimisiin heti, kun täytät 18 vuotta, ja sillä tiellä olemme vieläkin. 

Vainion mielestä parisuhteeseen ja kunnossapitoon pätevät samat ohjeet. 

– Ei sellaista solmua olekaan, mitä ei voisi edes vähän aukaista. 

Kuuntelu on puhumista tärkeämpää 

Alaisten hankalat tilanteet Vainio kertoo ratkaisevansa puhumalla. Ihmiset toimivat töissä ja vapaa-ajalla samalla tavalla. He kertovat itse, mikä heitä vaivaa, ei tarvitse kuin osata kuunnella. 

– Olipa kyse sitten tekniikasta tai ihmissuhteista samat ratkaisut toimivat. Täytyy osata hankkia puuttuvat osat. Ja kannattaa muistaa, että asiat ovat useimmiten helvetin yksinkertaisia. Ei pidä murehtia liikaa, vaan antaa asioiden mennä painollaan. 

Asioiden sujuvuuteen vaikuttavat Vainion mukaan keskeisesti ihmisen oma tahtotila ja motivaatio. Paras tapa saada tahtonsa lävitse, on ujuttaa oma päämäärä yhteiseksi tahtotilaksi. Yhdeksi vahvuusalueekseen Vainio nimeääkin hiljaisen väsytystaistelun. 

– Halusin kaksikymmentä vuotta koiraa, mutta vaimoni oli vannoutunut kissaihminen. Järkeilin, että paras tapa saada koira on odottaa, että ehdotus koiran hankinnasta tulee vaimon suusta. 

Lopulta odotus palkittiin. Pitkäjänteisyys on Vainion mukaan esimiehenä onnistumisen edellytys. Ihmiset eivät muutu hetkessä, eivätkä varsinkaan poisopi vanhasta nopeasti. 

 

IMGL4790_JuhaniVainiolautakasa
Vainion mukaan, mikään ei ole työturvallisuutta tärkeämpää.

Työyhteisössä turvallisuus on teonsana  

Työturvallisuus on Vainion lempilapsi, eikä sen merkitystä voi koskaan korostaa liikaa. Hän korostaa alaisilleen sitä, että toiminnan keskiössä on oltava sen, että kaikki lähtevät ehjänä kotiin. Ensin pitää aina ajatella ja sitten vasta toimia. 

– Turvallisuudesta huolehtiminen on myös itsekästä. Ajattelen, ettei minulla ole varaa päästää alaisiani sairaslomalle, saati menettää heistä yhtäkään. 

Vainiolle koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnon opiskelu on ollut elämää suurempi asia. Tutkinnon suorittaminen paransi käänteentekevästi hänen elämänlaatuaan. 

– Se, että pääsee tekemään työtä, josta tykkää, on merkittävää. Kun palasin töihin kotinurkille, koko perhe-elämäni mullistui. Tuntuu, että elän uutta kuherruskuukautta sekä työni että vaimoni kanssa. Elämä on niin lyhyt, että itsensä priorisointi pitäisi muistaa kaikissa elämänvaiheissa. 

Koneasennuksen ja kunnossapidon tutkintojen tunnettavuutta lisättävä 

Taitotalossa opiskelusta ja koulutuksen sisällöstä Vainiolla on pelkästään hyvää sanottavaa. Sen sijaan kone- ja kunnossapitoalan tutkintojen tunnettuutta pitäisi hänen mielestään lisätä. 

– Löysin mahdollisuuden suorittaa koneasennuksen ja kunnossapitoalan erikoisammattitutkinto sattumalta selaillessani Taitotalon nettisivuja. En tiennyt erikoisammattitutkinnon olemassaolosta, ennen kuin hakeuduin opiskelemaan sitä. 

Kunnossapidon ja koneasennuksen työtilanne on hyvä. Teollisuuden laitteilla on pitkät käyttöiät, joten asentajia tarvitaan jatkossakin. 

– Sitä paitsi kunnossapito on kriittinen osa yritysten toimintaa. Siitä ei missään nimessä karsita ensimmäisenä. 

Pääni sisällä puhuvat Taitotalon kouluttajat 

Vainio toivoo olevansa loppuelämänsä nykyisissä töissään. 

– Jos saan itse päättää, jään todellakin tälle tielle. 

Kysyttäessä Vainiolta, voisiko mikään olla paremmin. Hän vastaa pilke silmäkulmassa, että työauto voisi tietenkin olla hieman parempi. Ja että Taitotalon kouluttajiin olisi kiva törmätä vielä. 

– Opettajat olivat jotenkin sellaisia, että he jäivät mieleen. Tosin luulen, että heidän oppinsa pysyvät ohjaavina ääninä päässäni, vaikka emme enää ikinä näkisikään.

Linkit:
Videolla Janne Kivi kertoo koneasennuksen ja kunnossapidon opiskelusta.

Lue koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnosta.