Naisverkostossa emme taputtele valtarakenteita – Suora puhe on välittämistä Uutinen

Naistenpäivänä pohdimme naisverkostojen merkitystä. Kehitämme työssämme Suomen suurimman ammatillisen aikuiskouluttajan Taitotalon viestintäkulttuuria. Iloksemme olemme löytäneet työpaikaltamme verkoston, jossa sukupuoli ei määritä ketään.

8.3.2023

Graafinen verkosto, jossa violetteja ja turkooseja ympyröitä. Yhdessä ympyrässä on Heidi Paalin kasvokuva ja yhdessä Johanna Raution.

Naistenpäivä muistuttaa meitä tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja sallivuudesta. Vaikka tänään puhumme naiskatseen näkökulmasta, yhdenvertaisuus on sukupuolesta riippumaton oikeus. Vähemmistöihin ja epätasa-arvoon liittyvät epäkohdat koskettavat kaikkia.

Suomessa naisten asiat ovat keskimäärin hyvin, mutta naistenpäivä on hyvä hetki miettiä tiedostamattomia ennakkokäsityksiä, joita meillä jokaisella on. Vasta löydettyämme turvallisen naisverkoston olemme ymmärtäneet, että esimerkiksi puuttumatta jättäminen on aktiivinen päätös. Jos epäkohtiin ei puutu, on väärintekijän puolella. Jokainen työelämässä oleva on varmasti kuullut, kun huonoa käytöstä perustellaan sanomalla, että se nyt vain on sellainen tai ei se tarkoittanut. Kun kohtaamme vääryyttä itseämme kohtaan, on tärkeää olla vähättelemättä omaa kokemusta.

Meillä kaikilla on oikeus tulla kuulluiksi, ja kenenkään kokemusta ei pidä aliarvioida. Omat tai toisten kokemukset eivät välttämättä ole oikeita tai tosia, mutta ne on kohdattava arvostaen. Kun ryhdymme kunnioittamaan omia kokemuksiamme, opimme olemaan vähättelemättä myös muiden kokemuksia. Itsekunnioitus on avain siihen, että voi aidosti olla toisten puolella. Jokaisessa yhteisössä on rakenteellista hiljaista hyväksyntää, ja siihen puuttumalla ei yleensä saa ystäviä.

Naisverkostossamme olemme havahtuneet myös siihen, että monesti vallitseva kulttuuri ruokkii sitä, että naiset haluavat taputella valtaa pitäviä selkään eivätkä esimerkiksi rakentaa naisverkostoa tukemalla toisiaan. On helppoa tukea rakenteita, jotka ovat jo olemassa. Women supporting women on vielä 2020-luvullakin ajankohtainen sanonta.

YK:n turvallisen tilan periaatteiden mukaan jokaiseen kohtaamiseen pitää suhtautua mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Henkinen kasvu edellyttää omien olettamusten kohtaamista. Jokainen meistä on kasvanut ympäristössä, jossa tietyt ajatusmallit ovat vallalla. Ne voivat muodostaa esteitä oppimiselle ja ajattelulle. Kannustammekin kaikkia etsimään tukiverkoston, joka auttaa kaivamaan esiin kipukohdat, jotka haittaavat oman äänen ja potentiaalin löytämistä. Esimerkiksi toimiva naisverkosto saa ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla. Se ei ole mikään pikkutyttöjen puuhastelukerho. Toimiminen aktiivisena, arvostettuna ja tasavertaisena yhteisön jäsenenä murtaa haitallisia ajatteluvinoumia. Yhteisöllinen itsereflektio kannattaa sukupuolesta riippumatta.

Sanotaan, että kulttuuri on sitä, mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole vahtimassa. Jokainen kohtaaminen onkin kulttuuriteko. Aktiivinen palautekulttuurin kehittäminen purkaa huonoja ajatusmalleja. Se, että keskitymme toistemme tekemisiin sen verran, että voimme antaa kehittävää palautetta, luo psykologista turvallisuutta. Pelkkä kehuminen ei edistä asioita, vaikka sillekin on toki paikkansa. Kun annamme palautetta toisillemme, rakennamme sillä kulttuuria, jossa haluamme olla. Naisverkostossamme suora puhe on välittämistä.

Koska työskentelemme aikuiskoulutusalalla, opimme jatkuvasti tietopuolista asiaa ja lisäksi saamme harjoitella päivittäin ihmisten kohtaamista. Vaikka naisverkostomme tarina on vasta alussa, olemme innoissamme mahdollisuudesta rakentaa työyhteisömme henkilöstölle ja opiskelijoille monimuotoista oppimisympäristöä ja turvallista tilaa.

Toivomme, että jokaisella olisi oikeus ja mahdollisuus kouluttautua ja menestyä kaikilla elämänalueilla. Hyvää naistenpäivää!

 

Kirjoittajat Heidi Paal ja Johanna Rautio ovat ystäviä, kaikkien puolella ja kiinnostuneita kulttuurin kehittämisestä. He uskovat, että kulttuurin kehittäminen on tekoja. Maailma ei ole yhdenvertainen. Heidi ja Johanna tiedostavat, että he pohtivat naisten asemaa etuoikeutetusta näkökulmasta.