Etätyöläisen helpot ilmastoteot – mitä voin tehdä? Blogi

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat nähtävissä jo laajalti ja silti sitä estävät toimenpiteet ontuvat tai ne puuttuvat kokonaan.

13.4.2021

Pirkko-Liisa Backlund blogi

Ratkaisuja on etsitty lähinnä teknologiasta ja näin elämäntapojen ja kulutustottumuksien kautta tuleva voimavara on jätetty liian vähälle huomiolle. Vasta hetki sitten on tosissaan alettu ymmärtää valtava potentiaali, joka on kytkettynä meidän tavallisten kansalaisten elintapoihin ja niiden muuttamiseen ympäristöystävällisemmäksi. (IPCC 2019) 

Elämäntapojen hiilijalanjälki pitää sisällään keskivertokansalaisen elämäntavoista johtuvat hiilipäästöt. Suurimmat päästöt tulevat asumisesta, liikkumisesta ja ruokavaliosta. Nämä kolme muodostavat yhteensä n. 80 % kansalaisen kokonaishiilijalanjäljestä. Suomessa keskivertokansalaisen hiilijalanjälki on yli 10 tCO2e vuodessa (EU:n keskiarvo on 7,2 t). Jotta voidaan pysyä Pariisin ilmastosopimuksen 1,5o Celsius-asteen rajoissa, kansalaisten hiilijalanjälkeä tulisi pienentää 70 % tulevan 9 vuoden aikana. Miten teemme tämän?   

Mitä minä voin tehdä? 

Keskeisimmät kulutuspäätökset teemme arjen keskellä päivittäin. Tämä on erittäin tärkeä asia ymmärtää, kun tahdomme vähentää päästöjä. Ilmastoystävällistä kulutusta voidaan suosia eri tavoin. Maailman rikkain 10 % tuottaa puolet päästöistä. Me suomalaiset kuulumme tuohon joukkoon, mutta parasta siinä on, että meillä on varaa nyt myös korjata tapojamme.  

Suomalaiset toimistotyöläiset ovat olleet jo vuoden etätöissä kotonaan. Siksi heidän arkipäiväiset ilmastotekonsa eivät tapahdu enää työpaikoilla, jossa ilmastoasioita usein johdetaan keskitetysti, vaan jokaisen omassa kodissa. Siksi on tarpeen herätellä ihmisiä huomaamaan, miten ilmastoasiat otetaan huomioon etätyössä.  

Isoin kysymys kuuluukin, että mitä etätyöläinen voisi minimissään tehdä, jotta voisimme hillitä muutosta siten, että elinolosuhteet maapallolla säilyisivät mahdollisimman hyvinä? 

Kiertotalous etätyössä 

Kiertotalous on osaratkaisu ilmastonmuutoksen torjunnassa ja se tulee tarjoamaan valtavasti työpaikkoja. Kiertotaloudessa materiaalien käyttö suunnitellaan niin, että se ei häviä eikä sitä heitetä pois, vaan materiaali pysyy kierrossa. Etätyöläinen voi kannattaa kiertotaloutta hankkimalla esimerkiksi toimistokalusteet käytettyinä ja harkintaa käyttäen miettiä vaatevalintojaan. 

Ruokahävikkiä on syytä pohtia 

Ruokahävikin vähentäminen on toinen helppo keino torjua ilmastonmuutosta, sillä tällä hetkellä heitämme roskiin vaivalla viljeltyä, pakattua ja kuljetettua ruokaa jopa 30 %. Määrä on ihan käsittämättömän suuri, mutta voimme omilla valinnoilla vähentää tätä merkittävästi. Koska etätyöläisen ruokahävikistä ei vastaa enää työpaikan ravintola, vastuun täytyy siirtyä kotiin. Hyvä keino vähentää ruokahävikkiä on esimerkiksi syödä lounaaksi ”eilistä” sen sijaan, että jämän heittäisi pois. Toinen hyvä vinkki on keittää kahvia vain sen verran kuin juo kerrallaan. Koska et ole nyt työpaikan kahvihuoneessa, vaan kotona, voit keittää kahvia vain sen verran, kun itse juot kerrallaan. 

Kodin ja etätyöpisteen lämpötila 

Huoneen lämpötila on hyvä pitää 21 o C asteessa. Korkeampi lämpötila on tarpeeton ja kuluttaa energiaa turhaan. Jos paikallaan istuessa lämpötila tuntuu liian viileältä, kannattaa heittää harteille villatakki.  Vaikkakin vaikeinta varsinkin nyt keväällä on pitää lämpötila tasapainossa: toisaalta suojautua siltä, että kevätaurinko ei ylikuumenna huoneita mutta toisaalta huolehtia, ettei kevättalven kylmyys pääse sisälle. Yksi aste lämpötilassa vastaa 5 % sähkölaskussa. 

Suihku 2 vai 10 minuutissa? 

Suomalaiset voivat säätää helposti energiaa järkevällä suihkussa käynnillä. Lämpimän käyttöveden osuus on 40 % kulutuksesta, joten on helppo ymmärtää syntyvä säästö. Käytätkö sinä aikaa suihkussa 2 minuuttia vai 10 minuuttia? Säästö on huima, kun pesee itsensä ripeästi eikä laske vettä turhaan, vaan sammuttaa suihkun esim. hiusten pesun ajaksi.  

Vedenkulutuksen hillitsemiseksi on tärkeää pitää kodin vesipisteet kunnossa. Tippuva hana tai loriseva wc-istuin kuluttavat kohtuuttomasti vettä turhaan. Korjaa, huolla ja pidä kunnossa kaikki vesipisteet, säännöllisesti ja hanki vedenkulutusta säästävät hanat. 

Pienet purot ja suuri virta 

Etätyöläisen ilmastoteot eivät yksin ratkaise maapallon ilmasto-ongelmia. Pienistä puroista kasvaa kuitenkin suuri virta. Tärkeintä jokaisen kohdalla on huomata omat epäedulliset toimintatavat ja muuttaa niitä ilmastoystävällisempään suuntaan. Tähän loppuun tahdon lainata Greta Thunbergin sanoja: “Start doing your part today”. Vain yhdessä voimme onnistua! 

 

Kirjoittaja Pirkko-Liisa Backlund toimii Taitotalossa ympäristövastaavana ja palveluasiantuntijana.