Rekrytoiva koulutus luo työvoimaa Taitocase

Taitotalon ja HUS Asvian yhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Rekrytoiva koulutus valmistaa HUS Asvialle osaavia laitoshoitajia.

16.3.2021

Satu Hobin / HUS Asvia

Taitotalo kouluttaa jälleen yhteistyössä HUS Asvian kanssa heille uusia työntekijöitä rekrytoivassa laitoshuoltajakoulutuksessa. HUS Asvian toimialana on tuottaa erilaisia potilaan hoitoon liittyviä tukipalveluja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Tuorein koulutusryhmä aloitti helmikuussa opiskelun, joka kestää neljä kuukautta.

Rekrytoiva laitoshuoltajakoulutus valmistaa opiskelijat HUS Asvian laitoshuollon sairaalahuolto- ja laitoshygieniapalvelujen puhtaanapitotehtäviin esimerkiksi sairaaloihin, terveysasemille ja seniorikeskuksiin. Koulutus yhdistää työvoiman ja tekijät ja on onnistuessaan työllistänyt koulutetut liki poikkeuksetta.
 

Laitoshuoltajien koulutusyhteistyö on jatkunut jo 17 vuotta.


Laitoshuoltajien rekrytoiva koulutus alkoi jo 17 vuotta sitten HUS Asvian ja Taitotalon edeltäjien yhteistyönä. Taitotalon kouluttaja Bia Kaikkonen-Aallonkoski on ollut mukana kehittämässä laitoshuoltajakoulutusta alkuvuosista saakka yhdessä Malmin sairaalassa palveluesimiehenä toimivan Satu Hobinin kanssa.

– Laitoshuoltajakoulutus on alusta alkaen räätälöity vastaamaan tilaajan tarpeisiin. Sitä on myös jatkuvasti kehitetty joustavasti tarpeiden mukaan, Bia Kaikkonen-Aallonkoski kertoo.

Muuttuviin tilanteisiin reagoidaan Taitotalossa tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

– Esimerkiksi koronakriisissä etäopetus alkoi vauhdilla. Sairaalaympäristöissä tarvittavan erityisammattitaidon opetus sekä oppilaiden motivointi onnistuu myös Teamsissä. Käytännön työvaiheita voidaan kouluttaa Teamsiin liitetyllä kameralla, joka välittää livekuvaa opiskelijoille.
 

Koulutus tuo töitä

Laitoshuoltajaksi voi opiskella puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon opinnoissa. Siinä voi suorittaa laitoshuolto- ja laitoshygieniapalvelujen tutkinnon osat, jotka antavat valmiuden työskennellä sairaalassa ensin määräaikaisesti. Vakituisen työpaikan saaminen edellyttää koko ammattitutkinnon suorittamista, joka onnistuu kätevästi työn ohessa oppisopimuskoulutuksena. Itseään ja työuraansa voi halutessaan myöhemmin kehittää esimerkiksi lähiesimieskoulutuksella.

– Osaamisen kehittämisessä on vain taivas rajana, jos opiskelijalla riittää intoa. Koulutus vaikuttaa tänä päivänä paljon kaikkeen työnsaantiin, Kaikkonen-Aallonkoski muistuttaa.

Satu Hobin muistuttaa lisäksi työkierron mahdollisuuksista ison organisaation sisällä.

– Puhtausala on tärkeä ja siitä voi saada itselleen ammatin ja elämänuran. Laitoshuoltaja voi kehittää ammatillisuuttaan ja saada samalla vaihtelua vaikkapa siirtymällä vanhushuollosta erikoissairaanhoitoon. Lisää kehittymismahdollisuuksia saa talon sisäisistä koulutuksista.
 

Työpaikkakouluttajilla tärkeä rooli

Ratkaisevassa roolissa opiskelijoiden ammattiosaamisen kehittämisessä ovat työpaikkakouluttajat, jotka lisäävät ohjaustaitojaan Taitotalon verkkokoulutuksella.

– Työpaikkakouluttaja tarvitsee intoa työhönsä ja työssä opastamiseen sekä ammattitiedon jakamiseen. Hän on esimerkki talon tavoista ja siitä, miten suhtaudutaan työhön, työkavereihin, työnantajaan ja esimiehiin. Toisaalta käytäntöjä mietitään myös opiskelijoiden kanssa yhteistyössä, jolloin saadaan ihmisten osaaminen ja oivallukset esiin sekä tuetaan heidän itsetuntoaan. Tilanne on monin tavoin win-win, kun opiskelijatkin voivat tuoda tänne uutta tietoa koulutuksestaan, Satu Hobin sanoo.

Laitoshuoltajakoulutus on koettu onnistuneeksi. Bia Kaikkonen-Aallonkoski on rekrytoinnin kautta opettanut esimerkiksi ensin äitiä ja myöhemmin tytärtä.

– Paras markkinointikeino ollut ollut viidakkorumpu: koulutuksen käyneet ovat usein mainostaneet sitä muillekin, Kaikkonen-Aallonkoski sanoo.
 

Rekrytoinnilla uusiin mahdollisuuksiin

Satu Hobin kertoo tavanneensa koulutuksessa paljon erilaisia ihmisiä monenlaisista taustoista. Hän näkee Taitotalon koulutuksen monelle uutena mahdollisuutena ja hyvänä väylänä työhön.

– Koulutuksen kautta ihmiset pääsevät töihin. Taitotalon kanssa yhteistyö on ollut tuloksellista ja vankalla pohjalla. Meillä on luottamus Taitotaloon – he ottavat opiskelijansa tosissaan ja oppilaista pidetään hyvää huolta.

 

Koulutuksen kautta ihmiset pääsevät töihin.


Rekrytoiva koulutus voikin olla työttömälle tai työttömyysuhan alla olevalle ihmiselle hyvä keino löytää työpaikka ja uusi urapolku. Koulutukseen haetaan TE-toimiston kautta, ja alalle sopivuutta selvitetään haastattelulla. Opiskelijoilta edellytetään ammattitutkintoon riittävää suomen kielen taitoa.
 

Räätälöiden osaavaa työvoimaa

Bia Kaikkonen-Aallonkosken mielestä rekrytoiva koulutus voisi olla myös muille yrityksille ja organisaatioille hyvä tapa ratkaista tarve saada osaavaa työvoimaa. Koulutuksen räätälöinti mahdollistaa, että työntekijä koulutetaan juuri työn tarpeisiin ja että he oppivat koulutuksen aikana ammatin vaatimia taitoja, kuten HUS Asviassa opitaan terveydenhuoltoalan vaativiin puhtaanapitotehtäviin. Lisäksi tällainen TE-toimiston kautta tapahtuva rekrytoiva koulutus pystyy työvoimapulassakin löytämään alalle työtä vailla olevia motivoituneita uusia tekijöitä.

Satu Hobin on tyytyväinen Taitotalon koulutukseen. Se on palvellut mainiosti HUS Asvian tarpeita.

– Suosittelen tätä kaikille erinomaisena tapana rekrytoida uusia työntekijöitä alalle. HUS Asviassa hyödynnämme tätä koulutusmuotoa koko ajan ja saamme valmiita osaavia työntekijöitä. Toki työpaikan omat innokkaat työpaikkakouluttajat ovat myös tärkeä osa koulutusta.
 

Koulutuksen käyneet ovat usein mainostaneet sitä muillekin.


Katso videolta Hinnin onnistumistarina

Alun perin varkautelainen Hinni Mokki on vaihtanut alaa ja kahdesti, koska ei ole työllistynyt aiempiin ammatteihinsa. Hinni on muuttanut työn ja opiskelun perässä Etelä-Suomeen ja opiskelee nyt laitoshuoltajaksi oppisopimuksella. Työpaikallaan Peijaksen sairaalassa Vantaalla on hyvät edellytykset työssäopimiselle.

Hyväksy markkinoinnilliset evästeet katsoaksesi tämän videon.


Lisätietoa koulutuksesta

Laitoshuoltaja, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto

 

Ylälaidan kuvassa palveluesimies Satu Hobin. Kuva: Heli Kurimo / HUS
Teksti: Virpi Peura

Päivitetty 31.3.2021: Lisätty Hinni Mokista kertova video.