Taitotalo kouluttaa kymmenessä kuukaudessa levyseppähitsaajia suoraan työelämään - Essi ja Miitri uskovat koulutuksen jälkeen työllistyvänsä alalle Opiskelijatarina

Miitri Roine ja Essi Lähteenmäki opiskelevat Taitotalossa työvoimakoulutuksessa, jossa suoritetaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tutkinnon osia. Koulutus antaa hyvät valmiudet työllistyä hitsausalalle.

26.10.2023

Taitotalo kouluttaa kymmenessä kuukaudessa levyseppähitsaajia suoraan työelämään - Essi ja Miitri uskovat koulutuksen jälkeen työllistyvänsä alalle

Osatutkinnon suorittamisen jälkeen opintoja on mahdollista jatkaa koko tutkintoon ja valmistua levyseppähitsaajaksi.

30-vuotias Miitri on ensimmäiseltä koulutukseltaan sähköasentaja. Aikanaan hän palasi armeijasta alikersanttina eikä armeijan jälkeen työllistynyt sähköalalle. Tuolloin Miitri kiinnostui kylmäalasta ja opiskeli kylmälaiteasentajaksi. Hänellä on Y3-pätevyys, eli lupa toimia yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden kanssa. Miitri työskenteli pitkään isojen kauppojen kylmälaiteasentajana. Työ tuntui Miitristä raskaalta, ja siihen sisältyi paljon vastuuta. Alanvaihto kävi välillä mielessä. Miitri kokeilikin lukkosepän töitä. Ala ei tuntunut omalta, ja Miitri pohti opiskeluvaihtoehtoja. Miitrin yli 70-vuotias perhetuttava, joka on vienyt suomalaista hitsaustekniikkaa maailmalle, ehdotti Miitrille hitsausalaa.

– Isän isoisä oli hitsari, ja olen perinyt isoukin hitsaaman vaasin, Miitri kertoo. 

Miitrillä ei ollut ennen levyseppähitsaajan osatutkinto-opintoja kokemusta hitsauksesta. Siitä, että kylmäasentajan työssä juotettiin kupariputkea, on ollut hitsauksen oppimisessa hyötyä.

Perintönä into käsityöammattiin – hitsausta sukupolvelta toiselle

Vuonna 1996 syntynyt 27-vuotias Essi on työskennellyt henkilökohtaisena avustajana ja hevostallilla sekä ollut lapsensa kanssa kotona äitiyslomalla. Essin suvussa on paljon käsityöammattilaisia, kuten muurareita, talonrakentajia, maalareita, sähkömiehiä, maatilallisia ja ompelijoita. Jo pikkulapsena Essi seurasi kiinnostuneena vieressä isänsä työntekoa.

– Isäni on moniosaaja. Hän on metsuri, puuseppä ja hitsaaja, Essi kertoo.

Do it yourself -kulttuurin puolesta puhuva Essi on käsityöihminen, jolle maalaaminen, piirtäminen ja asioiden korjaaminen ovat arkipäivää. Levyseppähitsaajan koulutus tarjoaa Essille mahdollisuuden oppia lisää käsityötaitoja. Essillä on kaksi isosiskoa, joista toinen on vaateartesaani ja toinen koulutusalalla ohjaustyössä.

– Hain koulutukseen, kun ajattelin, että jonkun meidän perheessämme pitää jatkaa suvun perinteitä ja osata tulevaisuudessakin korjata asioita, Essi sanoo.

– Se, että suvussani on ollut puuseppiä ja maalareita, vaikutti siihen, että haluan opiskella käsityöammatin. Isoisäni muun muassa viilaili, rakenteli ja teki kaiverruksia, jotka vaativat tarkkaa käsityötä, Miitri kertoo.

Miitri Roine ja Essi Lähteenmäki opiskelevat Taitotalossa työvoimakoulutuksessa, jossa suoritetaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tutkinnon osia.
Essi Lähteenmäki ja Miitri Roine kertovat, että levyseppähitsaajakoulutuksessa on hyvä yhteishenki kouluttajien ja opiskelijoiden välillä. Kuvassa vasemmalta oikealle: Essi Lähteenmäki, Efe Heikkinen, kouluttaja Taitotalo, Miitri Roine ja Jarmo Kortelainen, kouluttaja, Taitotalo.

Kaikki ovat motivoituneita oppimaan – kouluttajat ovat mahtavia

Opiskeluryhmän hyvä yhteishenki kannustaa opiskelijoita aktiiviseen opiskeluun.

– Opiskelu ei ole laisinkaan jäykkää, vaan tunnelma on rento, ja kaikki ovat motivoituneita oppimaan. Kouluttajat ovat mahtavia, Essi sanoo.

Essi ja Miitri uskovat työllistyvänsä koulutuksen jälkeen hitsaustöihin. Heidän tavoitteensa on tulla rautaisiksi hitsausalan ammattilaisiksi.

– Asenne ratkaisee, Essi sanoo. 

Sekä Essi että Miitri aikovat jatkaa osatutkinto-opinnoista koko tutkintoon. Levyseppähitsaajan osatutkintokoulutus alkoi elokuussa 2023, ja se kestää kesäkuuhun 2024.

– Parin kuukauden koulussa olemisen jälkeen olemme harjoitelleet jo alapienaa, pystypienaa, putki- ja päittäisliitoksia, Miitri kertoo.

Uudenaikaiset ja modernit opetustilat – kouluttajat kannustavat opiskelemaan terveys ja turvallisuus edellä

Taitotalon hitsaustilat ovat uudenaikaiset, ja opiskelijoiden työturvallisuudesta huolehditaan hyvin. Jokaisella opiskelijalla on oma työpiste, ja hitsausmaskit ovat laadukkaita. Niissä on esimerkiksi raitisilmasuodattimet. Lisäksi työpisteillä on kohdepoistoimurit ja koko hitsaamossa huippuimuri.

Koulutuksen alussa oli teoriaopintoja, ja sen jälkeen opinnoissa on keskitytty käytännön tekemiseen. Opetusmateriaalit ovat koko ajan työsalissa kosketusnäytöllä, josta opiskelijat voivat käydä etsimässä tarvitsemaansa tietoa.

Aikuisena opiskeleminen on itsenäistä ja vaatii oma-aloitteisuutta. Kouluttajat ovat paikalla ja neuvovat ja auttavat tarvittaessa. Vanhin ryhmän opiskelijoista on yli 60-vuotias ja nuorin 23-vuotias. Ryhmässä on alanvaihtajia, ja esimerkiksi sellaisia, joilta työt loppuivat koronan takia.

Taitotalon sijainti on hyvä. Sinne on hyvät kulkuyhteydet ja helppo tulla. Ravintolassa on hyvä lounas, ja ruokakaupat ovat lähellä.

– Kouluttajat kannustuvat opiskelemaan terveys edellä ja huolehtivat siitä, että opiskelu ei ole liian stressaavaa. Ryhmässä on turvallinen ilmapiiri, Essi sanoo.

Levyseppähitsauskoulutus
Taitotalon hitsaustilat ovat uudenaikaiset, ja opiskelijoiden työturvallisuudesta huolehditaan usein.

Käsityötaidot ja robotiikka kohtaavat hitsausalalla

Essi ja Miitri suosittelevat levyseppähitsaajan osatutkinto-opintoja ihmisille, jotka tykkäävät tehdä käsillään töitä. Pitää osata toimia loogisesti, suunnitella työvaiheet ja lukea piirustuksia. Hitsaustyöhön liittyy myös dokumentointia. Hitsausarvot merkitään ylös, ja on erilaisia säädettäviä parametrejä. Lisäksi alaan liittyy erilaisia standardeja, jotka on tunnettava. Hitsausalan työtilanne on hyvä. Ihmiskättä tarvitaan vielä pitkään. 

– Ja sitten, kun ei enää tarvita, niin robottejakin pitää ohjata ja vahtia, Miitri sanoo.

Korjaustöissä ihmisille on tulevaisuudessakin töitä. Robotiikka sopii hyvin teollisuuteen, esimerkiksi laivojen isojen saumojen hitsaamiseen. Toisaalta aina on paikkoja, joihin vain ihminen pääsee. Essin mukaan hitsausalan diversiteetti paranisi, jos alalle hakeutuisi enemmän naisia. Essin opiskeluryhmässä on kaksi naista. Alkuun hän huomasi kuuluvansa vähemmistöön, mutta enää hän ei kiinnitä asiaan aktiivisesti huomiota. Essi tuntee kuuluvansa joukkoon.

– Pyrin huolehtimaan omasta ja myös muiden työturvallisuudesta. Jos huomaan esimerkiksi hitsauskoppien verhojen olevan auki, suljen ne, Essi toteaa.

Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on paljon työpaikkoja

Taitotalon hitsauskouluttaja Efe Heikkinen kertoo, että levyseppähitsaajan osatutkinto-opinnoissa opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa erilaisia hitsauspätevyyksiä. Kurssilla opitaan hitsaamisen lisäksi levytyöoppia, koneiden käyttöä ja polttoleikkausta. Efe saa jatkuvasti työnantajilta puheluita, joissa kysellään opiskelijoita töihin.

– Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on paljon hitsausalan työpaikkoja, Efe sanoo.

Levyseppähitsaajan osatutkinto-opintoihin ei kuulu lainkaan työssäoppimista, vaan koulutus suoritetaan kokonaan Taitotalon hitsaustyösalissa.

  Koulutamme kymmenessä kuukaudessa levyseppähitsaajia suoraan työelämän tarpeisiin, Efe sanoo.


Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Pekka Taka-Eilola, Taitotalo