Teollisuusnosturien perusteellinen määräaikaistarkastus, koulutus ja tutkinto - taso 2 Kurssi

teollisuusnosturi

Sertifiointiohjelmaan on tullut muutos 2.1.2021 alkaen. Teollisuusnosturitarkastajan taso 1 sertifiointi ei kata perusteellisia määräaikaistarkastuksia. Tason 2 nostolaitetarkastajapätevyys kattaa Tason 1 tarkastuksien lisäksi myös perusteelliset määräaikaistarkastukset. Tason 1 sertifikaatin on oltava voimassa, kun haet tason 2 sertifikaattia. Tason 1 sertifikaatin on oltava voimassa, kun haet tason 2 sertifikaattia.

Koulutuksen sisältö


Ennen vuoden 2021 alkua myönnetyt sertifioinnit jatkuvat ennallaan aina sertifioinnin päättymispäivä-määrään asti, kattaen myös perusteelliset määräaikaistarkastukset.

HUOM!
Voit osallistua uusintatutkintoon aikaisintaan 12 kuukautta ennen uudelleensertifiointia. 
Uusi sertifiointijakso alkaa samana päivänä kuin edellinen päättyy! Teollisuusnosturitarkastajan perusteellisen määräaikaistarkastuksen koulutusta ja tutkintoa järjestetään toistaiseksi vain kerran vuodessa. Ole ajoissa liikkeellä! Tason 1 sertifikaatin on oltava voimassa, kun haet tason 2 sertifikaattia.

Lue lisää Nostolaitetarkastajan henkilösertifioinnin hakemisesta tästä.

Koulutuksen ja hyväksytyn tutkintosuorituksen jälkeen voit laajentaa teollisuusnosturien tarkastusoikeuttasi koskemaan myös perusteellisia määräaikaistarkastuksia. Tason 2 sertifiointia haetaan Kiwa Inspectalta.

Kurssilla päivität tietosi ajan tasalle voimassa olevista säädöksistä ja määräyksistä, jotta pystyt suorittamaan teollisuusnosturien perusteellisen määräaikaistarkastuksen vaaditulla tavalla. Tiedät tarkastajan vastuut ja sen, millaisia NDT-menetelmiä voidaan hyödyntää tarkastuksissa sekä ymmärrät nostolaitteiden kantavien rakenteiden väsymisen vaikutuksen kriittisiin tarkastuskohteisiin.

Teollisuusnosturitarkastajan sertifioinnin tutkinnossa (taso 2) selvitetään kirjallisella kokeella, että osallistujalla on riittävät tiedot teollisuusnosturien perusteellisen määräaikaistarkastuksen suorittamiseen ohjeiden ja asetusten mukaisesti. 

Hylätyn tutkinnon uudelleen suorittaminen on maksullinen.

Lue ennen tutkintoa päivittetty ohjeistus 16.1.2024: Teollisuuden nosturit, yleisohje tarkastukselle

Saadaksesi tason 2 pätevyyden (sertifioinnin myöntää Kiwa Inspecta)

  • olet ollut vähintään kaksi vuotta tarkastajana ja
  • tehnyt vähintään 50 määräaikais- ja/tai käyttöönottotarkastusta ja
  • olet osallistunut teollisuusnosturien perusteellisen määräaikaistarkastuksen kaksipäiväiseen koulutukseen ja tutkintoon (taso 2)

Ohjelmassa

Ensimmäinen koulutuspäivä on yhteinen kaikille nostintyypeille (teollisuusnosturit, autonostimet, kuormausnosturit, henkilönostimet).

Kaksipäiväisessä koulutuksessa perehdytään perusteellisen määräaikaistarkastuksen lainsäädäntöön, NDT-tarkastustapoihin sekä rakenteiden väsymisen ja käytön rasittavuuden arviointiin. Miten tarkastuksessa huomioidaan turvallisuuden kannalta tärkeät kokoonpano-osat. Käydään läpi tarkastajan rooli, velvollisuudet ja vastuut sekä miten raportointi ja dokumentointi pitäisi suorittaa.

  • Perusteellisen määräaikaistarkastuksen lainsäädäntö
  • Nostolaitteiden kantavien rakenteiden väsyminen
  • Käytön ja käyttöolosuhteiden vaikutus väsymislujuuteen
  • Väsymisvaurioiden kehittyminen
  • NDT-tarkastusmenetelmät, vaatimukset ja niiden hyödyntäminen
  • Perusteellisen määräaikaistarkastuksen suorittaminen
  • Raportointi ja dokumentointi

Kenelle koulutus sopii?

Teollisuusnosturitarkastajille, joilla on tason 1 henkilösertifikaatti ja jotka haluavat laajentaa sertifikaattinsa koskemaan myös tasoa 2 (perusteelliset määräaikaistarkastukset).

Asiantuntijat

Ari Määttä

Ari Määttä

kouluttaja, teollisuuden kunnossapito- ja teollisuusnosturikoulutukset
Anu Jauhiainen

i Kysy lisää

Anu Jauhiainen

koulutussuunnittelija, mekaaninen kunnossapito, hydrauliikka ja pneumatiikka
Ota yhteyttä