Hyppää pääsisältöön
Harri Fränti blogi

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan pahin uhka tällä hetkellä. Se on keskeinen juurisyy myös biodiversiteetin kapenemiseen. Taitotalo Strömberginkujan toimipisteessä pienennetään näitä uhkia vähän kerrallaan energiatehokkaalla toiminnalla.


Strömberginkujan toimipisteen aurinkopaneelit

Kiinteistön katolle on vuosina 2017 ja 2018 asennettu 106 aurinkopaneelia vähentämään kiinteistön tarvitseman energian ympäristökuormaa uusiutuvan energian avulla.

Aurinkopaneelien vuotuisissa energiantuotoissa on ollut melkoista vaihtelua menneinä kolmena vuotena. Parhaana vuonna 2020 paneelit tuottivat 3,6 % Strömberginkujan kiinteistön energiantarpeesta.

Vuosituotto viime vuonna jäi viidenneksen parhaasta vuodesta 2020. Erot johtuvat siitä, että vuosi 2021 oli erittäin kylmä. Verrattuna edelliseen vuoteen lämmitystäkin tarvittiin peräti 18 % enemmän. Vuosi 2020 oli lämmintalvinen vuosi.   

Strömberginkujan aurinkopaneelit
Taitotalon Strömberginkujan toimipiste. Kuva: Kari Lepistö.


Oman energiantuoton seuraaminen auttaa arvioimaan aurinkopaneelien toimintakuntoa

Paneelien energiantuottoa voidaan seurata varsin tarkasti, koska ne ovat liitettyinä talon oman automaatiojärjestelmän lisäksi erilliseen seurantaan. Tuotannon seuranta on myös ensimmäinen työkalu järjestelmän ongelmatilanteiden huomaamiseksi. Poikkeuksellinen trendimuutos tuotannossa voi myös paljastaa vauriotilanteen, jota ei järjestelmän keskuslaite välttämättä kykene huomioimaan.

Säätilan vaihtelu lämmitystarvelukua seuraamalla antaa ainakin aurinkopaneelien tuottoa seuratessa hyvän käsityksen paneelienkin toiminnasta. Kylmänä talvena lunta on paneelien päällä pidempään kuin lauhempana talvena. Tämä lienee meille suomalaisille itsestään selvyys. 

 

Aurinkopaneelien roolista energian tuotossa ja kulutuksessa

”Sähkön pörssihinta on tuplaantunut viime kesästä.” kertoivat uutiset kesällä 2021. Mielenkiintoista nähdä ensi kesän hintataso, kun myös ydinenergiaa saadaan Suomeen paljon lisää. Sähkön hinnan suurien vaihteluiden taustalla on Suomen pitkään jatkunut riippuvuus sähkön tuonnista. Aurinkopaneelien avulla Taitotalo on osaltansa voinut pienentää myös sähkön siirron tarvetta ja keventää siirron aiheuttamaa kuormitusta sähköjärjestelmille.

Rakentamisen hiilijalanjäljen kannalta keskeisimmät tekijät ovat rakennusmateriaalien valmistuksen päästöt sekä käytönaikainen energiankulutus. Aurinkopaneeleilla voidaan pienentää suoraan energiankulutusta. Tavallaan niiden avulla pienenetään myös rakennusmateriaalien tuotannon päästöjä, koska paneelien avulla säästetään myös sähkön siirron infrasta.

Energiaan liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia ja moniselitteisiä, mutta silti todella tärkeitä.

 

Harri Fränti toimii kouluttajana talotekniikan alalla sekä isännöinnissä. Fräntin mielestään energiatehokkuus on tärkeintä, kaikki muu on pähkinöitä. Lisäksi hänen sydäntään ovat lähellä Lean-asiat.

Kysy lisää.

Harri Fränti
Harri Fränti
kouluttaja
0500 884 455