Miksi positiivinen johtaminen on ajankohtaista juuri nyt? Blogi

Työelämä on jo pitkään ollut jatkuvassa muutoksesta. Paljon puhutaan poikkeusolojen uuvuttavasta vaikutuksesta ja johtamisen muutoksesta, jotka osittain liittyvät toisiinsa.

9.6.2023

Blogi Pia Upanne

Johtajilta vaaditaan enemmän inhimillisiä, ihmislähtöisiä taitoja perinteisen johtamisen oheen. Hyvään johtamiseen pyrkiminen on tärkeää työntekijöiden työhyvinvoinnin kannalta, mutta sillä voidaan saavuttaa myös mitattavia tuloksia organisaatioissa. Johtamisessa on otettava huomioon, että työn ja vapaa-ajan merkitys on muuttunut ja ihmiset arvostavat nykyään eri asioita. Työ, menestys ja raha eivät näyttäydy enää keskiössä, vaan mukana on pehmeämpiä arvoja: hyvinvointia, jaksamista ja ihmisenä kasvamista.

Positiivisen johtamisen filosofia

Positiivinen johtaminen on filosofia, jossa yhdistyvät humanistinen ihmiskäsitys ja positiivisen psykologian johtamisteoria. Humanistinen ihmiskäsitys näkee ihmisen kokonaisena ja ainutkertaisena, oppivana ja itseohjautuvana, vahvuuksilla varustettuna yksilönä. Positiivisen, osallistavan johtamisen menetelmillä on mahdollista luoda, etenkin nyt poikkeusolojen muutettua työntekemisen tapoja radikaalisti, uutta, modernia ja humaania työkulttuuria, josta kaikki hyötyvät. Positiivinen johtaminen onkin vahvasti muutosjohtamista.

Positiivinen johtaminen työssä

Positiivinen johtaminen, tunnetaidot ja vuorovaikutus linkittyvät toisiinsa. Positiivinen johtaminen on paitsi vuorovaikutusta, myös vuorovaikutuksen johtamista, missä korostuvat läsnäolo ja kuunteleminen. Positiivisella johtamisella tavoitellaan aitoa työn imua, innostusta ja hyvinvointia.

Johtajien odotetaan motivoivan, innostavan ja inspiroivan johdettaviaan, mutta myös myönteisesti haastavan heitä. Näin toimiessaan he kasvattavat yksilöiden myönteisiä tuntemuksia sekä kehittävät näiden vahvuuksia. Positiivinen johtaminen onkin tunnettu juuri vahvuusajattelustaan. Laajan vahvuusnäkemyksen mukaan vahvuus koostuu paitsi tiedoista, taidoista ja osaamisista, myös arvoista, kiinnostuksenkohteista ja luonteenvahvuuksista, johon nämä kaikki heijastuvat. Luonteenvahvuuksilla voidaan rakentaa positiivista organisaatiota, joka tuottaa hyvinvointia yksilöille ja hyödyttää työyhteisöä.

Onko organisaatiosi valmis positiiviselle johtamiselle? Valmennus antaa hyvät eväät kehittyä ja kehittää organisaatiotasi, suosittelen!

Kirjoittaja, Pia Upanne, toimii Taitotalossa koulutusasiantuntijana johtamisen tiimissä.