Junatarjoilijan RekryKoulutus – hyvä koulutus sitouttaa työhön Taitocase

Avecra, Taitotalo ja TE-palvelut järjestivät junatarjoilijan RekryKoulutuksen. Koulutuksen suoritti 12 henkilöä, ja he kaikki työllistyivät koulutuksen jälkeen junatarjoilijoiksi.

17.10.2023

Ann-Mari Ahonen ja Helena Tikka seisovat rautatieasemalla. heidän takanaan on juna ja junaraide.

Avecra Oy on VR Groupin omistama yhtiö, joka tarjoaa ravitsemispalveluja kaukoliikenteen junissa ja rautatieasemilla.

Junatarjoilijan ammatti vaatii ravintola-, asiakaspalvelu- ja logistiikka-alojen osaamista.  Avecran koulutuskoordinaattori Ann-Mari Ahosen mukaan RekryKoulutus onnistui yli odotusten, ja kaikki koulutuksen järjestämiseen sitoutuneet toimijat sitoutuivat siihen 100-prosenttisesti. 

– Halusimme panostaa koulutukseen. Myös Taitotalo, joka on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja, ja TE-palvelut satsasivat koulutuksen järjestämiseen. Järjestäjätiimi oli ammattitaitoinen, Ahonen sanoo.

Pääsyvaatimuksena RekryKoulutukseen on, että on työtön tai työttömyysuhan alainen. Junatarjoilijan RekryKoulutukseen osallistujilta edellytettiin lisäksi asiakaspalvelu- ja myyntihenkisyyttä sekä halua tehdä liikkuvaa vuorotyötä.  Tavoitteena oli työllistää koulutukseen osallistuneet heti koulutuksen päätyttyä.

TE-palveluiden asiantuntija ja Taitotalon vastuukouluttaja tekivät koulutukseen hakeutumisvaiheessa runsaasti työtä löytääkseen sopivia hakijoita. Koulutus suunniteltiin Avecran tarpeiden pohjalta, ja se sisälsi sekä tietopuolista opetusta että ohjattua työssäoppimista. Tietopuolisessa opetuksessa kehitettiin muun muassa opiskelijoiden asiakaspalvelu- ja myyntitaitoja sekä opeteltiin toimialan keskeisiä työssä huomioitavia erityispiirteitä. Työssäoppimisjaksoilla tietopuolinen opetus konkretisoitui arjen työtehtäviksi. Junatarjoilijan Rekrykoulutus kesti maaliskuun puolestavälistä toukokuun loppuun.

– Ennen koulutuksen alkua Taitotalon kouluttaja kävi myös seuraamassa junatarjoilijan työtä. Koulutussisällöt suunniteltiin yhdessä kouluttajan kanssa, Ahonen kertoo.

RekryKoulutus kehitti perehdytystä

Junatyön esihenkilönä työskentelevän Helena Tikan mukaan Avecra sai RekryKoulutuksen ansiosta ihania työntekijöitä.

– Koulutukseen osallistujat olivat esimerkiksi eri alojen pätkätyöntekijöitä ja alanvaihtajia. Eräällä osallistujalla oli esimerkiksi pitkä media-alan tausta, ja hän halusi vaihtaa alaa. Hänestä tuli loistava junatarjoilija, Tikka sanoo.

Ahonen kertoo, että RekryKoulutus toi uusia ajatuksia ja ideoita Avecran perehdytysprosessin kehittämiseen. Koulutukseen osallistuneet saivat laajasti tietopuolista opetusta, mikä mahdollisti nopeamman työtehtävien haltuunoton ja tuki Avecran normaaliin perehdytysprosessiin kuuluvien asioiden oppimista. Koulutuksen teemat antoivat perehdytysprosessiin lisävauhtia, mikä huomattiin myös kokeneempia työntekijöiden palautteissa:

– Osa normaalin rekrytointiprosessin kautta töihin tulleista sanoi, että hekin olisivat halunneet ja tarvinneet samanlaisen koulutusohjelman oman työsuhteensa alkuvaiheessa, Ahonen toteaa.

– Hyvä koulutus ja perehdyttäminen sitouttavat työhön, Tikka jatkaa.

Rautatiet vievät mukanaan

Vaikka RekryKoulutus loppui toukokuussa, Taitotalon kouluttaja kysyi vielä syyskuussa sekä Avecran että opiskelijoiden kuulumisia. Tällä hetkellä junatarjoilijoita on pääkaupunkiseudulla riittävästi, mutta jos tilanne muuttuu, uuden RekryKoulutuksen järjestäminen on hyvä vaihtoehto työvoiman saamiseksi.

Mikäli uusi koulutus järjestetään, Ahonen ja Tikka kannustavat hakemaan siihen matalalla kynnyksellä. Junatarjoilijan työ on mielenkiintoista, koska juna on toimintaympäristönä täysin erilainen kuin paikallaan pysyvä kivijalkaravintola. Suomessa on kolme varastoa, jotka hoitavat junien ravintolalogistiikkaa, minkä lisäksi junassa työskentelyyn liittyy toimialakohtaisia turvallisuusasioita ja -säädöksiä. Keittiö on pieni, ja ruoan on oltava hyvää. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen, ja junan kyydissä eri paikkakunnat tulevat tutuiksi.

– Joskus kerkeää käymään esimerkiksi Kuopion torilla syömässä muikkuja. Työporukka junassa puhaltaa yhteen hiileen, olemme samassa junassa, Ahonen sanoo.

Junassa asiakkaat vaihtuvat koko ajan. Kun juna pysähtyy, tulee uusia asiakkaita ja osa jää kyydistä pois. Työssä tapaa jatkuvasti mukavia ihmisiä. Ahonen ja Tikka kertovat, että ovat todistaneet esimerkiksi matkustajien kesken syntyneitä parisuhteita ja että yöjunassa on edelleen omanlaisensa tunnelma. Kun ihmiset lähtevät lomalle, junassa on rento meininki ja mitä laajemmalla linjalla tekee vuoroja, sitä erilaisempia ihmisiä tapaa.

– Vaikka Suomi on pieni maa, ihmiset ovat ihan erilaisia esimerkiksi Varsinais-Suomessa ja Joensuussa. Se on valtava rikkaus, Ahonen sanoo.

Ann-Mari Ahonen ja Helena Tikka seisovat rautatieasemalla. heidän takanaan on juna ja junaraide.
Ann-Mari Ahosen ja Helena Tikan mukaan junatarjoilijan RekryKoulutus onnistui hyvin.

Vaikuttava koulutus edellyttää yhteistyötä ja sitoutumista

Junatarjoilijan RekryKoulutus on loistava esimerkki siitä, miten yhteistyöllä ja sitoutumisella voidaan järjestää vaikuttavaa koulutusta ja luoda työllistymismahdollisuuksia. Avecra, Taitotalo ja TE-palvelut järjestivät yhdessä koulutuksen, joka ei vain täyttänyt työvoiman tarvetta, vaan antoi myös uusille juna-alan ammattilaisille hyvän pohjan junatarjoilijan monipuoliseen työhön.

– Onnistunut RekryKoulutus osoitti, että tulevaisuuden osaajapulaan vastaaminen edellyttää kokonaan uudenlaisia koulutuksia ja yhteistyömuotoja. Ratkaisuja on kuitenkin olemassa, kun niitä haluaa löytää ja käyttää, Ahonen sanoo.

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuva: Ann-Mari Ahonen