Talotekniikan ammattitutkinto, kylmäasennuksen osaamisala Ammattitutkinto

Kylmäasentajat tarkastelevat putkikaaviota.

Talotekniikan ammattitutkinnon suorittanut kylmäasentaja (AT) on oman alansa kokenut kylmäasennuksen ja huollon ammattilainen. Hän pystyy asentamaan ja huoltamaan kaikki oman alansa kylmälaitteet ja -laitokset koosta ja kylmäaineesta riippumatta. Hänellä on edellytykset pitää ammattitaitoaan korkeana seuraamalla kylmäalalla tapahtuvaa kehitystä.

Kenelle tutkinto sopii?

Talotekniikan ammattitutkinto, kylmäasennuksen osaamisala on tarkoitettu

  • kylmäalan asentajille
  • sähköasentajille
  • lämpöpumppuasentajille  
  • insinööreille, teknikoille ja työteknikoille, jotka haluavat syventää ja laajentaa osaamistaan.

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Tutkinnon ja tutkintokoulutuksen hintaan vaikuttavat mm. tavoitteena oleva tutkinto, henkilökohtaistamisen tuloksena sovittu koulutuksen järjestämismuoto, koulutuksen sisältö ja kesto.

Valtion tukema ammatillinen koulutus

Valtio tukee ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ja tutkintokoulutusta. Koulutus on tarkoitettu ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneille hakijoille tai yrityksille, jotka haluavat kehittää henkilöstönsä osaamista.

Kun hakeudut opiskelijaksi yksityishenkilönä valtionosuusrahoituksella, opiskelumaksusi on 1500 euroa (alv 0%). Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa.

Voit valmistuttuasi hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä. Lue lisää (www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi)​.

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Oppisopimus

Tutkintokoulutuksen ja tutkinnon suorittaminen on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä ovat

  • alan työpaikka, jossa voit tehdä kattavasti tutkinnon mukaisia työtehtäviä ja oppia ammatin
  • työpaikalla järjestettävä koulutus ja työnantajan tarjoama tuki opiskelun aikana

Oppisopimukseen kuuluu opiskelijan henkilökohtainen opiskelijamaksu. Tutkinnon yhteyshenkilöt auttavat oppisopimukseen liittyvissä asioissa.

Opiskelun muut kulut

Opiskeluun liittyvät materiaalit ja oppimistehtävät sisältyvät koulutuksen hintaan. Sen sijaan ruokailukustannukset ja vapaaehtoiset opintoihin liittyvät kirjahankinnat maksaa opiskelija itse.