YTO-opinnot osana ammatillista aikuiskoulutusta varmistavat jatkuvan oppimisen Uutinen

Ammatillisiin perustutkintoihin kuuluu 35 osaamispistettä yhteisten tutkinnon osien opiskelua eli YTO-opintoja.

5.5.2023

Paso Mustonen on merimaisematapetin edessä. Hänellä on päällään puku ja käsissään tietokone. Kuva rajautuu siten, että kuvassa näkyy vain Pasin yläruumis.a

Ne ovat yhteisiä kaikille aloille, ja ne on jaettu kolmeen ryhmään: viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. YTO-oppiaineita ovat muun muassa suomi, S2, englanti, ruotsi, matematiikka, fysiikka, kemia, yrittäjyys, kestävä kehitys, toiminta digitaalisessa ympäristössä sekä taide ja luova ilmaisu.

– Monella aikuisopiskelijalla on pitkä aika edellisistä matematiikan ja äidinkielen opinnoista. YTO-opinnossa opittavia taitoja tarvitaan nykyään kaikissa ammateissa, Taitotalon YTO-tiimin koulutuspäällikkö Pasi Mustonen sanoo.

YTO-opinnot ovat tärkeitä myös maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille, koska osa heistä tulee maista, joissa ei ole Suomen peruskoulun tasoista pohjakoulutusta. Mustosen mukaan YTO-aineissa opiskellaan metataitoja, joita tarvitaan työelämässä kaikilla aloilla. Esimerkiksi kahden viimeisen vuosikymmenen aikana digiosaamisen tarve on korostunut.

– Ammatillisessa aikuiskoulutuksessa pitää olla myös joustavia tapoja osoittaa olemassa oleva osaaminen, Mustonen sanoo.

Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja. Siellä on mahdollista opiskella YTO-opintoja monella tavalla, esimerkiksi etäopintoina verkossa ja lähiopintoina oppilaitoksessa.

– Meillä on opiskelijoita Hangosta Nuorgamiin, ja kaikilla on oltava tasavertainen mahdollisuus osallistua YTO-opintoihin.

Pasi Mustonen katsoo kameraan ja hänellä on päällään musta puvuntakki ja valkoinen kauluspaita. Hänellä on silmälasit ja kuvan tausta on valkoinen.
Pasi Mustonen työskentelee Taitotalossa koulutuspäällikkönä.

Yhteisten tutkinnon osien opiskelu on hyödyllisiä ja ajankohtaista

YTO-opintoihin sisältyy opintokokonaisuus yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen. Mustosen mukaan se on erityisen sopiva ja hyödyllinen maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille, kuten myös opintoihin sisältyvät työelämässä toimiminen ja opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet.

– Aikuisopiskelijoille on varmasti hyötyä nykyään YTO-opintoihin kuuluvasta kurssista, joka käsittelee työkykyä ja -hyvinvointia ja niistä huolehtimista. Ajankohtainen opintokokonaisuus on myös kestävän kehityksen edistäminen.

Taitotalon YTO-tiimissä työskentelee musiikkipedagogi. Suunnitteilla onkin tarjota opiskelijoille tulevaisuudessa musiikkiin liittyvää valinnaista opintojaksoa. Lisäksi YTO-tiimi järjestää opiskeluvalmiuksia tukevia OPVA-opintoja. Ne on tarkoitettu perustutkinto-opiskelijoille, joiden perustaidoissa on puutteita. OPVA-opinnot auttavat pärjäämään YTO-opinnoissa. Mustonen korostaa opinto-ohjaajien ja erityisopettajien roolin tärkeyttä sekä OPVA- että YTO-opinnoissa.

Yksi Suomalaisen koulutusjärjestelmän kilpailuetu on, että korkeakouluihin voi päästä erilaisista väylä- ja polkuopinnoista. Taitotalo tekee yhteistyötä usean korkeakoulun kanssa. Pian alkaa Taitotalosta korkeakouluun -hanke, jossa korkeakouluun pyrkiville opiskelijoille suunnitellaan ja toteutetaan 9 osaamispisteen opintopolku. Opintojen aikana opiskellaan aineita, jotka tukevat korkeakouluun pääsyä ja siellä pärjäämistä.

– YTO-aineiden numerot vaikuttavat merkittävästi haettaessa ammattikorkeakouluihin, Mustonen sanoo.

YTO-opinnot opettavat taitoja, joita arvostetaan kansainvälisesti

Taitotalon monipuolisessa YTO-tiimissä työskentelee myös uravalmentajia. Taitotalo tarjoaa yrityksille Muutosturvapalvelua, jonka tarkoitus on tukea irtisanotun työntekijän uudelleen työllistymistä. Osana YTO-tiimiä koordinoidaan myös kansainvälistä toimintaa, joka on koronan jälkeen kasvussa. Erasmus+ on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma, jolla tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.

Taitotalosta käy sekä henkilökuntaa että opiskelijoita vaihdossa ulkomailla. Erasmus+ -ohjelmassa painotetaan digitaalisuutta, ympäristövastuullisuutta sekä yhteiskunnallista osallistumista.

– YTO-opinnoissa opittavia taitoja arvostetaan kansainvälisesti. On hyvä, että YTO:t ovat osa ammatillista perustutkintokoulutusta.

Mustonen ajattelee, että esihenkilönä hänen tärkein tehtävänsä on mahdollistaa YTO-tiimin työ. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hän on tarvittaessa saatavilla ja tavoitettavissa matalalla kynnyksellä. Mustoselle YTO-opinnot ovat lähellä sydäntä, sillä ennen uraansa Taitotalossa hän on kouluttanut yrittäjänä opettajille ja yritysten henkilöstölle digitaitoja.

– Jatkuva oppiminen on nykytyöelämän avaintaito. YTO-aineiden opiskelu aikuisena varmistaa jatkuvan oppimisen toteutumisen, Mustonen sanoo.

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo