Ajoneuvoalan ammattitutkinto Ammattitutkinto

automekaanikko

Tutkinnon suoritettuasi osaat toimia ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä itsenäisesti, ja ottaa työssäsi huomioon ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset.

Kenelle tutkinto sopii?

Tutkinto on tarkoitettu sinulle, jolla on jo kokemusta työelämästä. Olet työskennellyt autojen, raskaankaluston tai työkoneiden parissa korjaamolla ja olet kiinnostunut kehittämään itseäsi ajoneuvoalalla.

Suoritettuasi Ajoneuvoalan ammattitutkinnon, korjaamopalvelun osaamisalan voit toimia työntekijänä, toimihenkilönä, yrittäjänä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana ajoneuvoalan organisaatioissa ja yrityksissä.

HUOM! Koulutukseen valittavalla henkilöllä on oltava riittävän hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito (B1.1.)

Tutkinnon suorittaminen

Koulutusmuoto

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

Tutkinnon voi suorittaa oppisopimuksella (opiskelijan, työnantajan ja Taitotalon välinen sopimus). Voit hankkia osaamista myös koulutussopimuksella. Oppisopimuksen solmimisen keskeisimpiä edellytyksiä on alan työpaikka, jossa voi tehdä tutkinnon mukaisia työtehtäviä. Työnantajan on myös sitouduttava järjestämään työpaikalla tapahtuvaa koulutusta ja tukemaan oppimista (nimetty työpaikkaohjaaja).

Oppisopimuksessa ja koulutussopimuksessa opiskelijamaksu on 200€. Opiskelijamaksun voit maksaa 1–4 erässä. Ensimmäinen erä maksetaan opintojen alkaessa. 

Työnantajalla on mahdollisuus korvata opiskelijamaksun opiskelijalle verovapaasti (Verohallinnon ohje: ”työnantaja voi verovapaasti korvata työntekijän itse maksaman työnantajan intressissä olleen koulutuksen laskua ja maksutositteita vastaan).”​

Voit valmistuttuasi hakea Työllisyysrahaston ammattitutkintostipendiä. 

Lue lisää: (www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi)​.

Lisätietoja omaehtoisesta koulutuksesta.

Lisätietoja oppisopimuksesta

Asiantuntijat