Puvustajan uudet vaatteet Opiskelijatarina

Pukusuunnittelija Maaret Nikkinen (42) muutti maalle ja vaihtoi alaa. Pääkaupunkiseudun teatteri- ja elokuva-alan freelancertyöt vaihtuivat Lemin kunnan viestintä- ja markkinointisuunnittelijan tehtävään.

14.3.2022

Kansikuvassa Maaret seisoo talvisessa maisemassa

Joutsenosta kotoisin oleva Maaret ryhtyi lapsen saatuaan ajattelemaan maalle muuttoa yhä useammin.

– Ajattelin, että olisi kiva kasvattaa tytär maaseudulla, Maaret sanoo.

Maaretin mies on kotoisin Lemiltä.

– Vietimme kesän Lemillä mieheni suvun mökillä. Miellyin paikkaan, ja ryhdyimme suunnittelemaan muuttoa, Maaret sanoo.

Vuonna 2019 perheen haave konkretisoitui, ja he muuttivat Lemille. Muuton jälkeen Maaret oli reilun vuoden työttömänä. Hän pohti alanvaihtoa ja sitä, mitä hän haluaisi työkseen tehdä.

– Ajattelin, että viestintä, markkinointi, tapahtumien järjestäminen ja sisällöntuottaminen kiinnostaisivat minua.

Kuvassa Maaret Nikkinen.
Maaret Nikkinen työskentelee Lemin kunnalla viestintä- ja markkinointisuunnittelijana.

Maaseutukunnan lumo

Maaret keksi, että Lemin kunta tarvitsisi lisää asukkaita ja markkinointia. Hän laittoi kunnanjohtajalle viestin, jossa ehdotti, että tulisi kunnalle viestintä- ja markkinointitehtäviin ja opiskelisi samalla oppisopimuksella itselleen uuden ammatin.

– Yllättäen kunnanjohtaja oli välittömästi edistämässä työllistymistäni.

Kartoittaessaan opiskeluvaihtoehtoja Maaret löysi Taitotalon. Pukusuunnittelijataustansa vuoksi Maaretin visuaalinen osaaminen oli entuudestaan hyvällä tasolla, joten hän ajatteli, että merkonomiopinnot täydentäisivät hänen osaamistaan.

– Hämmästyin, miten paljon opintoja oli mahdollista räätälöidä juuri minulle sopiviksi. Opintoihini sisällytettiin muun muassa mediaan ja digitaalisuuteen liittyviä opintokokonaisuuksia.

Puvustajan neula vaihtui terävään kynään

Palasten loksahdettua kohdalleen Maaret aloitti Lemin kunnan viestintä- ja markkinointisuunnittelijana maaliskuussa 2021.

– Ensimmäisiä työtehtäviäni oli suunnitella kunnalle viestintäohje.

Seuraavaksi Maaret suunnitteli kunnan nettisivuille juttusarjat lemiläisistä osaajista ja Lemin kunnan kesäasukkaista. Kunnan visuaalinen ilme sosiaalisessa mediassa alkoi muuttua.

– Oli sykähdyttävää saada palautetta, jossa kysyttiin, kuka on Lemin Facebook-sivujen takana. Palautteen antaja halusi lähettää ison kiitoksen sille henkilölle.

Maaretin tekemää markkinointimateiaalia Lemin kunnalle. Kuvassa ihmiset hyppäävät järveen auringonlaskumaisemassa.
Maaret Nikkinen on tehnyt Lemin kunnalle monipuolista markkinointimateriaalia.

Luovuus yhdistää vanhaa ja uutta ammattia

Maaretin työ sisältää muun muassa tiedottamista ja sisällöntuotantoa. Päivä päivältä hän on varmempi, että alanvaihdos oli nykyisessä työ- ja elämäntilanteessa oikea päätös.

– Pukusuunnittelijan ammattini ei tietenkään katoa mihinkään.

Tulevaisuudessa Maaret haaveilee voivansa yhdistää visuaalisen osaamisensa viestintä- ja markkinointityöhön. Hän unelmoi pukusuunnittelijan keikkatöistä erilaisissa elokuva- ja teatterituotannoissa. Maaret ajattelee, että työ taideprojektien tuotannoissa on opettanut luovaa ongelmanratkaisukykyä.

– Kyvystä ratkaista haasteita luovalla otteella on hyötyä, työskentelipä millä alalla hyvänsä.

Huolehtiva kouluttaja

Merkonomiopintojaan Taitotalossa Maaret kiittää. Hän valitsi opintoihinsa somemarkkinointiin liittyvän tutkinnon osan.

– Eniten iloitsen siitä, että olen oppinut myös graafista suunnittelua.

Taitotalon kouluttajat ovat mukavia ja asiantuntevia. Välillä Maaret on ollut niin uppoutunut hektiseen työhönsä, että opiskelutehtävien palautus on meinannut melkein unohtua.

– Vastuukouluttajani pitää minuun säännöllisesti yhteyttä, kyselee kuulumisia ja muistuttelee tehtävien palautuspäivämääristä.

Merkonomiopiskelijoiden joukossa Maaret kokee olevansa hieman outolintu. Oppisopimuksella merkonomiksi opiskellaan yleensä kaupan alan tai taloushallinnon työtehtävistä. Taitotalossa on onneksi mahdollista opiskella mediapainotuksella merkonomiksi.

– Pidän itseäni onnekkaana, kun löysin itselleni täydellisesti soveltuvat opinnot.

Making of -kuvamateriaalia Lemin markkinointivideon kuvauksista. Maaret toimi videon tuottajana.  Kuvassa väkeä metsässä.
Making of -kuvamateriaalia Lemin markkinointivideon kuvauksista. Maaret toimi videon tuottajana.

Hetkellisyys inspiroi

Maaret ajattelee, että tulevaisuuden työelämässä tarvittavia avaintaitoja ovat asiakaspalvelu, paineensietokyky ja taito kohdata ihmisiä. Kunnasta työyhteisönä Maaret on pitänyt. Määräaikaisen työsuhteensa hän kokee motivoivaksi.

– Se, että alanvaihtajana työn pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, tuo uskomatonta inspiraatiota työhön. Määräaikaisuus antaa näkökulmiin raikkautta ja uusia ideoita.

Maaret ajattelee sen, että hän tulee Lemin ulkopuolelta olevan vahvuus.

– Ulkopuolisena on helppoa nähdä asioita, joita kannattaa markkinoida. Paikkakuntalaiset ajattelevat helposti, ettei niissä ole mitään uutta, mutta tarkastelen asioita muualta tulleiden silmälasit päässä.

Maalaiselämästä nauttiva Maaret ajattelee, että työelämässäkin on tarkoitus toteuttaa unelmiaan. Kun hän haki Lemin kunnalle töihin, hänelle sanottiin, että tuskin kannattaa edes hakea, ja että ei hän kuitenkaan pääsee. Maaret uskalsi luottaa visioonsa, ja epäilijöiden ihmetykseksi hän sai ihanan työn. Tulevaisuuteensa viestintä- ja markkinointialalla hän suhtautuu luottavaisesti.

– Jos ihminen tekee itselleen mieluista työtä, työn jälki puhuu puolestaan, sanoo Maaret.

Opintojensa aikana Maaret tuotti Lemin kunnalle markkinointivideon yhdessä kuvaaja Hiski Hämäläisen kanssa.
Katso video!