Uratarina: Koulutuspäällikkö Elena Wernick on valmentava esihenkilö, jonka työn keskiössä ovat opetuksen laatu ja työhyvinvointi Uutinen

Elena Wernick hymyilee muistellessaan uransa alkuvaiheita.

12.4.2023

Taitotalon brändikuva, jossa violetilla tekstillä uratarinoita. Teksti on kellertävällä pohjalla ja kirjaimia pitkin kiipeää eri ammateissa työskenteleviä piirroshahmoja.

Hän on työskennellyt Taitotalossa ja sitä edeltäneessä organisaatiossa jo yli kymmenen vuotta.

– Tulin alun perin tekemään S2-opettajan sijaisuuksia, Elena sanoo.

Kehitysmyönteinen Elena on ehtinyt työskennellä Taitotalossa kouluttajana, tiiminvetäjänä ja koulutusasiantuntijana. Lisäksi hän on toiminut S2-aineen sekä työelämä- ja yhteiskuntataitojen ohjaavana opettaja. Elena on myös koordinoinut projektivastaavan roolissa ESR-hankkeita.

”Kun kouluttajat viihtyvät työssään, opiskelijat saavat laadukasta opetusta”

Vuoden 2023 alussa Elena aloitti yhteiset palvelut ryhmässä koulutuspäällikkönä. Hänen vastuullaan ovat kotoutumiskoulutukset ja YKI-kurssit ja -tutkinto. Elenan tiimissä työskentelee 24 ihmistä. Esihenkilönä Elena haluaa antaa henkilöstölleen parhaat mahdolliset mahdollisuudet toteuttaa itseään.

– Opetuksen laatu on todella tärkeää.

Elenan mukaan parhaiten opetuksen laatuun pystyy vaikuttamaan, jos kouluttajat ovat innostuneita ja motivoituneita. Silloin kun työssä viihtyy, kaikilla on hauskaa ja innostuminen pitää työmotivaatiota yllä.

– Eli kun kouluttajat viihtyvät työssään, opiskelijat saavat laadukasta opetusta.

Elena kertoo, että hänen uransa esihenkilönä on niin alussa, ettei hän vielä osaa määritellä itseään esihenkilönä kovin tarkasti. Tällä hetkellä Elenasta tuntuu, ettei esihenkilön työ eroa hirveästi ohjaavan kouluttajan työstä.

– Valmennan ja haluan tukea kouluttajia heidän urallaan.

Elena Wernick katsoo kameraan. Hänellä on tummat hiukset ja silmälasit ja iso huivi ja musta paita. Hän seisoo tiiliseinän edessä.
Elena Wernick työskentelee Taitotalossa koulutuspäällikkönä.

Missiona kielitietoisuuden ja S2-opetuksen kehittäminen

Ammatillisesti Elenaa kiinnostavat erilaiset kehittämistehtävät. Esihenkilötyön lisäksi Elena vastaa esimerkiksi kielitietoisuuskoulutuksesta. Työssään koulutuspäällikkönä hän aikoo jatkossakin edistää aktiivisesti kehittämistyötä, joka liittyy kotoutumiskoulutukseen, S2-opetukseen, kielitietoisuuteen ja suomen kielen oppimiseen. Elena on esimerkiksi käynnistämässä projektia, jossa Helsingin yliopiston tutkijat ja opiskelijat tutkisivat S2-opetuksen vaikuttavuutta Taitotalon erilaisissa koulutuksissa.

Elena ajattelee, että ihmisten pitäisi olla alasta riippumatta halukkaita kehittymään jatkuvasti, myös kyky ajatella kriittisesti on tärkeää.

– On kiinnostavaa kehittää koulutuksia, joille on selkeä tarve, mutta joita ei ole vielä tehty.

Tiedonhalu on nykytyöelämässä välttämätöntä

Uteliaisuus pitää mielen virkeänä. Elena otaksuukin, että nimenomaan tiedonjano on osatekijä siihen, että hän on vielä 56-vuotiaana kiinnostunut omasta alastaan ja sen kehittämisestä. Elena on innostunut ympäröivästä maailmasta. Sen lisäksi, että hän on ensimmäiseltä koulutukseltaan S2-opettaja, hän on opiskellut työuransa aikana medianomiksi sekä suunnitellut koruja.

Suurimpana onnistumisena työssään Elena pitää perehtymistä kielitietoisuuteen ja koulutustuotteita, joita hän on tiiminsä kanssa luonut S2-opetuksen ympärille.

– Hanketyö on arvokasta, koska sen tuloksia pystytään hyödyntämään esimerkiksi uusissa koulutuksissa.

Kehittämishankkeet ovat myös edistäneet Taitotalon asemaa tunnettuna kotoutumiskouluttajana. Kehittämistyössä saatu osaaminen ja sen jatkojalostaminen ovat Elenalle työn suola.

Lähes täydellinen esihenkilö

Taitotalo on hyvä työnantaja. Elena kuvaa omaa esihenkilöään melkein täydelliseksi.

– Esihenkilöni tukee, ohjaa ja on käytettävissä eikä mikromanageroi.

Elena epäilee, ettei osaa suhtautua tuoreeseen esihenkilörooliinsa vielä yhtä luontevasti kuin hänen pomonsa. Toisaalta kiinnostuksen henkilöstönsä tukemiseen voi kääntää vahvuudeksi.

– Koska olen toiminut kouluttajana, tiedän, että työssä on paljon tehtäviä, joissa esihenkilön tuki voi olla tarpeen, Elena sanoo.

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo