Peligraafikon Erasmus+-harjoittelujakso Espanjassa on samalla pako Suomen marraskuuta Opiskelijatarina

Merja Kuurto tarttui tilaisuuteen ja lähti Erasmus+-vaihtoon Espanjaan. Suunnitelmat ulkomaanharjoittelusta heräsivät Taitotalon järjestämässä vaihtoinfossa. Ajankohdaksi valikoitui syys–marraskuu, sillä Merja halusi viettää pimeän syksyn auringossa.

5.12.2023

Merja Kuurto Erasmus+-vaihdossa

Merja Kuurto toimii Content- ja Social Media Specialistina Markkinointitoimisto WDS:ssä, mutta on nyt opintovapaalla. Hän opiskelee peligraafikoksi media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa. Opintoihin kuuluvaan harjoitteluun Merja lähti Espanjan Fuengirolassa toimivaan suomalaisyritys Wannado Oy:hyn.

 

Harjoittelun tavoite on kehittää graafista osaamista

Aikaisemman työkokemuksensa ansiosta Merjalla hyvät taidot digimarkkinointitoimistossa asiakkaiden kanssa työskentelystä. Siksi hänen on ollut harjoittelussa helppo solahtaa mukaan oikeisiin töihin. 

– Toimistomaailma on täälläkin melko samanlainen kuin Suomessa, Merja sanoo.

Merja halusi kolmen kuukauden harjoittelunsa aikana kehittää omia graafisia taitojaan ja se tavoite on toteutunut hyvin. Hän on tehnyt hahmokuvitusta ja erilaisia animaatioita, kuten hahmon sekä pienempiä animaatioita sosiaaliseen mediaan. Lisäksi hänen tehtäviinsä ovat kuuluneet kuva- ja videoeditointi sekä projektijohtaminen.

– Tekoälyäkin olen täällä opiskellut. Viime viikolla aloitin tekemään tonttuhahmoa tekoälyn avulla. Annoin sille käskyjä, mitä haluan. Muuttelin sävyjä ja muotoja. Lopulta jatkoin hahmon luomista itse Adobe Illustratorilla, Photoshopissa ja Animatessa, Merja sanoo.

 

Merja Kuurton Erasmus+-vaihtomatka Fuengirolaan alkoi syyskuussa ja päättyy joulukuussa.


Itsensä johtamisen taidot ovat tärkeitä harjoittelussakin

Harjoittelun alussa Merja teki pienempiä töitä muiden projekteihin ja teki itse lyhytkestoisia pieniä projekteja. Harjoittelun edetessä hän on saanut enemmän vastuuta. Hän kertoo, että on saanut olla tarkkana sen suhteen, mihin kaikkeen lähtee mukaan. Hän on yrittänyt pitää huolen siitä, että työtehtävät noudattelevat suunniteltuja tutkinnon osa-alueita, jotta hän pystyy tekemään niistä tarvittavat näytöt.

– Tämä työharjoitteluaika on kuitenkin melko lyhyt, joten siksi on hyvä olla itse kartalla työtehtävistä ja kommunikoida niistä tiimille selkeästi, Merja sanoo.

Työhön sisään pääsemisessä on auttanut paljon yrityksen yhteinen toimistotila, jossa on hyvä henki. Merja kertoo, että Wannadolla on toimistoja ympäri Eurooppaa, vaikka se pääsääntöisesti on täysin etäpainotteinen työympäristö. Sekä Merjan että hänen harjoittelijakollegansa on toivottu olevan ainakin jonkin verran toimistolla. Merjalla on silti ollut mahdollisuus tehdä töitä etänä, jos hän on halunnut lähteä vaikka reissuun tai tehnyt sellaisia tehtäviä, jotka vaativat etätyöskentelyä. 

– Wannadon toimiston porukka on lämmin, iloinen ja energinen. Täällä on mahtavaa työskennellä ja opiskella, Merja hehkuttaa.

Hyvää palautetta on tullut sekä toimistolta että asiakkailta.

– Tein äskettäin erästä videota, johon suunnittelin graafisen ilmeen, ja asiakas oli siihen tosi tyytyväinen, Merja sanoo.

 

– Fuengirolan työharjoittelussa oli parasta, kun työpisteeltä pääsi aina ihastelemaan merta ja palmuja, Merja sanoo.


 Ammatillisen verkoston luominen voi olla sattumalaji

Verkostoitumisen kannalta Erasmus+-matka on ollut hedelmällinen. Merja on tutustunut alan tekijöihin harjoittelupaikan toimistolla sekä jonkin verran myös siellä vierailleisiin asiakkaisiin ja mihin ihmisiin. Paras kontakti löytyi kuitenkin sattumalta turisteille järjestetyltä retkeltä, kun Merja jutusteli muiden osallistujien kanssa.

– Siellä oli mukana yksi pelialan tyyppi, joka vinkkaili minulle hyviä alan yrityksiä.

Retkellä oli myös muita kiinnostavia henkilöitä, joiden kanssa Merja pääsi verkostoitumaan. Sattumalla oli tässä tapauksessa vahvasti sormensa pelissä. 

 

Espanjan auringon alla otetaan vähän rennommin

Merja kertoo, että on huomannut jotain eroja espanjalaisessa ja suomalaisessa työelämässä. Espanjassa työn tekeminen tuntuu vapaammalta.

– Täällä olen itsekin osannut ottaa vähän rennommin töiden suhteen. Ajattelen, että eivät työt karkaa, vaikka ottaisin vähän pidemmän tauon auringossa tai tekisin lyhyemmän päivän, Merja naureskelee.

Merja on työn ohella tutustunut lähiympäristöönsä ja Fuengirolan kaupunkiin. 

– Parasta täällä on ollut, kun aamulla kävelee rantakadun läpi toimistolle ja nauttii auringonnousuista. Välillä olen jäänyt rantaan aamupalalle, Merja sanoo. 

– Tietynlainen musiikkiskene täältä tosin puuttuu. Sitä minulla on Suomesta ikävä, Merja sanoo.

 

– Teimme Wannadon harjoittelijakollega Senja Pöyhösen kanssa etätyöviikon Lissabonissa,Portugalissa! Siellä kävimme muun muassa Sintrassa ja herkuttelimme brunsseilla. Kuvailin paljonrakennuksia, koska ne ovat minusta niin ihania, Merja kertoo.

 

Merja näkee tulevaisuudessa monenlaisia mahdollisuuksia

Merja kiittää Wannadota harjoittelumahdollisuudesta. Aluksi vaati pientä luovimista, että hän sai sekä Wannadolle että omiin näyttöihinsä sopivat työkokonaisuudet toteutettua. Asiat saatiin kuitenkin sovittua yrityksen kanssa erinomaisesti ja työtehtävät olivat sopivan monipuolisia.

Merja odottaa innolla vuoden 2024 opintoja, jotka sisältävät muun muassa 3D-grafiikan opiskelua sekä uusia työharjoittelujaksoja. Hän kertoo tehneensä harjoittelupaikkojen hakemisesta mielessään itselleen pelin ja laittaneen verkkoja vesille jo hyvissä ajoin. 

– Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Teen näitä juttuja hauskaa pitämällä ja pilke silmäkulmassa. Testailen ja tutkin, mikä voisi olla se mun juttu jatkossa, Merja kertoo.

Tällä hetkellä hän valmistautuu palaamaan Suomeen ja jatkamaan opintojaan Taitotalossa, sillä aurinkoinen Espanjan harjoittelu loppuu pian.

 

 

Huomionuoli

Lisätietoja media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta
ja Erasmus+-vaihdosta.

 

 

 

Co-funded by the European Union

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä
Lisätietoa Erasmus+-ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

 

 

 

 

Teksti: Minna Moshnikoff
Kuvat: Merja Kuurto