Hyvinkään Puuilon myymäläpäällikkö Henri Björkstedt: Opinnot vauhdittivat etenemistä uralla Opiskelijatarina

Henri Björkstedt (31) suoritti Taitotalossa lähiesimiestyön ammattitutkinnon. Björkstedt työskentelee Hyvinkään Puuilon myymäläpäällikkönä.

1.5.2022

Henri Björkstedt

Lähiesimiestyön ammattitutkinto perehdyttää päivittäisjohtamiseen, syventää esimiestyön osaamista ja antaa konkreettisia työkaluja lähiesimiehenä toimimiseen.

– Aikaisemmin toimin apulaismyymäläpäällikkönä. Opinnot vauhdittivat varmasti etenemistä uralla, Björkstedt pohtii.

Puuilo on perustettu vuonna 1982. Nykyään yhtiöllä on ympäri Suomea yli 30 tavarataloa sekä verkkokauppa. Yrityksen laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat rakennustarvikkeet, työkalut, autotarvikkeet, puutarhatarvikkeet, LVI- ja sähkötarvikkeet, eläintarvikkeet, taloustavarat, elintarvikkeet sekä välineet vapaa-aikaan. Puuilo palvelee erityisesti tee-se-itse-asiakkaita sekä yrityksiä.

– Puuilo aloitti toimintansa puusepänverstaasta. Ensin kauppaa tehtiin kiertelemällä linja-autoilla pitkin Suomea kylillä ja kaupunkien toreilla.

Opiskelu auttaa onnistumaan työssä

Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opinnoista Björkstedt valmistui kesällä 2021. Hän suoritti opintonsa työn ohessa oppisopimuskoulutuksella.

– Työn ja opiskelun yhdistäminen oli helppoa. Tein jonkin verran opiskelutehtäviä kotona, mutta esimerkiksi opiskeluun kuuluvat lähipäivät olivat palkallisia. Tästä kiitos kuuluu työnantajalleni.

Tutkintoon kuului kymmenkunta lähipäivää, ja opinnot kestivät noin vuoden. Opintojen lopussa suoritettiin ammattiosaamisen näytöt. Näyttöaineistot Björkstedt kirjoitti vapaa-ajalla.

Puuilossa Björkstedt on työskennellyt reilut kolme vuotta. Hän aloitti uransa myyjänä Järvenpään myymälässä.

– Sitten siirryin Tuusulan myymälään työkaluosaston vastaavaksi. Sieltä tulin sitten Hyvinkään myymälään ensin apulaismyymäläpäälliköksi ja sitten myymäläpäälliköksi.

Uusi ura kaupan alalla

Peruskoulun jälkeen Björkstedt opiskeli ammattikoulussa sähköalaa.  Valmistuttuaan hän työskenteli eri ammateissa ja monenlaisissa tehtävissä.

– Olen ollut töissä rakennuksilla, varastoissa sekä erilaisissa muutto- ja purkuhommissa.

Jossakin kohtaa Björkstedtin mieleen hiipi ajatus alan vaihdosta. Hän oli kuullut kaupan alasta paljon hyvää ja että Puuilossa etenemismahdollisuudet olisivat hyvät. Mielikuva siitä, että omalla tekemisellä voi vaikuttaa uralla etenemiseen sai Björkstedtin hakeutumaan kaupan alalle. Puuilo on hänen ensimmäinen kaupan alan työpaikkansa.

– Esimiestehtävät olivat alusta saakka kirkas tavoite, mutten olisi uskonut, että se voi toteutua näin nopeasti.

Björkstedt kertoo tehneensä ahkerasti töitä urapolkunsa eteen.

– Puuilo on paras työpaikka, jossa olen ikinä ollut.

Henri Björkstedt toimistossa
Henri Björkstedt toimistossaan. Myymäläpäällikön työhön kuuluu hallinnollisia töitä ja operatiivisia tehtäviä myymälässä.

Esimies työilmapiirin luojana

Alaisia Björkstedtillä on melkein kolmekymmentä.

– Esimiestyössä tärkeintä ovat oikeudenmukaisuus ja tietynlainen jämäkkyys. Asioihin pitää osata puuttua tarvittaessa. Reiluus ruokkii hyvää työilmapiiriä.

Hyvinkään Puuilossa työilmapiiri on hyvä. Björkstedt tsemppaa työntekijöitään ja antaa herkästi hyvää palautetta hyvin tehdystä työstä. Tarvittaessa hän antaa myös rakentavaa ja korjaavaa palautetta.

– Olen esimiehenä onnekkaassa asemassa siksi, että selviöihin, kuten esimerkiksi työaikojen noudattamiseen, ei tarvitse puuttua. Tiimini koostuu kaupan alan ammattilaisista.

Koulutuksella parempaa esimiestyötä

Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opinnoista on hyötyä Björkstedtin työssä. Opiskelumahdollisuuden auettua Björkstedt tarttui siihen heti.

– Kun työnantajani ehdotti minulle koulutusta, kiinnostuin siitä välittömästi. Tein hakemuksen opintoihin saman tien.

Oppisopimusopiskelu tarjosi mahdollisuuden verkostoitua valtakunnallisesti kaupan alan esimiesten ja sellaiseksi aikovien kanssa.

– Osa opiskelukavereistani oli samasta ketjusta, ja osa muista kaupoista. Käytänteiden vaihtaminen ja keskustelut antoivat paljon.

Björkstedt sai opinnoista paljon uutta ja ajantasaista tietoa esimiestyöstä. Kaikki kouluttajat olivat kaupan alan ammattilaisia, ja koulutettavat aiheet olivat kiinnostavia.

– Opinnot antoivat konkreettisia vinkkejä myymälän pyörittämiseen.

Henri Björkstedt järjestelemässä hyllyjä
Björkstedt järjestelemässä hyllyjä myymälässä.

Strategiana lämmin suhde tekemiseen

Kaupan alaa Björkstedt ylistää siksi, että eteneminen on siellä mahdollista koulutustaustasta ja suoritetusta tutkinnosta riippumatta.

– Isoin merkitys on oppimishalulla ja motivaatiolla.

Siirtyminen käytännön töistä hallinnollisiin työtehtäviin tuntui Björkstedtistä aluksi hankalalta.

– Kun on tottunut tekemään kaikkea kuorman purkamisesta hyllyttämiseen, oli totuttelemista siinä, että pysyy välillä tekemisestä poissa.

Tyypillisenä työpäivänään Björkstedt toki pyrkii olemaan myymälässä mahdollisimman paljon. Hän haluaa olla alaistensa saatavilla. Ja nykytyönkuvasta huolimatta hänellä on edelleen lämmin suhde hihojen käärimistä vaativiin työtehtäviin.

– En tee etätöitä, mieluiten olen aina paikalla.

Yksi työ, monta tehtävää

Puuilo on osoittautunut työnantajana erinomaiseksi. Yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Kauppa käy, ja uusia myymälöitä avataan vuosittain. Kaupan alaa Björkstedt suosittelee sen monipuolisuuden vuoksi.

– Työtehtävät ovat vaihtelevia. Mikään päivä ei ole samanlainen, joten mielenkiinto pysyy helposti yllä.

Paljon puhuttuja kaupan alan nollatuntisopimuksia ei kannata Björkstedtin mukaan pelätä. Halukkaille löytyy alalta aina töitä, ja palkka on kilpailukykyinen.

– Työntekijöiden mielestä työehtosopimuksen mukaiset palkat voisivat varmasti olla parempia, mutta toisaalta ilta- ja viikonloppulisät muodostavat ison osan palkasta.

Heikot ja vahvat signaalit

Björkstedt on unelmatyössään. Tulevaisuudessa hänellä saattaa olla kunnianhimoa edetä uralla vieläkin pidemmälle.

– Toivon, että hommat jatkuvat.

Se, mihin Hyvinkään Puuilon myymäläpäällikön urapolku seuraavaksi jatkuu, jää nähtäväksi. Lähiesimiestyön ammattitutkinto-opinnoissa Björkstedt ymmärsi, että esimiestyö on jatkuvaa oppimista ja että heikkoja signaaleja on hyvä kuunnella. Kun Puuilon henkilöstöhallinnosta kysytään henkilöitä erilaisiin markkinointi- ja pr-tehtäviin, Björkstedt ilmoittautuu usein vapaaehtoiseksi.

– Olen rekrytointivideolla, Puuilon sisäisen kirjan kannessa ja nyt kertomassa opinnoistani. Työtulevaisuuttani ajateltaessa nämä lienevät jo vahvoja signaaleita, Björkstedt vitsailee.

Lue lisää lähiesimiestyön ammattitutkinto-opinnoista.