Hyppää pääsisältöön
Pirkko-Liisa Backlund blogi

Juhlimme Energiansäästöviikon 25-vuotisjuhlapäivää 11.–17.10.2021

Mikä on sinun energiatekosi?

Pyöräilen töihin, kävelen töihin tai kuljen julkisilla liikennevälineillä

Liikenteen päästöt ovat yksi merkittävimmistä ja suurimmista huolista kuntien pyrkiessä hiilineutraaliuteen. Uudellamaalla suurimmat päästölähteet ovat edelleen liikenne ja kaukolämpö, tasaosuuksin noin 30 % kumpikin. Puhutaan siis merkittävistä päästömääristä. Julkisen liikenteen suosiminen on siis energiateko, johon kannattaa tarttua. Toisaalta, mikä sen mukavampaa kuin hypätä pyörän selkään kauniina syysaamuna ja pyöräillä töihin, kauppaan tai sieniretkelle.

Energiaviisas kodin ja etätyöpisteen lämpötila

Huoneen lämpötila on hyvä pitää 21 asteessa. Korkeampi lämpötila on tarpeeton ja kuluttaa energiaa turhaan. Jos paikallaan istuessa lämpötila tuntuu liian viileältä, kannattaa heittää harteille villatakki ja jalkaan villasukat. Ja kuppi kuumaa mukaan. Yksi aste lämpötilassa vastaa 5:ttä %:ia sähkölaskussa.

Käytän lämmintä vettä viisaasti

Suomalaiset voivat säästää helposti energiaa järkevällä suihkussa käynnillä. Lämpimän käyttöveden osuus on 40 % kulutuksesta, joten on helppo ymmärtää syntyvä säästö. Käytätkö sinä suihkussa aikaa 2 minuuttia vai 10 minuuttia? Säästö on huima, kun pesee itsensä ripeästi eikä laske vettä turhaan, vaan sammuttaa suihkun esimerkiksi hiusten pesun ajaksi.

Vedenkulutuksen hillitsemiseksi on tärkeää pitää kodin vesipisteet kunnossa. Tippuva hana tai loriseva wc-istuin kuluttavat kohtuuttomasti vettä. Korjaa, huolla ja pidä kunnossa kaikki vesipisteet säännöllisesti, ja hanki vedenkulutusta säästävät hanat.

Vähennän ruokahävikkiä

Ruokahävikin vähentäminen on helppo ja järkevä keino säästää energiaa, sillä tällä hetkellä heitämme roskiin vaivalla viljeltyä, pakattua ja kuljetettua ruokaa jopa 30 %. Määrä on ihan käsittämättömän suuri, mutta voimme omilla valinnoilla vähentää sitä merkittävästi. Koska etätyöläisen ruokahävikistä ei vastaa enää työpaikan ravintola, vastuun täytyy siirtyä kotiin. Hyvä keino vähentää ruokahävikkiä on esimerkiksi syödä lounaaksi eilistä sen sijaan, että jämän heittäisi pois. Toinen hyvä vinkki on keittää kahvia vain sen verran kuin juo kerralla.

Haluatko olla mukana?

Suomi tavoittelee pääministeri Marinin hallituksen ohjelman mukaisesti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, ja pian sen jälkeen hiilinegatiivisuutta. Sitran tiistaina 28.9. julkaisema laaja selvitys Enabling cost-efficient electrification in Finland arvioi, että Suomen on mahdollista saavuttaa ilmastotavoitteet vaaditussa aikataulussa. Haluatko olla mukana tekemässä tulevaisuuden Suomea?

Pirkko-Liisa Backlund toimii Taitotalossa ympäristövastaavana ja palveluasiantuntijana.
 

Kysy lisää.

Pirkko-Liisa Backlund
Pirkko-Liisa Backlund
ympäristövastaava ja palveluasiantuntija
040 518 1237