Taitotalon hitsauskoulutustiloja on uudistettu Uutinen

Taitotalon Valimotien kampuksen ensimmäisen kerroksen hitsaamoa on parannettu ja päivitetty.

30.8.2023

Hitsauskoppi

Päivitys selkeyttää tiloissa toimimista, lisää työturvallisuutta ja parantaa tilojen soveltuvuutta käytännön harjoitusten opiskeluun. Muutostyöt ovat valmistuneet elokuussa 2023.

Hitsaamon kehityksestä vastaava hitsauskouluttaja, IWS, IWI-C Jarmo Kortelainen kertoo, että päivitys on tehty kehityshankkeena, jonka tarkoituksena on ollut tehdä hitsaamosta houkuttelevampi ja nykyaikainen koulutusympäristö. Osa muutoksista on kohdistunut erityisesti opiskelijoiden oppimismahdollisuuksien parantamiseen, osa puolestaan tiloihin ja laitteistoihin.

– Hitsaamoon on rakennettu uudet hitsauspisteet ja työkaluseinät. Jokainen opiskelija saa henkilökohtaiset työkalut käyttöön koulutuksen ajaksi, Jarmo Kortelainen sanoo.

– Yli 60 hitsauskonetta on vuosihuollettu ja lisäksi 14 koneista on validoitu, jotta ne sopivat pätevyyshitsauksiin, Jarmo Kortelainen jatkaa.

 

Jarmo Kortelainen ja koulutussuunnittelija Pekka Taka-Eilola tutkivat virtasuuttimia. Hitsauskoneiden kulutusosat löytyvät nyt keskitetysti hitsaamon välivarastosta.

 

Hitsauspisteitä on yhteensä 30, joista 16 tarkoitettu tutkinto-opiskelijoille ja 14 varattu yrityskohtaisiin sekä avoimiin koulutuksiin. Jokainen hitsauspiste on varustettu vähintään kolmella hitsausprosessilla (MIG/MAG, tig ja puikko). Kahdeksassa hitsauspisteessä on myös kaasuhitsausmahdollisuus.

 

Jokainen opiskelija saa koulutuksen ajaksi käyttöönsä nykyaikaiset raitisilmapuhaltimella varustetut hitsausmaskit, joista opiskelija huolehtii itse koulutuksensa ajan. Välineille on varattu lukollinen säilytyslokero. Tämä opettaa koulutuksessa olevia opiskelijoita huolehtimaan työvälineistään. Jarmo Kortelainen esittelee lukollista säilytyskaappia. Hitsauskouluttaja, IWS Efe Heikkinen vilahtaa etualalla.

 

Hitsaamoon sijoitetun ison kosketusnäytön avulla opiskelijat pääsevät hakemaan tietoa itsenäisesti esimerkiksi oppimisalusta Taitoforumista. Taitoforumissa on sekä kirjallista sisältöä että paljon videomateriaalia. Näyttö soveltuu myös kouluttajien tueksi. Näytön toimintaa esittelemässä koulutussuunnittelija Pekka Taka-Eilola.

 

Kaiken kaikkiaan muutoksessa on parannettu seuraavia asioita:

  • materiaalin varastointi ja hallittavuus
  • hitsauskoneiden kulutusosien keskittäminen
  • hitsauslisäaineiden varastoinnin parantaminen
  • digitaalisen oppimisympäristön luominen
  • nykyaikaisten suojavarusteiden hankkiminen
  • opiskelijoiden ja vierailijoiden turvallisuuden kehittäminen (huomioliivit, kuulo- ja silmänsuojaimet).

 

Taitotalo tarjoaa koulutusta kaikkiin hitsausprosesseihin, hitsausliitoksiin ja -materiaaleihin. Lisäksi Taitotalossa voi suorittaa kaikkia pätevyyskoulutuksia lukuun ottamatta PED-pätevyyksiä. Nyt päivitetyn ensimmäisen kerroksen hitsaamon lisäksi Valimotien kampuksella on oma tila muoviputkihitsauksen koulutuksiin sekä NDT-koulutuksille. 

Tutustu koulutuksiimme täältä.

Teksti ja kuvat: Minna Moshnikoff