Taitotalo vihreiden vieraana eduskunnassa Uutinen

Veimme ajankohtaisia terveisiä koulutusmaailmasta kansanedustaja Inka Hopsulle ja poliittiselle asiantuntijalle Saana Ylikruuville. Toimitusjohtaja Leena Munter ja rehtori Jarkko Paananen kävivät vihreiden vieraana eduskunnassa.

19.6.2024

Inka Hopsu ja Sanna Ylikruuvi, vihreät

Kansanedustaja Hopsu on vihreiden edustaja eduskunnan sivistysvaliokunnassa.

Hopsu tunsi laajasti toisen asteen ammatillisen koulutuksen taustoja. Hän osasi kysyä oleellisia kysymyksiä, joihin pääsimme vastaamaan ja kertomaan näkemyksemme koulutuksen järjestäjänä. Puolin ja toisin pahoittelimme ammattitutkintostipendin poistumista, sekä aikuiskoulutustuen lakkauttamista. Kumpikin olisi ollut merkittävä asia toisen asteen aikuisopiskelijoille.

Keskustelimme hallituksen esityksestä ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilulaista. Esityksessä on paljon hyvää, mutta Taitotalon mielestä myös korjattavaa. Inka Hopsu ymmärsi hyvin kantamme ja kannusti tekemään lausunnon nyt lausuntokierroksen aikana. Tätä lausuntoa olemmekin muodostelleet.

Toinen samanarvoinen tutkinto voi olla tärkeä osa työllistymistä

Inka Hopsu kertoi odottavansa hallituksen linjausta, että onko todella niin, ettei valtio tukisi toista samanarvoista tutkintoa.

– Hallituksen ajattelussa toinen tutkinto nähdään jotenkin turhanpäiväisenä. Lisäkoulutuksen tarvetta alan vaihdon tai uralla etenemisen yhteydessä ei nähdä, ja siksi siitä nyt aiotaan sakottaa. Tämä osuu väkisin myös perustutkintoa opiskeleviin, Hopsu täsmentää.

Taitotalon kokemuksen mukaan opiskelu on aina tarvelähtöistä ja työllistymiseen tähtäävää.

Saana Ylikruuvi kertoi ruohonjuuritason kokemuksista kouluttautumisen tärkeydestä, vaikka henkilöllä olisi samanarvoinen tutkinto ennestään.

– Työttömänä olemisen sijaan ihminen voisi lisäkouluttautua ja työllistyä sen avuin, esimerkiksi työvoimapula-alalle, Ylikruuvi sanoo.

Tapaaminen oli todella antoisa ja uskomme, että saimme jätettyä Inka Hopsulle ja Saana Ylikruuville vinkkejä heidän tuleviin koitoksiin. Yhteistyö vihreän eduskuntaryhmän kanssa tulee jatkumaan tiiviisti.
 

Kuvassa vasemmalta kansanedustaja Inka Hopsu, poliittinen asiantuntija Saana Ylikruuvi, toimitusjohtaja Leena Munter ja rehtori Jarkko Paananen.


Teksti ja kuva: Kimmo Auvinen
 

Lisätietoja

Leena Munter, toimitusjohtaja
050 336 0842, leena.munter@taitotalo.fi 

Jarkko Paananen, rehtori
040 723 9641, jarkko.paananen@taitotalo.fi