Lainaläppäreistä vauhtia opintoihin Uutinen

Oppivelvollisuuden piirissä oleville opiskelijoille kuuluu antaa opiskelussa tarvittavat välineet. Mutta mikä tilanne on aikuisopiskelijalla?

23.6.2022

Kuvassa kannettava tietokone violettia taustaa vasten

Tätä pohdimme ja saimme ajatuksen, että hankimme Oikeus osata -hankkeen rahoituksella kannettavia tietokoneita, ja lainaamme sellaisen sitä tarvitsevalle Taitotalon aikuisopiskelijalle. Prosessi käynnistyi loppusyksyllä 2021. Hienoiset byrokratiahaasteet ylitettyämme päätimme hankkia 10 kpl Lenovo Thinkpad E14- koneita, sekä niihin tarvittavat oheislaitteet: virtajohto, hiiri, headset ja kantolaukku.

Koneen valintaan vaikuttivat Taitotalon tietohallinnon kanssa käyty keskustelu hankittavien koneiden mahdollisimman pitkästä elinkaaresta ja niiden liitettävyydestä Taitotalon muuhun konekantaan.

Seuraavaksi lähdimme pohtimaan, millaisilla ehdoilla annamme koneen opiskelijalle lainaan. Teimme oman sopimuslomakkeen, joka pohjautui vastaavaan tarkoitukseen tehtyyn Opetushallituksen lomakkeeseen. Lomakkeessa opiskelija allekirjoituksellaan vahvistaa, että huolehtii koneesta niin kuin se olisi hänen omansa, ja palauttaa sen käyttökuntoisena kuukausi ennen opintojen päättymistä. Ja mikäli jokin vahinko koneelle käytön aikana tapahtuisi, tulee opiskelijan ilmoittaa siitä vastuuhenkilölle mahdollisimman pian.

Kun koneet sitten saapuivat, lähdimme pohtimaan keitä ovat nämä opiskelijat, joille koneen annamme lainaan, ja kuinka pitkästä laina-ajasta on kyse.

Lähdimme kartoittamaan opinto-ohjaajien kanssa opiskelijoita, joilla ei ole omaa konetta, eikä mahdollisuutta sellaista hankkia. Pian keskustelua käytyämme tuli selväksi, että perustutkinto-opiskelijat ovat meidän kohteemme. Heillä on opiskeltavana paljon yhteisiä tutkinnonosia, joissa täytyy dokumentoida paljon ja joiden tekemisessä tarvitaan perusohjelmia. Kaikille Taitotalon opiskelijoille annetaan lisenssi käyttää O365-sovelluspakettia, jolloin luonnollisesti kaikki tarvittava saatiin opiskelijalle helposti käyttöön.

Muutamalle koneelle saimme jo heti alkuvuodesta uuden käyttäjän, ja viimeinen koneista sai uuden väliaikaisen kodin nyt kesäkuun alusta. Jokainen koneen saanut opiskelija tuli koneen henkilökohtaisesti vastaanottamaan ja allekirjoitti koneen käyttöönottoon liittyvän sopimuksen. Sopimuslomakkeita oli kaksi samansisältöistä, joista toinen jäi tänne Taitotaloon ja toinen lähti opiskelijan mukaan. Lyhyin laina-aika koneelle oli 9 kuukautta ja pisin 2 vuotta.

Koneen käyttöönoton yhteydessä opastimme opiskelijaa ohjelmistojen käyttöön ja haimme opiskelussa tarvittavat sovellukset käden ulottuville. Emme tarjonneet paketin mukana opiskelijoille internet-yhteyttä, mutta opastimme, kuinka kone liitetään oman puhelimen kautta jaettavaan verkkoon.

Ensimmäisten koneiden luovuttamisesta on kulunut aikaa reilu viisi kuukautta. Kaikki opiskelijat, joille annoimme koneen käyttöön, ovat olleet koneeseen erittäin tyytyväisiä. Positiivista palautetta on tullut näpäkästä näppäimistöstä ja tarpeeksi suuresta näytöstä, jolla on ilo opiskella myös online-opetuksessa. Palautetta on tullut myös siitä, että on helppo käyttää tarvittavia järjestelmiä ja ohjelmia, kun ne on määritetty suoraan selaimen kautta avautuvaksi, kun omalla käyttäjätunnuksella koneelle kirjautuu. Kone on tarpeeksi tehokas pyörittääkseen näitä perusohjelmia. Joku opiskelija totesikin, että ei ole vielä aiemmin käyttänyt näin nopeaa konetta. “Hyvä, kun ehtii ajatella mitä pitäisi tehdä, kun kone jo sen tekee”, tuumasi eräskin opiskelija. Eivät sentään ihan ajattele opiskelijan puolesta nämä masiinat, mutta ketterästi tekevät mitä pyydetään.

Olemme tarjonneet tarvittaessa opiskelijoille tukea koneen käyttämiseen ja suositelleet, että he käyttävät konettaan myös Taitotalossa lähiopetuksessa opiskellessaan. Lisäksi, kun konetta käyttää välillä Taitotalon verkossa, tulevat tarvittavat päivityksetkin varmasti asennettua. Osa opiskelijoista on käyttänyt tarjottavaa ohjausta viikoittain, osa on pärjännyt hienosti alkuun annetulla opastuksella.

Kaikki 10 konetta ovat tällä hetkellä lainassa perustutkinto-opiskelijoilla, mikä on osoittautunut yhdeksi motivoivaksi tekijäksi yhteisten tutkinnonosien opiskeluun. Kaikki opiskelijat ovat edenneet kaikessa opiskelussaan suunnitelmien mukaisesti, emmekä tässä tietenkään unohda ammatillisia opintoja.

Kirjoissa ja kansissa on tieto, milloin ensimmäinen kone palautuu ja uusia kyselyjä tulee jo aika ajoin. Eli kiertoon varmasti jokainen kone menee, kun se laina-ajan päätyttyä meille palautuu. Nollaamme sen asetukset ja annamme taas uudelle käyttäjälle lainaan. Pohdinnan paikka meille jatkossa on se, kuinka pitkäksi aikaa annamme koneen lainaan. Olemme pohtineet, että lyhennämme jatkossa laina-aikaa. Esimerkiksi jatkossa koneen voisi saada lainaan 6 kuukaudeksi YTO-opintoihin.

Tästä pilottihankkeesta saamme pontta jatkaa erittäin hyödylliseksi ja motivoivaksi osoittautunutta polkua. On ilo nähdä kiitollinen opiskelija, jonka opintoja olemme näin pystyneet edistämään. Jatkoa seuraa!

 

Kirjoittaja Maarit Tourunen työskentelee Taitotalossa kouluttajana ja opinto-ohjaajana.