Kansanedustaja Antti Kaikkonen vieraili Taitotalossa Uutinen

Vierailun aikana keskusteltiin muun muassa oppisopimus- ja kotoutumiskoulutuksesta sekä koulutuksen roolista Suomen huoltovarmuudessa.

7.12.2023

Antti Kaikkonen vierailulla Taitotalossa

Tapaamiseen kansanedustaja Antti Kaikkosen kanssa osallistuivat Taitotalon toimitusjohtajana 1.1.2024 aloittava Leena Munter, rehtori Jarkko Paananen sekä toimialajohtajat Jaana Gabrielsson, Kari Kaihonen Erja Raussi ja Eero Toivanen. 

Vierailun aikana Antti Kaikkonen korosti ammatillisen koulutuksen tärkeyttä. Hän totesi, että ammatillista koulutusta on pidettävä mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa yhtä vahvasti, kuin korkeakoulutustakin. 

Rehtori Jarkko Paananen toi keskustelussa esiin, että Taitotalossa koulutetaan paljon Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeitä aloja. Tällä tavoin koulutus luo sisäistä turvallisuutta Suomeen. Kaikkonen oli aiheesta kiinnostunut, koska se liittyy läheisesti hänen aikaisempaan työnkuvaansa puolustusministerinä.

– Taitotalo on löytänyt hyviä toimintatapoja vastata yhteiskunnan ja yritysten tarpeisiin, kansanedustaja Antti Kaikkonen toteaa.

 

Taitotalon rehtori Jarkko Paananen (vasemmalla). Oikeanpuolimmaisessa kuvassa Taitotalon 1.1.2024 aloittava toimitusjohtaja Leena Munter (oikealla), kansanedustaja Antti Kaikkonen ja sosiaali- ja terveysalan koulutusasiantuntija Kimmo Auvinen.

 

Oppisopimuskoulutuksen erinomaisuudesta

Taitotalo järjestää paljon oppisopimuskoulutusta. Kaikkosen mukaan on tärkeää, että koulutus vastaa opiskelijan ja työelämän tarpeisiin. Yhdessä todettiin, että oppisopimusprosessi on hyvä ja toimiva tapa saada uutta työvoimaa jouhevasti työnantajan tarpeisiin. Monesti oppisopimuskoulutus on ainoa toimiva tapa, jos mietitään esimerkiksi teollisuuden tarpeita.  

 

Kotoutumiskoulutuksen järjestämisvastuukysymykset

Taitotalo kertoi kansanedustaja Kaikkoselle toiveen vietäväksi eduskuntaryhmään, että maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisvastuu siirretäisiin opetus- ja kulttuuriministeriölle. Nykyisin järjestämisestä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, jolloin kotoutumiskoulutus on erillään muusta opetus- ja kulttuuriministeriön koulutuskokonaisuudesta.  Muutos toisi pitkäjänteisyyttä kotoutumiskoulutuksen toteuttamiseen.

 

Koulutusta koko Suomelle

Taitotalo tarjoaa koulutusta valtakunnallisesti ja sillä on toimipiste Helsingin lisäksi Oulussa. Paljon koulutuksia on tämän lisäksi viety eri kaupunkeihin ja maakuntiin ympäri Suomen. Antti Kaikkonen toteaa koko Suomen kattavan koulutuksen olevan arvokasta ja paikallisia yritystoimijoita tulee tukea, kuten Taitotalo tekee.

Vierailun päätteeksi Antti Kaikkonen toivoi aktiivisen vuoropuhelun Taitotalon kanssa jatkuvan. 

 

Teksti: Minna Moshnikoff
Kuvat: Matu Kormano