Itä-Suomen yliopisto ja Taitotalo yhteistyöhön – Taitotalon opiskelijoille mahdollisuus opiskella ammatillisen tutkinnon rinnalla yliopisto-opintoja Uutinen

Suomen suurin ammatillinen aikuiskouluttaja Taitotalo on luonut yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa opiskelijoilleen mahdollisuuksia suorittaa avoimen yliopiston opintoja.

6.2.2023

Opiskelija istuu kirjahyllyjen edessä nojatuolissa ja lukee kirjaa.

Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksessa suunnittelijana työskentelevä Leila Saramäki ajattelee, että monipuolisella oppilaitosyhteistyöllä on mahdollista vastata osaajapulaan ja työvoiman kohtaanto-ongelmaan.

Taitotalon ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyö alkoi, kun Saramäki kertoi Taitotalon toimialajohtaja Erja Raussille ja opinto-ohjaaja Miia Arppelle toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuuksista suorittaa toisen asteen tutkinnon ohella avoimen yliopiston opintoja. Saramäki, Raussi ja Arppe ovat suunnitelleet Taitotalon opiskelijoille sopivaa opintotarjontaa.

– Julkisessa keskustelussa unohdetaan usein, että ammatillinen tutkinto antaa hakukelpoisuuden korkeakouluun. Vielä nykyäänkin ajatellaan helposti, että vain lukiopolku tähtää korkeakouluopintoihin, Raussi sanoo.

Leila Saramäki
Leila Saramäki työskentelee suunnittelijana Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksessa.

Eri koulutusasteiden välinen yhteistyö monipuolistaa osaamista

Saramäki ajattelee, että tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän osaajia, jotka laajentavat osaamistansa lisäopinnoilla. Suomi on sen kokoinen maa, että koulutusjärjestelmää on hyödynnettävä tehokkaasti. Tiivis koulutusyhteistyö eri koulutusasteiden välillä lisää diversiteettiä.

– Yliopisto-opinnoilla ei tarvitse aina kurottaa eteenpäin, vaan ne voivat monipuolistaa osaamista, Saramäki sanoo.

Taitotalossa voi opiskella lähes 90 ammatillista tutkintoa, sen koulutusvalikoimassa on yli 60 ammatillista sertifikaattia ja reilut 600 eri ammattialojen lyhytkoulutusta. Taitotalon toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa, mutta organisaation toimintaideologiassa korostuu koulutuksen valtakunnallinen saatavuus.

Itä-Suomen yliopiston kampukset sijaitsevat Joensuussa ja Kuopiossa. Siellä opiskelee noin 16 000 tutkinto-opiskelijaa ja yli 25 000 aikuisopiskelijaa. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opetusta 13 koulutusalalla ja noin sadassa pääaineessa. Vuonna 2023 lähes 40:een Itä-Suomen yliopiston eri hakukohteeseen voi hakeutua avoimen yliopiston opintojen perusteella tai opinnoilla.

­– Itä-Suomi ei ole kaukana, ja yliopisto on verkossa ja lankojen päässä, Saramäki sanoo.

Itä-Suomen yliopiston laaja koulutustarjonta mahdollistaakin Taitotalon opiskelijoille monipuolisia opiskelumahdollisuuksia.

– Se, että opiskelijat voivat viedä omia unelmiansa eteenpäin, lisää minäpystyvyyden tunnetta, Taitotalon opinto-ohjaaja Arppe sanoo.

Miia Arppe
Miia Arppe toimii opinto-ohjaajana Taitotalossa.

Ammatillinen koulutus antaa osaamista, jota voi kehittää yliopistossa

Ammatillisiin perustutkintoihin sisältyy yhteisten tutkinnon osien opintoja, eli YTOja. YTO-opintoihin kuuluu viestintää ja vuorovaikutusta, matemaattisluonnontieteellisiä aineita sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamista. Toimialajohtaja Erja Raussi kertoo, että Taitotalossa YTO- opetusta kehitetään aktiivisesti siten, että opinnot antaisivat opiskelijoille valmiuksia, joilla he pärjäävät korkeakoulussa.

– Se, että ammatillisten opintojen ohessa voi aloittaa avoimen yliopiston opintoja on hyvä mahdollisuus nuorille, jotka ovat valinneet ammattikoulun, Raussi sanoo.

Ohjatessaan opiskelijoita Arppe muistuttaa heille, että ammatillinen koulutus antaa osaamista, jota voi kehittää yliopistossa. Arppe kokee onnistuneensa työssään silloin, kun opiskelija, joka ei ole uskonut mahdollisuuksiinsa korkeakouluopinnoissa, rohkaistuu näkemään yliopisto-opinnot itselleen sopivana jatkokoulutusmahdollisuutena.

Erja Raussi 500x500
Erja Raussi on Taitotalon toimialajohtaja.

 

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Itä-Suomen yliopisto & Taitotalo

Miia Arppe

i Kysy lisää

Miia Arppe

opinto-ohjaaja, Taitotalosta korkeakouluun -projektipäällikkö, kouluttaja
Ota yhteyttä
Miia Arppe

i Kysy lisää

Miia Arppe

opinto-ohjaaja, Taitotalosta korkeakouluun -projektipäällikkö, kouluttaja
Ota yhteyttä