Höyryturbiinit sydämen asiana – Alhon Huolto ja Taitotalo kehittävät voimalaitosalaa Taitocase

Maskulainen voimalaitosten höyryturbiineiden huoltoon ja kunnossapitoon erikoistunut yritys Alhon Huolto Oy ja Taitotalo ovat tehneet yhteistyötä ammattitaitoisten voimalaitososaajien koulutuksen merkeissä jo vuosia.

9.5.2023

Höyryturbiinit sydämen asiana

Yhteistyö henkilöityy erityisesti Alhon Huollon toimitusjohtaja Kari Alhoon, joka kertoo tunteneensa Taitotalon energia-alan kouluttaja Jukka Kauppisen jo niin kauan, ettei enää muista kauanko. Kaikki kuluneet vuodet he ovat kuitenkin tehneet yhteistyötä voimalaitosalan kehittämiseksi. Osa yhteistyöstä on liittynyt koulutuksiin, mutta taustalla on käyty paljon keskusteluja, joiden tulokset eivät näy ulospäin.

Voikin sanoa, että Kari Alho ja Jukka Kauppinen ovat suomalaisen voimalaitosalan Grand Old Maneja.

 

Voimalaitosala on yhtä leveä kuin pitkäkin

Yli 50 vuotta voimalaitosten parissa työskennellyt Kari Alho korostaa koulutuksen ja kokemuksen merkitystä voimalaitosalalla. Laaja voimalaitososaaminen käsittää valtavan paljon teknistä tietoa.

Kari Alho

– En edelleenkään tiedä kaikkea tästä alasta, vaikka haluaisinkin. Olen tehnyt pitkän työuran voimalaitoksissa ehkä juuri sen takia, että aina saan oppia jotain uutta, Kari Alho sanoo.

– Olen ilmoittanut, että sitten, kun tulee kaksi samanlaista työpäivää, lopetan. Vielä ei ole tullut.

Suomessa ei ole montaa voimalaitosta, jossa Alho ei olisi ehtinyt vierailemaan työuransa aikana. Aikana ennen energia-alan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja koulutus hoidettiin siten, että kokenut turbiiniosaaja kiersi tehtaissa opettamassa muita. Tätä on tehnyt Alho itsekin.

– Tämä turbiiniasia vaan käy minulta ja siksi tykkään siitä. En ole syntynyt turbiinin sisälle, mutta aika lähelle, Alho sanoo.

Turbiiniasiat ovatkin Alholle enemmän kuin työtä, suorastaan sydämen asioita.

Aikoinaan väkeä koulutettiin myös siten, että vanhemmat työntekijät kertoivat asioita nuoremmille ja tieto kulki sillä tavalla. Saattoi käydä niin, että joku asia kerrottiin vähän huonosti ja näin se jäi seuraavalta polvelta oppimatta. Nykyisin, kun voimalaitoksen käyttäjät voivat opiskella oppilaitoksessa ja on olemassa alan tutkinto, on tiedon siirtymisen varmuus ja tarkkuus paljon paremmalla tolalla.

 

Alhon Huollon ja Taitotalon yhteinen matka italialaiselle turbiinitehtaalle

Yksi viimeisimmistä Alhon Huollon ja Taitotalon yhteistöistä on matka turbiinitehtaalle Italiaan. Matka sai alkunsa, kun De Pretto Industrie -tehtaan Pohjois-Euroopan kehityspäällikkö Lino Cortese osui Energia-messuilla Alhon Huollon ständille. Ständillä Cortese sai käsiinsä Jukka Kauppisen kirjoittaman englanninkielisen höyryturbiinikirjan. Myöhemmin hän myös tapasi Jukka Kauppisen ja pian hän kutsuikin Kauppisen sekä Alhon Huollon väen tutustumaan De Prettoon paikan päälle.

 

Höyryturbiinit sydämen asiana
Kuvassa vasemmalta Jukka Kauppinen, Lino Cortese, Tom-Johan Alho Alhon Huolto Oy:stä ja Hannu Erkkilä Afry Oy:stä De Pretto Industriesin tehtaalla Italiassa.

 

Matkan tarkoituksena oli tutustua italialaiseen turbiinitehtaaseen ja päästä näkemään, miten turbiineja valmistetaan, koska Suomessa ei ole turbiinitehtaita. Lähimmät tehtaat ovat Saksassa.

–Turbiiniasioissa italialainen osaaminen on huippua. He tekevät muun muassa turbiineihin liittyviä isoja metallivaluja, Alho sanoo.

Toinen matkan tarkoitus oli luoda suhteita, jotta tehtaalle päin voidaan asioida myöhemmässä vaiheessa helpommin.

– Pelkät sähköpostit jäävät helposti pinnallisiksi, henkilökohtainen tapaaminen on tehokkaampaa, Alho sanoo.

Matka toteutettiin Erasmus+-liikkuvuushankkeen puitteissa. Taitotalo on Erasmus+-akkreditoitu oppilaitos, joka voi toteuttaa Erasmus+-henkilöstöliikkuvuutta yksittäisille henkilöille tai ryhmille. Liikkuvuusjaksot ovat tarjolla kaikille taitotalolaisille, yrityskumppaneillemme Taitotalon henkilöstön kanssa sekä opiskelijoillemme.

 

Alhon Huolto on pieni, mutta pippurinen suomalainen perheyritys

Perheyritys Alhon Huolto on perustettu vuonna 2004. Perustajina olivat Kari Alho ja hänen vanhin poikansa Tom-Johan Alho. Nuorempi Alhon pojista, Jon-Henry, tuli yritykseen mukaan muutamaa vuotta myöhemmin.

Alhon Huolto on edelläkävijä turbiiniautomaatiomuutoksissa. Paikkansa he ovat saavuttaneet tekemällä muutoksia useisiin isoihin suomalaisiin voimalaitoksiin.

– Olemme pieni kahdeksan henkilön yritys, mutta olemme löytäneet oman tonttimme alalla. Meidän etumme on, että olemme ketterämpi kuin isommat toimijat. Heillä on paljon rahaa, ihmisiä ja voimaa, mutta me olemme saaneet oman markkinarakomme heidän rinnallaan, Kari Alho sanoo.

– Suomessa olemme monien voimalaitosten Service Partner -kumppani. Emme toimi maailmanlaajuisesti, mutta puhumme aika ajoin kansainvälisten toimijoiden kanssa, Kari Alho kertoo.

 

Energia-alan tutkinnot varmistavat osaamisen suomalaisissa voimalaitoksissa

Kari Alho ja Taitotalon Jukka Kauppinen ovat molemmat olleet mukana kehittämässä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja energia-alalle. Tutkinnot ovat nyt olleet olemassa jo reilusti yli kymmenen vuotta. Taitotalon koulutusvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi energia-alan ammatti- ja erikoisammattitutkinto, joista voi valmistua voimalaitoksen käyttäjäksi tai voimalaitosmestariksi.

– Taitotalo on Suomessa paras mahdollinen paikka kouluttautua voimalaitosalalle. Sekä tutkinnot että eri laitoksille räätälöidyt koulutukset kantavat hedelmää, ja niiden ansiosta Suomessa on osaavaa väkeä töissä voimalaitoksilla, Kari Alho sanoo.

– Koulutusten hyöty on paljon suurempi kuin se raha, mitä yritykset niihin laittavat. Hyöty tulee siitä, että työntekijät osaavat asiansa, eivätkä tee vahinkoa. Lisäksi koulutetut työntekijät osaavat ottaa huomioon turvallisuuden, sillä kukaan ei saa kuolla töissä, Kari Alho painottaa.

 

Jukka Kauppisen höyryturbiinikirja on uusi alan perusteos

Kari Alho kertoo, että Alhon Huollolle on ollut paljon iloa Jukka Kauppisen hiljattain julkaisemasta turbiinialan tietokirjasta. Kauppinen julkaisi Turbiinitekniikka – käyttö, huolto ja kunnossapito -kirjan vuonna 2018 ja vuonna 2022 se ilmestyi englanninkielisenä nimellä Handbook of Steam Turbines.

– Kirjat ovat meillä ahkerassa käytössä. Kun tulee jokin kysymys, tarkistamme sen Jukan kirjasta. Tiedän, että myös korkeakouluopiskelijat käyttävät näitä kirjoja, Alho kertoo.

Alkusysäys Kauppisen tietokirjailijauralle syntyi Fortumilta tulleesta signaalista. Heidän mukaansa kentällä tarvittiin käytännön käsikirjaa turbiinien parissa työskenteleville.

 

Handbook of Steam Turbines

 

Alho kertoo olleensa taustatukena kirjojen synnyssä ja kirjoittaneensa muutaman sivunkin. Hän iloitsee uusista teoksista erityisesti siksi, että edelliset varteenotettavat voimalaitosalan kirjat julkaistiin 1960-luvulla. Uusille kirjoille oli, ja on, kysyntää muuallakin kuin Fortumilla.

 

Voimalaitosalan tulevaisuus Kari Alhon mukaan

Voimalaitosalan tulevaisuudesta puhuttaessa Alho tuumaa, että niin kauan kuin paperia ja kartonkia tehdään niin kuin tehdään, tarvitaan perusvoimaa. Tehtailla on jo olemassa isot omat voimalaitoksensa, joissa niille tuotetaan sähköä.

Tulevaisuudessa aurinkopaneelit ja tuulivoima tulevat täydentämään energiantuotantoa, mutta eivät vielä riitä sellaisenaan ainakaan teollisuuden tarpeisiin. Jos yhteiskuntaa halutaan pyörittää päästöttömällä energialla, ydinvoima sekä tuuli- ja aurinkovoima ovat ratkaisuja siihen.

Vetytalouskin tuo energia-asioihin omat juttunsa – vetyä voidaan jatkossa käyttää voimalaitosten energian lähteenä. Se on tehokas polttoaine.

– Olemme vasta ensimmäisillä rappusilla menossa kohti uusiutuvaa energiaa, Alho toteaa.

Aika näyttää, mihin lopulta päädymme. Se on kuitenkin varmaa, että energian käyttämiseen tarvitaan ammattitaitoista ja koulutettua työvoimaa.

 

Huomionuoli

Tutustu Taitotalon energia-alan koulutuksiin:

www.taitotalo.fi/koulutusalat/energia-alan-koulutus

 

 

 

Artikkelin yläkuvassa vasemmalta Tom-Johan Alho Alhon Huolto Oy:stä, Jukka Kauppinen Taitotalosta, Hannu Erkkilä Afry Oy:stä ja Päivi Suominen Alhon Huolto Oy:stä De Pretto Industriesin tehtaalla Italiassa.

 

Co-funded by the European Union

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

 

 

 

Teksti Minna Moshnikoff, Taitotalo
Kuvat Alhon Huolto Oy, Lino Cortese ja Jukka Kauppinen