Kodinhuoltajan tutkinto auttoi kotityöpalveluyrityksen laatuvastaavaa löytämään työn merkityksen Opiskelijatarina

Kodinhuoltajan ammattitutkinnon suorittanut Maarit Töyssy on löytänyt kutsumuksensa pitkän etsinnän jälkeen. Opiskelun myötä hän kiinnostui erityisesti ympäristöasioista.

9.6.2022

Kodinhuoltaja Maarit Töyssy

Oma ala ja kiinnostuksen kohde ei kuitenkaan löytynyt ihan suoralta kädeltä. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto on 41-vuotiaan laatuvastaava ja siistijä Maarit Töyssyn neljäs tutkinto ylioppilaskirjoitusten jälkeen. 

Kaksi vuotta sitten Töyssy haki töitä nykyisestä työpaikastaan kotityöpalvelualalta. Hänellä oli puhtaanapitoalalta aiempaa kokemusta, sillä hän oli 15 vuotta aiemmin tehnyt kesätöitä hotelleissa kerrossiivoajana.  

– Kerrossiivoojan työ oli tosi kiireistä. Päätin, että en enää koskaan tee siivoustyötä. Sitten kuitenkin sattumalta päädyin kotityöpalveluyritykseen, kun halusin mukaan johonkin työyhteisöön. Pian huomasin, että siivoustyö voi olla myös mukavaa, Töyssy kertoo. 

 

Kodinhuoltaja Maarit Töyssy
Maarit Töyssy sanoo siivoavansa järjestelmällisesti töissä, mutta kotona hän saattaa harhailla edes takaisin saamatta aikaan paljoakaan.  

 Työnantajalta impulssi opiskeluun

Kotityöpalvelualan työnantaja tarjosi mahdollisuutta suorittaa tutkinto oppisopimuksella työn ohessa. Maarit Töyssy tarttui tilaisuuteen. 

 – Halusin oppia oikeita siivoustermejä ja olla sitä kautta ammattimainen. Lisäksi työhön liittyvät ympäristöasiat kiinnostivat, sanoo Töyssy. 

Töyssy haki Taitotaloon ja pääsi aloittamaan saman tien. Taitotalossa kodinhuoltajan tutkinto toimii jatkuva haku -periaatteella, jolloin koulutukseen voi hypätä mukaan joustavasti. 

Opiskelu kartuttaa osaamista ja osaaminen mahdollistaa kehittymisen 

Töyssy opiskeli tutkinnon verkkokoulutuksena itsenäisesti oman aikataulun mukaisesti ja sai opettajan tukea opiskeluun ohjauksilla.

– Kouluttajat olivat ihania. Maailman parhaita! Arvostan heidän kokemustaan ja ammattitaitoaan. Heillä oli myös paljon hiljaista tietoa, jota ei kirjoista voi oppia. Myös opetustyyli oli ihanan rauhallinen ja järjestelmällinen, sanoo Töyssy. 

Töyssy kertoo, että haluaisi koko ajan opiskella jotain. Esimerkiksi kielten opiskelu kiinnostaa häntä, mutta juuri nyt siihen ei ole aikaa, sillä lapset ja perhe menevät vapaa-ajan opiskelun edelle.  

– Ajattelen niin, että kielen osaaminen, tietokonetaidot tai vaikka kodinhuollon ammattiosaaminen eivät ole itseisarvo. Tärkeintä on se, mitä opituilla taidoilla voi tehdä. Taidot ovat työväline. 

Kouluttajien huolenpito auttoi eteenpäin ja kannusti oivaltamaan opiskelun tärkeimmän syyn 

Ammattitaidon lisäksi Töyssy arvosti Taitotalon kouluttajissa sitä, että he pitivät opiskelijoista huolta. Kouluttajat viestittelivät aktiivisesti ja muistuttelivat välillä lähestyvistä tehtävien palautuksista. 

– Kotona arki on aika hektistä, kun kaksi lasta pyörii ympäriinsä ja mies käy vuorotöissä, niin muistutukset tulivat tarpeeseen, sanoo Töyssy. 

– Minulla venähti ensimmäisen tutkinnon osa suorittaminen, kun en heti alussa tajunnut, että minun olisi saman tien pitänyt alkaa selvittelemään asioita. Sitten opin, että minun pitää varata itselleni aikaa asioiden tekemiseen. Sen jälkeen asiat alkoivat sujua.

Opintojen edistämisessä Töyssyä auttoi oivallus, että hän tekee materiaaleja itseänsä varten.  

– Minulla on tehtävissä ylhäällä tietoa ja voin palata niihin. Ymmärrettyäni tämän löysin uuden vaihteen tekemiselle, sanoo Töyssy.

Ergonomiaopit ja työturvallisuusasiat pääsivät heti käyttöön 

Koulutuksesta Maarit Töyssy kertoo saaneensa itsevarmuutta työhön. Kodinhuoltopalveluiden opinnoissa ergonomiset asennot ja työvälineiden ergonomisen opit hän otti saman tien käytäntöön arjessa. Omasta kehosta pitää huolehtia, sillä se on tärkeä työväline. 

– Meillä on töissä teräväkuivaimet, joissa on säätövarret. Opettelin, miten käytän niitä rannetta rasittamatta. Samoin opettelin mopin ja imurin ergonomisen käytön. Kättä vaihdetaan koko ajan, jolloin työ ei rasita niin paljoa. Nyt ergonomia on muuttunut automaattiseksi, vaikka alussa siihen piti keskittyä, sanoo Töyssy. 

Lisäksi kaikki koulussa opitut työturvallisuusasiat tulivat heti Töyssylle heti käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi puhdistusaineiden ja suojaimien oikea käyttö. Lisäksi hän tietää nyt, miten ikkunoita pestään ilman putoamisvaaraa. 

 

Kodinhuoltaja Maarit Töyssy juo teetä
– Jos lukion matikka olisi ollut yhtä käytännönläheistä kuin Taitotalon koulutus, olisin aikoinaan saanut siitä paljon enemmän irti, sanoo Maarit Töyssy ja naurahtaa. 

 Ympäristöasiat ovat tärkeitä myös työelämässä 

Maarit Töyssyn työtehtäviin kotityöpalvelu yrityksessä kuuluu siivoustöiden lisäksi muun muassa avainhallintaa, perehdyttämistä ja siivoustyön laadun ylläpitoa. Ympäristönhuoltoasioista hän on erityisen innostunut.  

Laatuvastaava-kollegan kanssa Töyssy pystyy työssään vaikuttamaan ympäristöasioihin aivan käytännössäkin. Hän voi perehdyttäessään kertoa siistijöille paljon ympäristötietoutta ja ohjata siistijöitä tekemään asioita tehokkaasti, mutta myös ympäristöystävällisesti. Töyssyn sanojen mukaan jokainen osaa lajitella, mutta ympäristöasiat työssä ovat enemmänkin kuin pelkkää lajittelua.  

– Toivon, että ympäristöä huomioivasta toiminnasta tulisi automaatio ja siistijät ymmärtäisivät, että miksi meidän on tärkeää tehdä näin. On oleellista, että ihminen ymmärtää, miksi jokin asia tehdään niin kuin se tehdään, sanoo Töyssy. 

Oman paikan löytäminen työelämästä ei aina ole helppoa 

Töyssy pohtii, että hän on etsinyt omaa paikkaansa työelämässä melko kauan. Hän ei ole halunnut pysähtyä paikalleen, koska ei ole tuntenut innostusta ja syvää paloa aiemmin kokeilemiaan asioita kohtaan. Hän on ajatellut, että niitä töitä varten on maailmassa joku toinen ihminen, joka tulee ottamaan ne sydämen asiakseen.

Maarit tuntee löytäneensä uutta sisältöä työhönsä.

– Haluan, että minun työlläni on merkitys. Ja nyt ymmärrän, että ympäristöasioista syntyy minun työhöni se kauan puuttunut merkitys, sanoo Töyssy. 

Tutustu kodinhuoltajan tutkintoon 
Kodinhuoltaja (AT), puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto

Lisätietoja koulutuksesta Maija Myllykoskelta.