Hyppää pääsisältöön
Tatu ja Jade kansikuva

Tatu Käpymäki ja Jade Kurkela toimivat Taitotalossa kiinteistöpalvelualan kouluttajina. Kun Tatu ja Jade tapasivat ensimmäisen kerran, kovin moni tuskin olisi lyönyt vetoa sen puolesta, että jonakin päivänä heistä tulee työkavereita.

Jade on nimittäin Tatun entinen opiskelija.

Kiinteistönhoitoalan erikoisammattitutkinnon ja opettajan pedagogisten opintojen lisäksi Tatu on opiskellut ammatilliseksi erityisopettajaksi sekä opinto-ohjaajaksi. Hänen sydämessään on erityinen paikka opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissaan tukea. Positiivisesta pedagogiikasta Tatu on vaikuttunut. Syvällinen perehtyminen pedagogiikan teorioihin ja käytäntöihin on muuttanut Tatua ihmisenä.

– Kiitos uravalintani, yritän suhtautua kaikkiin ihmisiin heidän vahvuutensa edellä, Tatu kertoo.

Vahvuuksien havaitseminen ensisilmäyksellä

Tatu muistaa ensikohtaamisensa Jaden kanssa kuin eilisen päivän. Vuonna 2011 Jade hakeutui Tatun opiskelijaksi opiskelemaan kiinteistönhoitajaksi. Hänen koulutustaustansa oli rikkonainen, eikä hän ollut suorittanut toisen asteen tutkintoa.

Jade pelkäsi kaikkea, mutta Tatu sanoi hänelle jo tuolloin, ettei yhtään ihmettelisi, vaikka Jade olisi joskus opettaja.

– Näin heti, että Jadessa on jotakin enemmän. Jade oli energinen ja eloisa, mutta pohjalla oli valtava tiedonjano, Tatu sanoo.

Jadelle ei riittänyt perusasioiden oppiminen, vaan hän halusi tietää aina lisää. Tatu ymmärsi, että naisessa on paljon enemmän potentiaalia kuin tämä itsekään tiesi.

– Itkin, etten saa koskaan tutkintoa suoritetuksi, mutta Tatu kannusti kärsivällisesti vieressä, ja vannoi, että kyllä se siitä, Jade sanoo.

Onnistuminen ruokkii onnistumista

Tatu pilkkoi Jaden oppimistehtävät osiin. Jaden nousujohteisen uratarinan perustukset valettiin huolella. Tatun opissa Jade onnistui yhä uudestaan ja uudestaan, hänen itsetuntonsa vahvistui pikkuhiljaa.

– Näytöissä, joissa osaamista piti osoittaa, itkin ensin kauhusta ja sitten onnesta, Jade muistelee.

Jade saa omasta opintopolustaan voimaa nykyisten opiskelijoidensa opettamiseen. Pedagogisen onnistumisen arvoa ei voi mitata rahassa.

– Minua ei kiinnosta eurot, vaan ihmisten onnistuminen, Jade sanoo.

Vapaa-ajalla Jade Kurkela harrastaa vaeltamista. Luonnossa liikkuminen on hänen mielestään hyvää vastapainoa työlle.
Vapaa-ajalla Jade Kurkela harrastaa vaeltamista. Luonnossa liikkuminen on hänen mielestään hyvää vastapainoa työlle.

Tutkintotodistus tuntui uskomattomalta suoritukselta

Jaden luonteeseen kuului pirujen maalaaminen seinille, varsinkin, jos vaakakupissa oli hänen oma onnistumisensa. Vuonna 2012 todistuksen jaosta palatessaan Jade ajoi Kehä ykkösen läpi itkien.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun sain suoritetuksi jotakin alusta loppuun, Jade sanoo.

Valmistuttuaan kiinteistönhoitajaksi Jade hakeutui kilpailevaan oppilaitokseen suorittamaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa. Yhteydenpito Tatun ja Jaden välillä jatkui.

– Neuvoin Jadea ammattitutkinto-opinnoissa. Ajattelin, ettei se ole minulta eikä työnantajaltani pois, Tatu kertoo.

Suomen nopein erikoisammattitutkinnon suorittaja

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon Jade suoritti ennätysvauhdissa.

– Suoritin erikoisammattitutkinnon helmikuussa 2018. Siihen meni noin kolme kuukautta. Se taisi olla silloinen Suomen ennätysnopeus, Jade kertoo.

Erikoisammattitutkinto-opintojen jälkeen silloinen työnantaja ja Tatu kannustivat Jadea suorittamaan opettajan pedagogisen pätevyyden.

– Välillä usko opintojen suorittamiseen meinasi loppua, ja tutut jännitystilat olivat lähellä palata, mutta Tatu oli koko ajan mentorini ja tukenani, Jade kertoo.

Opettaja, jonka esimerkkiä kannattaa seurata

Jadelle on diagnosoitu aikuisiällä oppimisvaikeus.

– Jaden opinto- ja uratarina on kullanarvoinen. Kiinteistönhoitoalalla on enemmän oppimisvaikeuksista kärsiviä opiskelijoita kuin muilla aloilla, Tatu sanoo.

Koska Jade on saavuttanut ammatillisesti enemmän, mitä hän koskaan uskalsi toivoa, hän näkee mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät näe. Jade muistuttaa, että usein oppimisvaikeuksista kärsivien älykkyysosamäärä on korkea. Alana kiinteistönhoito sopii esimerkiksi keskittymisvaikeuksista kärsiville, koska työ on monipuolista ja tehtävät vaihtelevat päiväkohtaisesti.

– Mikään päivä ei ole samanlainen, Jade sanoo.

Ammatillisena erityisopettajana Tatu osaa tarkkailla opiskelijoiden kehonkieltä.

– Saan kontaktin opiskelijoihin, joita rivikouluttajat eivät välttämättä tavoita, Tatu sanoo.

Tatu ja Jade kertovat, että kouluttajan työstä vain osa on kouluttamista.

– Tässä on kyse ihmisten elämistä, tarvittaessa taivumme vaikka terapeutin rooliin, Tatu sanoo.

Tatu harrastaa eläintensuojelua. Hän on mukana villieläinten kummitoiminnassa.
Tatu harrastaa eläintensuojelua. Hän on mukana villieläinten kummitoiminnassa.

Piipittävä ja ujo tyttö

Kouluttajan uransa Jade aloitti Edupolissa.

– Toimin osa-aikaisena kouluttajana ja tein sivussa kiinteistöhuoltotöitä palveluohjaajana, Jade kertoo.

Alussa Jadea jännitti opettaminen.

– Piipitin peloissani yhdeksäntoista jätkän edessä. Kesti hetki, että rentouduin ja muutuin rempseäksi omaksi itsekseni. Sen jälkeen minua on kuunneltu, Jade sanoo.

Jade ajattelee, että opettajana pärjää parhaiten olemalla oma itsensä.
Jade ajattelee, että opettajana pärjää parhaiten olemalla oma itsensä.

Lähetä leipäsi vetten yli, sillä ajan mittaan saat sen takaisin

Vuosien saatossa Tatusta on tullut Jadelle isähahmo ja perhetuttu. Kun Taitotalossa avautui syksyllä 2020 kouluttajan paikka, Tatu tiesi Jaden tilaisuuden tulleen. Jade aloitti Taitotalossa kouluttajana syyskuussa 2020.

Tatu on omaksunut suurisydämisyytensä vanhemmiltaan. Vanhemmat opettivat Tatulle pienestä pitäen, että jokainen tehtävä työ ansaitsee tulla tehdyksi hyvin.

– Ajattelen, että elämäntehtäväni on laittaa hyvä kiertämään, Tatu sanoo.

Sairastuttuaan vakavasti Tatu ymmärsi elämän olevan lyhyt.

– Koska olen itse jatkoajalla, haluan käyttää aikani hyvin, Tatu sanoo.

Eläinrakkaus yhdistää Jadea ja Tatua. Jade harrastaa rotukissojen kasvatusta.
Eläinrakkaus yhdistää Jadea ja Tatua. Jade harrastaa rotukissojen kasvatusta.

Sama kasvi, eri juuret

Työyhteisössään Jade ja Tatu arvostavat luovuutta ja luotettavuutta. Jade muistuttaa, että opettajista jäävät mieleen he, jotka kertovat tarinoita.

– Joskus riittää, että yksikin oikea ihminen uskoo sinuun. Minulle tuo ihminen on Tatu, Jade sanoo.

Tatu ja Jade olisivat mielellään työkavereita koko loppu-uransa ajan. Heitä yhdistää myös se, että he ovat kohdanneet isoja menetyksiä samoihin aikoihin. Jaden äiti ehti iloita tyttärensä pääsystä opettajaopintoihin, mutta ei nähnyt tyttärensä valmistumista opettajaksi. Kun Jade valmistui, Tatun äiti kuoli.

– On jännää, miten joidenkin ihmisten elämät nivoutuvat yhteen kuin köynnöskasvit, vaikka ne olisivat lähteneet eri juurakoista, Tatu miettii.

Työyhteisö tekee kiinteistöhuollon superosaajaksi

Yhteen kasvamisestaan huolimatta Tatu ja Jade korostavat, että ammatillisesti he seisovat kumpikin omilla jaloillaan. He ovat molemmat kiinteistöhuoltoalan superosaajia.

– Vaikka meillä on erityinen suhde, minulla on erityinen suhde myös muihin tiimimme jäseniin, Tatu sanoo.

– Voin toinen käsi sydämellä ja toinen käsi raamatulla sanoa, etten ole ikinä ollut näin hyvässä työyhteisössä, Jade jatkaa.

Tiimissään parasta he kertovat olevan sisäisen vahvuuden ja psykologisen turvallisuuden.

– Yhdessä olemme paljon enemmän kuin osatekijöidemme summa, Tatu sanoo.

Kissat vastaan koirat

Inhimillisyyden pitäisi Tatun ja Jaden miestä olla ammatillisen koulutuksen keskeisin eetos. Ihmisyyttä ja oppimista ei voi lähestyä pelkästään talousluvut edellä.

– Kannamme yhteiskunnallista vastuuta toimimalla myös kasvattajana, Tatu sanoo.

– Ajattelen aina, että jos onnistun kouluttajana vaikuttamaan edes yhden elämään samalla tavalla kuin Tatu on vaikuttanut minun elämääni, niin työni ei ole mennyt hukkaan, Jade jatkaa.

Kaikesta Tatu ja Jadekaan eivät ole samaa mieltä. Tatu on vannoutunut koiraihminen, ja Jade kasvattaa vapaa-ajallaan kissoja. Molemmat vakuuttavat, että pienet puutteet parhaan työystävän ymmärryksessä voi antaa anteeksi.

– Jos on sydämellinen ja tekee työtään täydellä sydämellä, sillä, sanotaanko kotona hau vai mau, ei ole merkitystä, Jade sanoo.

Siinä missä Jade on kissaihminen, Tatu on vannoutunut koiraihminen. Kuvassa Tatu koiransa Sifran kanssa.
Siinä missä Jade on kissaihminen, Tatu on vannoutunut koiraihminen. Kuvassa Tatu koiransa Sifran kanssa.

Kysy lisää.

Tatu Käpymäki
Tatu Käpymäki
kouluttaja
040 353 7042