Hyppää pääsisältöön
Jarmo Leinonen katsoo kameraan, taustalla on ravintolamiljöö ja Jarmolla on päällään beigevihreä kauluspaita.

Talotekniikkaa ja LVI-alaa kouluttava Jarmo Leinonen on valittu Taitotalon vuoden 2023 oppisopimuskouluttajaksi.

Taitotalolaiset ehdottavat keskuudestaan vuosittain vuoden oppisopimuskouluttajaa. Asiantuntijoista koostuva raati valitsee ja julkaisee voittajan valtakunnallisella oppisopimusviikolla, jota vietetään tänä vuonna 2.–8.10.2023. Eräässä ehdotuksessa luki: ”Jarmo Leinonen on yhdessä koulutusasiantuntijan sekä yritysten edustajien kanssa kehittänyt oppisopimustoimintaa jatkuvasti. Opiskelijoiden osaaminen ja kehittyminen ovat Jarmolle tärkeitä. Jarmo saa opiskelijoilta todella positiivista palautetta opetuksesta ja ohjaamisesta.”

Jarmo on työskennellyt Taitotalossa ja sitä edeltäneessä organisaatiossa 7 vuotta. Pedagogista ajatteluaan Jarmo kuvaa:

– Opiskelijat ovat vastuullani, annan ja opetan heille kaiken, mitä osaan.

Työelämän ja oppilaitosten tiivis yhteistyö on avain opiskelijoiden menestykseen

Taitotalon talotekniikkatiimissä on hyvä yhteishenki, ja työskentely tapahtuu pääosin työparin kanssa. Jarmo keskittyy ammattialan kouluttamiseen ja yhteistyöhön työnantajien kanssa. Hänellä on kattava osaaminen talotekniikka-alalta. Jarmo on toiminut yrittäjänä ja työskennellyt esimerkiksi kylmä- ja putkitöissä, metallialalla sekä Rautaruukissa opettajana. Jarmon yritys toimi myös Ruotsissa, jossa hän työskenteli 1987–1991 ja 1997–2001. Koulutukseltaan Jarmo on teknikko, ammatillinen opettaja, näyttötutkintomestari, kylmäasentaja ja putkiasentaja.

  Työelämän ja oppilaitosten tiivis yhteistyö on avain opiskelijoiden menestykseen. 

Jarmo on innokas kehittämään talotekniikka-alan koulutusta. Hän haluaa tarjota opiskelijoille taitoja ja tietoja, joilla pärjää ja joista on hyötyä työelämässä. Jarmon kunnianhimoinen työote näkyy korkeatasoisena koulutuksena, joka vastaa työelämän tarpeisiin. Lopputuloksena ovat osaavat ja ammattitaitoiset opiskelijat.

– Taitotalolla on työmailla hyvä maine, ja kouluttamieni opiskelijoiden kautta koko Uusimaa on täynnä kädenjälkeäni, Jarmo sanoo.

Kouluttajat vaikuttavat opiskelijoiden tulevaisuuteen

Oppisopimuskoulutus on merkittävä osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Jarmo on erinomainen esimerkki siitä, miten ammattitaitoiset kouluttajat voivat vaikuttaa opiskelijoiden tulevaisuuteen.

– Maahanmuuttaneille suunnatuissa talotekniikan koulutuksissa pyrimme järjestämään opiskelijoille jatkopolun.

Jarmo kertoo, että myös suuri osa Taitotalon talotekniikan työvoimakoulutuksiin tulleista opiskelijoista jatkaa koulutuksen päätyttyä oppisopimuksella opiskelua. Perustutkinnon suorittamisen jälkeen he palaavat vielä suorittamaan ammattitutkinnon ja myöhemmin erikoisammattitutkinnon. 

– Tavoittelen, että mahdollisimman moni opiskelija työllistyy ja jää alalle.

Jarmo Leinonen nojaa seinää vasten. Hänellä on päällään beigevihreäkauluspaita ja taustalla on oppilaitosmiljöö, muun muassa aula ja punainen tuoli.
Jarmo Leinonen työskentelee Taitotalossa talotekniikka-alan kouluttajana.

Yhteistyö, pedagoginen osaaminen ja alan ammattitaito ovat oppisopimuskoulutuksen kulmakivet

Oppisopimuskoulutuksessa työpaikkaohjaajien rooli on myös merkittävä. Jarmo varmistaakin huolella, että oppisopimusopiskelijat pääsevät työpaikoillaan tekemään tutkinnon perusteisiin liittyviä työtehtäviä kattavasti.

Taitotalon talotekniikkaryhmä kuuluu LVI-Työelämäkumppaniverkostoon. Verkostoon kuuluu LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, alan yrityksiä ja opetusalan asiantuntijoita. Verkoston tavoitteena on parantaa talotekniikka-alan tutkintojen laatua, lisätä yritysyhteistyötä sekä kehittää toimintamalleja muun muassa työssäoppimisen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Jarmo toimii verkostossa aktiivisesti, hänen mukaansa Taitotalon talotekniikkakoulutukset tunnetaan alalla suunnannäyttäjinä.

– Kouluttajien ja opettajien pitää ehtiä käymään työmailla. Yhteistyö, pedagoginen osaaminen ja alan ammattitaito ovat oppisopimuskoulutuksen kulmakivet, Jarmo sanoo.

 

Teksti: Johanna Rautio, Taitotalo
Kuvat: Minna Moshnikoff, Taitotalo

Kysy lisää.

Jarmo Leinonen
Jarmo Leinonen
kouluttaja, talotekniikka
050 407 1195