Hyppää pääsisältöön
Blogi Saija Sinisalo

Keväällä 2020 monissa organisaatioissa siirryttiin laajasti etätyömoodiin. Koulutusorganisaatiossa se tarkoitti opetustilaisuuksien muuttamista etävälineillä toteutettaviksi.

Aiemmin meilläkin Taitotalossa valtaosa it-koulutuksista pidettiin lähiopetuksena. Yrityksissä pidettävien Microsoft O365 -sovelluksien kouluttajalle se tarkoitti hektistä matkamiehenelämää sekä jatkuvaa uusiin tiloihin, laitteisiin ja ihmisiin tutustumista. 

Etäopetusta on nyt viety läpi pian vuosi. Matkan varrella tekniikka on ehtinyt kehittyä ja kouluttajien etäopetustaidot karttua. Huimasti. Etäopetus on muuttanut myös kouluttajan työn luonnetta hurjasti. Se on rauhoittanut työpäiviä ja antaa valtavasti uusia mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen.  
 

Webinaarien valttina vaivattomuus 

Etäajan hyödyt näkyvät myös henkilöstöään kouluttaville asiakasorganisaatioille. Aikaa, vaivaa ja kustannuksia säästyy, kun koulutukset pidetään etänä. Etäkoulutuksessa 
- koulutustilaa ei tarvitse erikseen hankkia  
- ihmisten ei tarvitse matkustaa koulutuspaikalle 
- osallistujat voivat liittyä koulutukseen kätevästi omalta (etä)työpisteeltään.  

Vielä keväällä osa osallistujista vierasti ajatusta tietoteknisten aiheiden etäopiskelusta, mutta hyvien kokemusten myötä varovaisuus väistyi ja innostus kasvoi. 
 

Koulutusten keston lyheneminen on webinaariajan ilmiö 

Olen huomannut, että etätyöskentelyn yleistyessä erityisesti lyhyiden tilaisuuksien suosio on kasvanut. Tunnin tietoiskuun mahtuu hyvä kattaus työn tehostamiseen keskittyviä vinkkejä.  

Tähän kun lisätään päälle vielä puolen tunnin keskustelu- ja kysymysosio, niin osallistujat poistuvat linjoilta tyypillisesti hyvillä mielin - heillä on reppu täynnä uusia eväitä Wordin, Excelin, OneDriven tai Teamsin käyttöön. Usein myös kokeneemmat käyttäjät kiittelevät saamistaan vinkeistä.  
 

Webinaariaika vaatii uutta ajattelua myös yritysten HR:ltä 

1-2-tuntinen webinaari on oiva tapa kehittää henkilöstön osaamista. Toivoisin, että yritysten HR-ihmiset ymmärtäisivät hyödyntää tätä enemmän. 

Etäkoulutukset ovat helppoja ja kustannustehokkaita järjestää. Ne antavat työntekijöille piristävän irtautumishetken arjen aherruksesta ja tarjoavat samalla keinoja oman osaamisen kehittämiseen ja työn tehostamiseen. 

Erityisesti toimisto-ohjelmien osaaminen on tärkeää ja niitä on helppo opiskella etänä. Kun työvälineet ovat hyvin hallinnassa, jää varsinaiselle työlle tai vaikkapa vapaalle ideoinnille enemmän aikaa.
 

Eläköön webinaarit 

Olen itse aidosti innoissani etäopetuksen, verkkokoulutusten ja webinaarien mahdollisuuksista. Asiakkailta saamani sanallinen ja kirjallinen palaute on vahvistanut käsitystäni asian toimivuudesta.  

Tavataan siis O365-webinaarien merkeissä! 

 

Kirjoittaja Saija Sinisalo toimii Taitotalossa ICT-henkilöstökouluttajana. Hänen osaamistaan ovat Office 365 -palvelut ja muut Microsoftin toimistosovellukset.

Kysy lisää.

Saija Sinisalo
Saija Sinisalo
kouluttaja, ICT
p. 020 7461 291