Baronan ja Taitotalon koulutusyhteistyö vahvistaa osaajien saatavuutta Taitocase

Barona Teollisuus Oy:n ja Barona Rakennus Oy:n visio on taklata yritysten työvoimapulaa ja kohtaanto-ongelmaa.

21.3.2022

Yhteistyösopimusta juhlistettiin lasillisella kuohuviiniä. Kuvassa lasien kilistelyä.

Taitotalon missio on pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä ja tuottaa rohkeita työelämän osaajia. Organisaatioiden samansuuntaiset päämäärät johtivat kumppanuussopimuksen solmimiseen. Kumppanuudella rakennetaan uudenlaisia yhteistyön malleja, jotka auttavat Baronan asiakasyrityksiä ennakoimaan osaamistarpeitaan.

Organisaatioiden kumppanuus on kaksisuuntaista. Tavoitteena on Baronan ja sen asiakasyritysten henkilöstön osaamisen kehittäminen ammatillisella koulutuksella ja Taitotalon asiakasyritysten henkilöstön saatavuuden vahvistaminen Baronan palveluiden avulla. Barona tarjoaa yrityksille resursointiratkaisuja ja Taitotalo varmistaa henkilökunnan oikeanlaisen osaamisen.

Ari Lähteenmäki työskentelee Baronan koulutuspalveluiden johtajana. Hän ratkoo asiakkaiden osaajatarpeita. Arin kokemus Taitotalosta koulutuksen järjestäjänä on se, että jos markkinassa havaitaan haaste, Taitotalo etsii haasteeseen aktiivisesti työelämän kannalta sopivimman ratkaisun.

Moderni työnantaja panostaa jatkuvaan oppimiseen

Työelämän muutos haastaa koulutuksen tarjoajia toteuttamaan työelämälähtöistä koulutusta.

– Barona vastaa kouluttamisella tulevaisuuden osaajatarpeeseen. Se edellyttää tiivistä yhteistyötä julkishallinnon ja koulutusorganisaatioiden kanssa, Ari sanoo.

Barona on Suomen kuudenneksi suurin työnantaja. Sen toimintamallit ja prosessit ovat loppuun saakka hiottuja. Yhtiöllä on laaja hakijamarkkinatuntemus. Arin mielestä Taitotalolla on oikea ote ja asenne koulutukseen, joten organisaatioiden yhteistyöllä varmistetaan se, että koulutuksiin löytyy juuri oikeat hakijat.

Kuvassa Taitotalon toimitusjohtaja Kari Juntunen ja Baronan johtoa.
Kumppanuussopimuksen solminen vahvistaa entisestään Baronan ja Taitotalon yhteistyötä. Kuvassa vasemmalta lähtien Taitotalon toimitusjohtaja Kari Juntunen, seuraavana Baronan koulutuspalveluiden johtaja Ari Lähteenmäki ja hänen vieressään Barona Rakennus Oy:n liiketoimintajohtaja Jari Maskonen.

Tulevaisuuden työ on ajankohtainen paradoksi

Tulevaisuuden työelämän avainasioiksi Ari nimeää kansainvälisen työvoiman lisääntymisen, työn monimuotoisuuden, automatiikan ja digitalisaation. Barona on määritellyt uuden strategiakautensa pääteemoiksi koulutuksen, kansainvälisyyden ja teknologian.

– Työn pitää olla tuottavaa, tehokasta ja monipuolista, Ari sanoo.

Taitotalo ja Barona ovat tunteneet toisensa pitkään, ja ne toimivat samassa asiakaskentässä. Kumppanuussopimuksen solmiminen vahvistaa entisestään Taitotalon ja Baronan yhteistyötä. Ari on esimerkiksi tehnyt Taitotalon kanssa yhteistyötä jo paljon ennen kumppanuussopimuksen solmimista.

– Jos kaksi hyvää toimijaa toimii samassa markkinassa, paras kokonaisuus saadaan yhteistyöllä, Ari sanoo.

Valtakunnallisella yhteistyöllä eteenpäin

Teollisilla aloilla kumppanuus on valtakunnallista. Esimerkiksi Lapissa on useita kymmeniä Baronan työntekijöitä, jotka opiskelevat Taitotalossa oppisopimuskoulutuksissa. Käytännössä kumppanuutta toteutetaan yhtiöiden välisellä ennakoinnin vuosikello -työskentelyllä.

Ensimmäisten yhteisten työpajojen jälkeen Arilla on pelkästään positiivista sanottavaa koulutusyhteistyöstä Taitotalon kanssa.

– Vaikka strategisen tason yhteistyö on vasta alkutaipaleella, se on ollut jo nyt superhedelmällistä, Ari kiittelee.

 

Barona Teollisuus Oy:n toiminnan ydin on tarjota työvoiman, asiantuntijoiden ja osaamisen resursointipalveluja.  Barona Rakennus Oy:n tarjonnassa ovat kaikki rakennusalan henkilöstöratkaisut. Henkilöstövuokrauksen ja rekrytoinnin lisäksi yhtiö on keskittynyt työmaiden teknologiaratkaisuihin. Organisaatiolla on osaamista työmaan logistiikkakonsultoinnista sen käytännön toteutukseen. Lisäksi yhtiö kehittää asiakkaittensa työturvallisuusasioita kouluttamalla, konsultoimalla ja tarjoamalla erilaisia digitaalisia ratkaisuja esimerkiksi perehdytykseen ja työmaavalvontaan.

 

Kuvassa Taitotalon toimitusjohtaja Kari Juntunen, Baronan väkeä ja Taitotalon kehityspäällikkö Tiina Kekkonen
Kuvassa vasemmalta lähtien on Taitotalon toimitusjohtaja Kari Juntunen. Hänen vieressään on Baronan koulutuspalveluiden johtaja Ari Lähteenmäki ja seuraavana on Barona Rakennus Oy:n liiketoimintapäällikkö Jari Maskonen. Oikeassa laidassa on Taitotalon asiakkuuspäällikkö Tiina Kekkonen, ja hänen vieressään on Taitotalon asiakkuusjohtaja Nuutti Manninen.